04.08.2022

Мобілізація транспорту для воєнних потреб: що з амортизацією?

Роз’яснення Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків від 25.07.2022*

* cvp.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/599849.html

Висновок документа

За мобілізованим транспортом, переданим у тимчасове користування ЗСУ, амортизацію в бухгалтерському та податковому обліку не припиняють. Якщо такий транспорт буде знищено, він підлягає списанню з балансу й у високодохідників за ним виникнуть ліквідаційні різниці за пп. 138.1, 138.2 ПКУ

Податківці розглянули декілька моментів, пов’язаних з мобілізацією автотранспорту.

Амортизація транспорту. По-перше, контролери пояснили: чи треба за мобілізованим транспортом продовжувати нараховувати амортизацію?

Тут усе залежить від того, як відбувається мобілізація і як вона оформлена: як передача в тимчасове користування чи як вилучення.

Якщо транспорт передається в тимчасове користування за актом приймання-передачі (за формою додатка 4 до Положення про військово-транспортний обов’язок, затвердженого постановою КМУ від 28.12.2000 № 1921), то власником такого транспорту залишається підприємство, транспорт продовжує обліковуватися на балансі підприємства. Тому за ним і в бухгалтерському, і в податковому обліку (що актуально для високодохідників) продовжують нараховувати амортизацію.

Утім, за об’єктами ОЗ, які тимчасово не використовуються в госпдіяльності, податківці і раніше роз’яснювали, що якщо амортизація в бухобліку за ними не призупиняється, то і в податковому обліку її не припиняють (БЗ 102.05; лист ДПСУ від 21.09.2020 № 3935/ІПК/99-00-05-05-02-06, детальніше див. «Тимчасові простої та амортизація ОЗ» // «Податки & бухоблік», 2020, № 86). Тепер аналогічний висновок податківці озвучили і безпосередньо щодо мобілізованого транспорту.

А також податківці нагадали, що для нарахування податкової амортизації береться вартість ОЗ без урахування їх переоцінки (уцінки, дооцінки), проведеної в бухобліку (п.п. 138.3.1 ПКУ).

Якщо ж здійснюється вилучення і транспорт передається за актом про примусове відчуження або вилучення (за формою додатка до постанови КМУ від 31.10.2012 № 998), то такий транспорт підлягає списанню з балансу підприємства. А отже, за обліковими правилами з місяця, що настає за місяцем вибуття, його амортизацію припиняють (п. 29 НП(С)БО 7).

Знищення транспорту. По-друге, податківці торкнулися і такої ситуації. А що коли тимчасово мобілізований транспорт буде знищено?

Тоді транспортний засіб підлягає списанню з балансу. Тому високодохідникам і малодохідникам-добровольцям у податковоприбутковому обліку необхідно провести коригування фінрезультату і показати ліквідаційні різниці, тобто:

— збільшити фінрезультат на бухгалтерську залишкову вартість такого транспортного засобу (п. 138.1 ПКУ) і

— зменшити фінрезультат на його податкову залишкову вартість (п. 138.2 ПКУ).

Для повноти картини скажемо, що мобілізація транспорту не призведе до жодних наслідків з ПДВ. Оскільки при передачі транспорту в тимчасове користування не відбувається жодного постачання (об’єкта для ПДВ не виникає). А при вилученні (хоча воно і вписується у визначення постачання) під час воєнного стану діє спецправило. І п. 321 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ встановлено, що передача товарів/послуг для армії не є постачанням. Тому ні мінбазні, ні компенсуючі ПЗ з ПДВ у такому разі не нараховують.

Що ж до знищення, то при ліквідації ОС внаслідок дії обставин непереборної сили (війни) ліквідаційні ПЗ не нараховуються (абзац другий п. 189.9 ПКУ). До того ж і компенсуючі ПЗ нараховувати не доведеться, оскільки за воєнними правилами товари, знищені (втрачені) внаслідок дії обставин непереборної сили в період воєнного стану, не вважаються використаними в негосподарській діяльності (п. 321 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ).

Детальніше про облік мобілізованого транспорту див. «Мобілізація транспорту — процедура і облік» // «Податки & бухоблік», 2022, № 22.