Теми статей
Обрати теми

Тимчасові простої та амортизація ОЗ

Адамович Наталія, податковий експерт
Лист ДПСУ від 21.09.2020 р. № 3935/ІПК/99-00-05-05-02-06

висновок документа

1. Під час простою є податкова амортизація, якщо її нараховують і в бухобліку.

2. При виведенні з експлуатації ОЗ у зв'язку з простоєм і введенні у рамках місяця амортизацію не припиняють.

3. При консервації ОЗ амортизацію зупиняють

Розрахунок податкової амортизації здійснюється за бухобліковими правилами згідно з національними або міжнародними стандартами (п.п. 138.3.1 ПКУ) з урахуванням обмежень з пп. 14.1.138, 138.3.2 — 138.3.4 ПКУ. Тому при розрахунку податкової амортизації, у тому числі і в період тимчасових простоїв, платники повинні орієнтуватися виключно на бухобліковий порядок. Окрема заборона на податкову амортизацію прямо прописана в п.п. 138.3.1 ПКУ — це період невикористання (експлуатації) ОЗ в господарській діяльності у зв’язку з їх консервацією.

1. У частині тимчасового простою об’єктів ОЗ податківці підійшли розумно: якщо у бухобліку за об’єктом ОЗ нараховується амортизація, отже, і в податковому обліку нараховувати її треба.

Нагадаємо: за правилами п. 23 і п. 29 П(С)БО 7 «Основні засоби» нарахування амортизації здійснюють протягом терміну корисного використання (експлуатації) і призупиняють тільки при виконанні одночасно таких двох умов: (1) у разі проведення поліпшень (реконструкції, модернізації, добудови, дообладнання) або консервації; (2) після переведення об’єкта на проведення цих заходів. Тобто, по суті, виведення об’єкта ОЗ із експлуатації (що має бути оформлено документально).

Жодних інших подій там не значиться. А раз призупиняти нарахування амортизації об’єкта ОЗ у разі його тимчасового простою П(С)БО 7 не вимагає, то і в податковому обліку амортизувати його в період тимчасового простою не припиняємо.

А ось у періоди поліпшень з виведенням об’єкта ОЗ із експлуатації у підприємства не буде ні бухгалтерської, ні, відповідно, податкової амортизації. Якщо, звичайно, ці поліпшення проведені не у рамках одного місяця (п. 29 П(С)БО 7).

2. Мабуть, норми п. 29 П(С)БО 7, що прив’язують період нарахування амортизації до місяців, а не днів, податківці врахували і в частині тимчасових простоїв у рамках місяця. Так, на їх думку, якщо виведення з експлуатації у зв'язку з тимчасовим простоєм і зворотне його введення відбулося у рамках місяця, то нарахування амортизації не припиняється.

І хоча в консультації немає ані слова про амортизацію за міжнародними стандартами, вважаємо, її висновки можна поширити і на тих, хто веде облік за МСФЗ. А МСФЗшники за приписами § 55 МСБО 16 «Основні засоби» бухгалтерську амортизацію взагалі не припиняють, якщо актив не використовують або він вибуває з активного використання, до його повної амортизації. Відповідно за ними повинне зберігатися право і на податкову амортизацію, причому не лише в періоди тимчасових простоїв, але і в періоди ОЗ-поліпшень. Під виняток повинен потрапляти тільки період консервації ОЗ.

3. Тут нагадаємо, що будь-який довгостроковий простій вважати консервацією не можна. Консервація ОЗ — це особлива процедура, спрямована на виконання цілого комплексу заходів консервації за правилами, встановленими в Положенні, затвердженому постановою КМУ від 28.10.97 р. № 1183. Детальніше про це див. «Податки & бухоблік», 2019, № 72, с. 16.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі