Теми статей
Обрати теми

Регліміт та його складові

Адамович Наталія, податковий експерт
Розпочнемо наш тематичний номер з формули СЕА, за якою розраховується дуже важливий показник — сума ПДВ, на яку платник може зареєструвати ПН і РК в ЄРПН, — так званий регліміт. Розглянемо детально усі складові цього показника.

Реєстраційний ліміт — це сума податку, на яку платник ПДВ має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в ЄРПН (∑Накл), що обчислюється за формулою, зазначеною в п. 2001.3 ПКУ:

Накл = НаклОтр + Митн + ПопРах + Овердрафт - НаклВид - Відшкод - Перевищ.

Проте, окрім основних її показників, які є в наведеній вище формулі, у розрахунку регліміту беруть участь ще три додаткових з пп. 34, 341 підрозд. 2 розд. XX ПКУ (п. 2001.3 ПКУ). Про них скажемо окремо нижче.

Зверніть увагу: ліміт реєстрації — це розрахункова сума, яка формується за вищезгаданою формулою і, що важливо, не має нічого спільного з сумою залишку реальних грошових коштів на ПДВ-рахунку. Електронний ПДВ-рахунок працює аналогічно банківському рахунку (щоправда, з певними обмеженнями та умовами використання коштів, прописаними у пп. 2001.4 та 2001.5 ПКУ), і залишок після нього формується за іншими правилами, ніж сума регліміту. Тому цифри ПДВ-рахунку і ліміту реєстрації ніколи не збігаються.

∑Накл

Це результат формули, що показує платникові, на яку суму ПДВ він може в конкретний момент зареєструвати ПН і РК в ЄРПН.

Врахуйте: цей показник також слід зазначати у «віконці» за ряд. 19.1 декларації з ПДВ на день подання декларації. Значення ліміту є граничною сумою: (1) для суми бюджетного відшкодування ПДВ (п.п. «б» п. 200.4 ПКУ) і (2) для повернення коштів з електронного ПДВ-рахунку (п. 21 Порядку № 569).

При реорганізації платника сума регліміту (∑Накл), що була у нього на момент держреєстрації його припинення, повинна перейти до правонаступника, а у разі поділу/виділення — регліміт розподіляється між особами пропорційно отриманим ними за розподільчим балансом частинам майна (п. 2001.3.ПКУ). Передача/отримання суми ∑Накл здійснюється на дату подання декларації з ПДВ з додатком Д4, в якому реорганізовуване підприємство заповнило таблицю 4, а правонаступник — таблицю 5.

А при відміні анулювання ПДВ платникові ДПС протягом 3 робочих днів, що настають за днем внесення в реєстр платників податків змін про скасування анулювання реєстрації платника податків за рішенням контролюючого органу або рішенню суду, що набрало законної сили, здійснюється перерахунок показника ∑Накл такого платника за звітний період анулювання (детальніше див. «Відновили ПДВ-реєстрацію — повернуть ліміт»).

∑НаклОтр

Це загальна сума «вхідного» ПДВ за зареєстрованими в ЄРПН на платника ПН і РК починаючи з 1 липня 2015 року.

Майте на увазі! У цьому показнику враховуються і суми ПДВ за ПН, виписаними самим платником на послуги, отримані від нерезидентів згідно з п. 208.2 ПКУ. Реєстрація таких ПН в ЄРПН на послуги від нерезидента так само вимагає наявності регліміту (детальніше див. «ПН з послуг нерезидента та ліміт»).

Суми ПДВ за чеками та іншими замінниками ПН, згаданими в пп. «а» — «в» п. 201.11 ПКУ, у цьому показнику не враховуються (регліміт не збільшують).

Будьте уважні: показник ∑НаклОтр зменшиться на суму зменшуючих РК (складених на повернення товарів, авансів або для анулювання помилкових ПН тощо), які зобов’язаний реєструвати покупець, а не продавець (п. 16 Порядку № 569). Щоб мати можливість зареєструвати зменшуючі РК, у покупця на момент реєстрації має бути необхідна сума регліміту (∑Накл).

Невідображення ПДВ за ПН і РК у складі декларації на показник ∑НаклОтр, як і на результат формули (суму регліміту), не впливає

На ці показники безпосередньо впливає тільки сам факт реєстрації ПН і РК в ЄРПН.

∑Митн

Це загальна сума сплаченого «ввізного» ПДВ починаючи з 1 липня 2015 року. Врахуйте: такі суми сплачуються на митниці, тобто без використання електронного ПДВ-рахунку.

Зверніть увагу: суми авансу, сплачені на депозитний рахунок митниці, тут не враховуються. Цей показник формується в СЕА на підставі цих митних декларацій (МД), поданих у контролюючий орган платником, з урахуванням листів коригування (+/-) і додаткових МД (+/-), складених з 01.07.2015.

Будьте уважні: суми «ввізного» ПДВ можуть бути не враховані в СЕА, якщо в графі В МД не зазначений (чи зазначений неправильно) додатковий реквізит — податковий номер (код ЄДРПОУ/реєстраційний номер облікової картки платника/реєстраційний (обліковий) номер платника) особи, що претендує на податковий кредит (див. БЗ 101.17).

Про «механізм» зазначення в МД цього «додаткового реквізиту» і про типи МД, в яких він повинен вказуватися, див. у листах ДФСУ від 15.12.2014 № 15182/7/99-99-24-02-02-17, від 28.05.2015 № 11245/6/99-99-19-03-02-15.

Для виправлення помилки, допущеної в МД у коді ЄДРПОУ, або у разі незазначення такого коду особи, що претендує на ПК за «ввізним» ПДВ, необхідно звернутися в митний орган для оформлення листа коригування до МД (БЗ 101.17).

∑ПопРах

Це загальна сума ПДВ, сплачена платником на ПДВ-рахунок починаючи з 3 серпня 2015 року: (1) для оплати ПДВ-зобов’язань за поданими деклараціями, та (2) у вигляді «непланових» поповнень рахунку для реєстрації ПН/РК.

Врахуйте: показник ∑ПопРах збільшується тільки при поповненні ПДВ-рахунку з поточного рахунку платника (п. 2001.4 ПКУ). Оскільки усі поточні рахунки банки реєструють в органах ДПС, то перелік поточних рахунків платника знаходиться в е-кабінеті платника на сторінці «Облікові дані платника». Для збільшення показника ∑ПопРах враховуватимуться надходження тільки з цих рахунків.

Поповнення ПДВ-рахунку через касу банку, термінал або іншими суб’єктами з їх рахунків не збільшить показник ∑ПопРах (див. БЗ 101.17), хоча збільшить залишок коштів на ПДВ-рахунку (детальніше див. «Покупець помилився, заплативши на ПДВ-рахунок»).

Не збільшують ∑ПопРах і суми переплат, що повертаються з бюджету на ПДВ-рахунок згідно з п. 431.4 ПКУ і п. 26 Порядку № 569 (див. листи ДПСУ від 07.07.2020 № 2717/6/99-00-04-01-03-06/ІПК і від 08.12.2020 № 5043/ІПК/99-00-04-01-01-06, БЗ 101.17).

До того ж показник ∑ПопРах зменшиться, якщо платник заявить через додаток Д4 до декларації з ПДВ суму коштів на перерахування з ПДВ-рахунку на поточний рахунок платника та/або до бюджету (у рахунок сплати податкового боргу з ПДВ або відстроченого ПЗ). Врахуйте: зменшення цього показника (і суми регліміту) згідно з п. 21 Порядку № 569 відбудеться одразу — на дату подання декларації з ПДВ з додатком Д4 (див. БЗ 101.17). А ось повернути гроші на підставі додатка Д4 повинні протягом 5 робочих днів після закінчення граничного строку, встановленого для самостійної сплати ПЗ за декларацією, з якою подавався Д4 (п. 2001.6 ПКУ).

Якщо Казначейство не поверне гроші протягом 10 днів від граничного строку сплати податку за декларацією, з якою подали заяву на повернення і додаток Д4, неповернена сума має бути відновлена в показнику ∑ПопРах (п. 21 Порядку № 569).

∑Овердрафт

Це сума середньомісячного ПДВ до сплати. Цей показник щокварталу повинен «автоматом» перераховуватися (протягом перших шести робочих днів такого кварталу) з урахуванням показника середньомісячного розміру сум податку, за останні 12 звітних (податкових) місяців станом на дату такого перерахунку, які були задекларовані платником до сплати до бюджету (за ряд. 18 декларації з ПДВ/УР до таких декларацій) і погашені (розстрочені або відстрочені).

Для розрахунку/перерахунку показника ∑Овердрафт треба бути зареєстрованим платником ПДВ не менше 12 послідовних місяців (без анулювання і повторної реєстрації протягом такого періоду).

Такий перерахунок здійснюється шляхом віднімання суми попереднього овердрафту і збільшення суми, отриманої згідно з поточним перерахунком. Тобто податок за ПДВ-декларацією останнього місяця/останнього кварталу в цих 12 місяцях не враховується (адже за ним нарахування податкових зобов’язань відбудеться вже в наступному місяці).

Так, наприклад, під перерахунок ∑Овердрафт станом на 1 жовтня 2021 року повинні були увійти нарахування ПДВ за деклараціями з вересня 2020 року по серпень 2021 року (включно). А також — УР, нарахування за якими були проведені в періоді з 01.10.2020 до 01.10.2021.

Майте на увазі: показник ∑Овердрафт погіршують звітні періоди, в яких були відсутні податкові зобов’язання, а також ті задекларовані періоди, податкові зобов’язання за які платником не були погашені (відстрочені або розстрочені).

Новачкам (новозареєстрованим платникам) первісне збільшення регліміту на показник ∑Овердрафт повинне відбутися протягом перших шість робочих днів кварталу, що йде за кварталом, в якому строк такої реєстрації досягне 12 звітних (податкових) місяців.

∑НаклВид

Це загальна сума ПДВ за виданими платником ПН і РК до таких ПН, зареєстрованими в ЄРПН. Тут наростаючим підсумком підсумовується ПДВ за усіма ПН і РК, виписаними і зареєстрованими в ЄРПН починаючи з 01.07.2015.

Не вплине на цей показник тільки реєстрація в ЄРПН ПН/РК, які складені на операції, звільнені від ПДВ або оподатковуються цим податком за нульовою ставкою, а також нульових РК.

∑Відшкод

Це загальна сума ПДВ, заявлена платником до бюджетного відшкодування, визначена на підставі задекларованих до відшкодування сум від’ємного значення ПДВ (за ряд. 20.2.1 — на поточний рахунок або за ряд. 20.2.2 — для сплати грошових зобов’язань або погашення податкового боргу з інших платежів, що сплачуються до держбюджету), згідно з деклараціями з ПДВ і УР до них.

Податківці збільшують ∑Відшкод і на суму від’ємного значення, що спрямовується на погашення податкового боргу з ПДВ

Відповідно до п. 200.4 ПКУ ця сума не є бюджетним відшкодуванням, але податківці вважають, що це відшкодування в рахунок погашення податкового боргу. Їх позиція така (див. БЗ 101.17): якщо підприємством самостійно не здійснюється погашення наявного податкового боргу з ПДВ грошима, а таке погашення здійснюється за рахунок від’ємного значення то сума, задекларована в ряд. 20.1 декларації з ПДВ, зменшує регліміт (за рахунок збільшення ∑Відшкод) і вважається відшкодованою в рахунок погашення податкового боргу.

Облік усіх згаданих сум (як справжнього, так і псевдовідшкодування) у формулі відбувається на момент отримання ДПС декларації з ПДВ або УР, що змінює ці показники.

Крім того, за результатами податкових перевірок бюджетного відшкодування показник ∑Відшкод коригують (п. 2001.3 ПКУ). Як пояснюють податківці (див. БЗ 101.17), якщо за результатами перевірки сума бюджетного відшкодування зменшується, то ∑Відшкод також зменшується на дату узгодження ППР: за формою В3 — у разі відмови в наданні бюджетного відшкодування, або за формою В1 — у разі завищення заявленої суми бюджетного відшкодування ПДВ, у тому числі якщо заявлені до відшкодування суми ПДВ на момент перевірки відшкодовані платникові податків.

За результатами перевірки бюджетного відшкодування показник ∑Відшкод підлягає коригуванню на дату узгодження ППР

А ось ППР за формою В4 в частині суми завищення від’ємного значення, яка зараховується до складу ПК наступного звітного (податкового) періоду, не впливає на значення показника ∑Відшкод.

∑Перевищ

Це загальна сума перевищення податкових зобов’язань, зазначених платником у поданих деклараціях з ПДВ (з урахуванням поданих УР до них), над сумою ПДВ, що міститься в складених і зареєстрованих ПН/РК.

Показник ∑Перевищ автоматично перераховується:

1) при поданні декларації з ПДВ (у тому числі після подання «звітної нової» декларації, БЗ 101.17) або УР (на дату такого подання);

2) при простроченій реєстрації ПН/РК в ЄРПН (на дату такої реєстрації).

За нормами ПКУ загальна сума перевищення визначається за кожен звітний період наростаючим підсумком. Але податківці вже давно вважають і реалізували це на практиці так, що ∑Превищ розраховується окремо за кожен звітний період із відкиданням від’ємного значення. А вже потім результати таких розрахунків підсумовують у наростаючому підсумку.

Найпоширеніші випадки виникнення:

— несвоєчасна реєстрація ПН (ПЗ за декларацією «випереджають» дані за ЄРПН);

— сумова помилка в ПН (у ПН помилилися, а в декларації відобразили правильно);

— ПН помилково склали на суму менше/більше, ніж реальні ПЗ, зазначені в декларації;

— зареєстрована помилкова «зайва» ПН;

— збільшуючий/зменшуючий РК відображений у декларації не того звітного періоду;

— і нарешті, технічна помилка. Детальніше про цей показник див. «∑Перевищ: випадки виникнення».

Додаткові показники

∑Перепл загальна сума переплат з ПДВ (у тому числі помилкових), що була на особовому рахунку платника станом на 01.07.2015, на яку був одноразово збільшений регліміт (п.п. 3 п. 34 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). Така сума, сформувавши ліміт реєстрації, враховується в ньому незмінною.

∑ВЗ сума від’ємного значення, яка включалася до складу ПК наступного звітного (податкового) періоду, і сума непогашеного від’ємного значення попередніх звітних (податкових) періодів на кінець поточного звітного (податкового) періоду, вказаного в деклараціях з ПДВ за червень/2 квартал 2015 року (пп. 4 та 5 п. 34 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). Ця сума визначалася як сума рядків 24 і 31 декларації з ПДВ за червень/2 квартал 2015 року.

∑НаклОтрКас сума ПДВ за ПН, складеними до 1 липня 2015 року, у платників, що застосовують касовий метод обліку з ПДВ відповідно до п. 187.10 ПКУ. Ці суми беруть участь в обчисленні суми регліміту на підставі декларації з ПДВ за той звітний період, в якому відображений ПК за такими ПН (після оплати постачання). Цей показник був уведений п. 341 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ у формулу лише з 2016 року. До цього в «касовиків» при відображенні ПК за ПН/РК, складеними до 01.07.2015, регліміт не збільшувався. Цей показник спрацьовував, якщо в декларації (чи в УР) зазначено відмітки про застосування касового методу.

Ось такі складові регліміту.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі