04.08.2022

Гасимо ПДВ-борг від’ємним значенням

У декларації з ПДВ за червень 2022 року вискочив великий податок до сплати (500 тис. грн) за рахунок того, що червневі податкові накладні (ПН) постачальники зареєстрували із простроченням у липні. Відповідно в липні — великий податковий кредит (ПК) та від’ємне значення (800 тис. грн). Сплатити вчасно задеклароване за червневою декларацією податкове зобов’язання грошей не було. Чи можна в ПДВ-декларації за липень згорнути (погасити) податковий борг за рахунок мінуса? Давайте зараз це й з’ясуємо.

Податковий борг — це…

Під податковим боргом п.п. 14.1.175 ПКУ розуміє суму (1) узгодженого грошового зобов’язання, не сплаченого платником у встановлений ПКУ строк, та (2) непогашеної пені, нарахованої у порядку, визначеному ст. 129 ПКУ.

У свою чергу, грошове зобов’язання за п.п. 14.1.39 ПКУ — це сума коштів, яку платник повинен сплатити до відповідного бюджету або на єдиний рахунок як (1) податкове зобов’язання (ПЗ) та/або інше зобов’язання, контроль за сплатою якого покладено на контролюючі органи, та/або (2) штрафну (фінансову) санкцію за порушення вимог податкового законодавства та іншого законодавства, а також (3) санкції за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності та пеня.

Отже із визначення термінів «податковий борг» і «грошове зобов’язання», а також норм ст. 54 ПКУ (щодо узгодження грошового зобов’язання) випливає, що

податковий борг з ПДВ охоплює, окрім власне своєчасно не сплаченого задекларованого ПДВ-зобов’язання, ще й непогашені штрафні (фінансові) санкції та пеню, нараховані за порушення, пов’язані з цим податком

До того ж усі ці платежі сплачуються зрештою на один бюджетний рахунок.

Підсумуємо: податковий борг з ПДВ включає несвоєчасно сплачені ПЗ, штрафи і пеню з цього податку.

До речі, якщо грошей немає на електронному ПДВ-рахунку в СЕА для сплати заявлених у рядку 18 декларації ПЗ, але обліковується переплата в інтегрованій картці платника (ІКП) — на бюджетному рахунку, тоді ніякого податкового боргу не виникає (див. статтю «Куди йде… переплата з ПДВ» // «Податки & бухоблік», 2021, № 95). Жодні штрафи платникові у цьому випадку не загрожують (див. БЗ 101.27).

Від’ємне значення — формування

Різниця між сумою ПЗ звітного (податкового) періоду та сумою податкового кредиту такого звітного (податкового) періоду (п. 200.1 ПКУ) може мати не лише позитивне, але й від’ємне значення.

Загальна сума від’ємного значення (ВЗ) з ПДВ, що виникло за підсумками звітного періоду, зазначається в рядку 19 декларації з ПДВ.

Таке ВЗ згідно з п.п. «а» п. 200.4 ПКУ спочатку спрямовується у зменшення (погашення) податкового боргу з ПДВ, що виник за попередні (!) звітні (податкові) періоди (у тому числі розстроченого або відстроченого) в частині, що не перевищує суму, обчислену відповідно до п. 2001.3 ПКУ (∑Накл, тобто регліміт — службове (довідкове) поле рядка 19.1 декларації) на момент подання ПДВ-декларації.

І тільки у разі відсутності податкового боргу ця сума ВЗ потрапить до наступних етапів — пп. «б» та/або «в» п. 200.4 ПКУ. Тобто — може бути заявлена як бюджетне відшкодування (ряд. 20.2 ПДВ-декларації) та/або приєднана до складу ПК наступного звітного періоду (ряд. 21 декларації з ПДВ).

Тож отриману за ПДВ-підсумками конкретного звітного місяця суму ВЗ можна спрямувати на погашення податкового боргу, що виник не тільки саме за ПДВ-зобов’язаннями, але й за штрафами (включаючи за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК) та пенею.

Умови заліку ПДВ-боргу в рахунок ВЗ

Щоб списати податковий борг з ПДВ за рахунок ВЗ потрібно дотриматися низки таких умов.

1. Податковий борг має виникнути (п. 200.4 ПКУ, п.п. 4 п. 5 розд. V Порядку № 21*):

* Порядок заповнення і подання податкової звітності з ПДВ, затверджений наказом Мінфіна від 28.01.2016 № 21.

за попередні звітні (податкові) періоди і

до відповідної дати.

Тобто на момент подання ПДВ-декларації з ВЗ (в якій ви збираєтесь провести залік) податковий борг вже повинен обліковуватись в ІКП.

Нагадаємо: за нормами п. 203.1 ПКУ ПДВ-декларація подається протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного місяця — не пізніше 20 числа. А сума задекларованого ПЗ підлягає сплаті протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем такого граничного строку для подання декларації — не пізніше 30 числа (п. 203.2 ПКУ).

Отже на дату подання декларації ПЗ з ПДВ та/або штрафна санкція (у тому числі пеня) вже повинні бути зафіксовані в ІКП і залишатися не сплаченими у встановлений ПКУ строк — тобто мають перетворитися на податковий борг.

Втім, податківці висловлюють більш жорстку позицію, відповідаючи на запитання:

на яку дату визначається сума податкового боргу для зарахування ВЗ у його зменшення в ПДВ-звітності?

Висновок фіскалів такий (див. БЗ 101.26):

податковий борг має бути наявним у платника на дату подання декларації з ПДВ (за якою сформована сума ВЗ зараховується у зменшення цього боргу), але

— цей борг повинен обліковуватися в ІКП станом на перше число місяця, у якому було подано таку декларацію.

Тобто для зарахування ВЗ податківці вимагають наявність податкового боргу на перше число місяця, в якому подається декларація із заліком.

2. На момент отримання податківцями декларації треба мати в СЕА ПДВ відповідну суму реєстраційного ліміту (∑Накл). Докладно про усі складові цього показника читайте в статті «Регліміт та його складові» // «Податки & бухоблік», 2021, № 90.

Показник ∑Накл визначають за формулою із п. 2001.3 ПКУ і зазначають у службовому (додатковому) полі рядка 19.1 декларації з ПДВ*. Якщо суми регліміту на цю дату не буде (буде недостатньо), то погашення податкового боргу повністю (або частково) не відбудеться.

* Для цього в день подання декларації отримують від фіскалів витяг за формою J/F1401206.

Механізм заліку ВЗ у погашення ПДВ-боргу

Припустимо всі умови для погашення дотримуються, а саме: сума податкового боргу обліковується в ІКП і на перше число наступного за звітним місяця, і на дату подання декларації. Одночасно з цим на дату подання декларації вистачає суми регліміту (∑Накл).

Тоді суму податкового боргу, яку погашаємо за рахунок ВЗ, зазначаємо у рядку 20.1 звітної ПДВ-декларації. Можливість такого погашення, яке, до речі, прямо передбачено п. 200.4 ПКУ, податківці підтверджували неодноразово (див. лист ДФСУ від 05.06.2018 № 2466/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, БЗ 101.17). Звісно,

показник рядка 20.1 може бути тільки в межах найменшої з сум: або з рядка 19 (від’ємне значення), або зі службового поля рядка 19.1 (реєстраційний ліміт) декларації

Наголосимо ще раз: до рядку 20 (складовою якого є ряд. 20.1) допускаються тільки суми ВЗ у межах суми регліміту — про це прямо там зазначено. Якщо ви помилково вкажите у рядку 20.1 суму, більшу за регліміт, чи ВЗ (наприклад, коли регліміт його перевищує), то програма перевірки виявить помилку і декларацію не буде прийнято.

Зарахування ВЗ у рахунок зменшення податкового боргу з ПДВ в ІКП проводиться у граничний день подання ПДВ-декларації у такому порядку (див. БЗ 101.24):

— у першу чергу — у рахунок податкового зобов’язання з ПДВ;

— у наступну чергу — у рахунок погашення штрафів;

— в останню чергу — у рахунок пені згідно з черговістю їх виникнення.

Списання регліміту на суму заліку ПДВ-боргу

Податківці вже давно незаконно прирівняли таке погашення-залік податкового боргу до бюджетного відшкодування і при його проведенні зменшують платникам регліміт (∑Накл) за рахунок показника ∑Відшкод. Саме таким чином налаштоване наразі програмне забезпечення СЕА ПДВ.

Тобто податківці збільшують ∑Відшкод на суму ВЗ, що спрямовується на погашення податкового боргу з ПДВ. Хоча насправді відповідно до вимог п. 200.4 ПКУ ця сума не є бюджетним відшкодуванням. Але фіскали вважають, що це таки відшкодування в рахунок погашення податкового боргу. Їх позиція така (див. БЗ 101.17): якщо підприємство самостійно не сплачує наявний податковоий борг з ПДВ грошима, а здійснює погашення за рахунок ВЗ то сума, задекларована в рядку 20.1 декларації з ПДВ, зменшує регліміт (за рахунок збільшення ∑Відшкод) і вважається відшкодованою в рахунок погашення податкового боргу.

Зауважте! Зменшення регліміту (∑Накл) відбудеться одразу — у день подання декларації із заповненим рядком 20.1. А ось погашення ПДВ-боргу податківці проведуть у граничний день подання декларації з ПДВ. Наприклад, якщо декларація з ПДВ за липень 2022 року з задекларованим ВЗ буде подана 16 серпня, то саме в цей день зменшиться реєстраційний ліміт на суму вказану в її рядку 20.1. А от погашення податкового боргу, задекларованого в рядку 20.1 такої ПДВ-декларації, за рахунок ВЗ відбудеться лише 22 серпня. Адже 20 серпня — граничний срок подання декларації з ПДВ припадає на вихідний день (суботу).

Розбір конкретної ситуації

А тепер давайте проаналізуємо ситуацію нашого читача і відповімо на запитання: чи вийде погасити несплачене ПЗ за червень (500 тис. грн) ВЗ, яке виникло в липневій декларації (800 тис. грн)? При цьому умовимося, що на дату подання ПДВ-декларації за липень такий червневий податковий борг не було погашено грошима.

Тож щодо першої умови, то такий податковий борг виник за попередні звітні (податкові) періоди — червень 2022 року. Його не погашено на дату подання декларації з ПДВ за липень 2022 року, у якій відображено ВЗ.

А чи значився такий податковий борг і на перше число наступного за звітним місяця, тобто — на 01.08.2022?

З цим якраз і проблема. Адже останній день сплати податку за червень 2022 року припав на 01.08.2022, позаяк 30.07.2022 вихідний день — субота. Саме 1 серпня 2022 року — датою граничного строку сплати грошових зобов’язань за червневою ПДВ-декларацією податківці провели нарахування в ІКП (див. п. 2 підрозд. 4 розд. ІV Порядку № 5*, БЗ 129.04).

* Порядок ведення податковими органами оперативного обліку податків, зборів, платежів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Мінфіна від 12.01.2021 № 5.

Тобто, виходить, що податковий борг виник уже в наступному за звітним місяці — у серпні 2022 року (хоч і до дати подання декларації за липень). А податківці вимагають, щоб податковий борг на 1 серпня вже обліковувався в ІКП. Тому за подібних обставин краще не ризикувати і залік не робити. Адже направлення частки ВЗ у сумі 500 тис. грн (через рядок 20.1) на сплату податкового боргу за червень у ПДВ-декларації за липень може призвести до негативних наслідків. Фіскали такі факти відстежують і штрафують за них. Податківці вважають, що таким чином завищується сума відшкодування і застосовують до платника штраф за ст. 123 ПКУ (ср. ).

Відтак податковий борг повинен не просто виникнути, а виникнути до наступного за звітним місяця (бути наявним на 1 серпня) і ще й певний час повисіти — до дати подання декларації. За ситуації, що розглядається, погасити податковий борг червня вийде тільки в ПДВ-декларації за серпень. Безумовно, якщо в ній збережеться ВЗ і буде достатньо реєстраційного ліміту (∑Накл).

Попередимо також про неприємний нюанс, який супроводжує податковий борг. Аби зобов’язання зі сплати ПДВ перетворилося на податковий борг, треба прострочити його сплату. А це, у свою чергу, тягне санкції за несвоєчасну сплату узгодженого податкового зобов’язання: штрафу за п. 124.1 ПКУ (5 чи 10 % від суми податкового боргу залежно від кількості днів прострочення) і пені за ст. 129 ПКУ. Тобто податковий борг виросте мінімум на 5 %. Втім не одразу, а лише коли ви отримаєте податкове-повідомлення рішення.

Врахуйте: цей штраф за прострочення сплати (і пеню) зарахувати за тією ж декларацією не вийде. Тому доведеться або сплачувати його грошима окремо, або чекати, допоки і він перетвориться на податковий борг. А для цього доведеться прострочити його сплату — тоді і з цієї суми штрафу теж випливе штраф 5 % / 10 % і пеня…

Висновки

  • Податковий борг з ПДВ включає несвоєчасно сплачені податкові зобов’язання, штрафи і пеню з цього податку.
  • ВЗ спочатку спрямовується у зменшення податкового боргу з ПДВ, що виник за попередні звітні періоди в частині, що не перевищує суму регліміту на момент подання декларації.
  • Для зарахування ВЗ податківці вимагають наявність податкового боргу на перше число місяця, в якому подається декларація із заліком.
  • Податківці незаконно прирівняли погашення податкового боргу до бюджетного відшкодування і при його проведенні зменшують регліміт за рахунок показника ∑Відшкод.
  • Погасити податковий борг червня 2022 року в липневій ПДВ-декларації не вийде, позаяк не буде в наявності боргу на 1 серпня — це граничний строк сплати податку за червень.