15.08.2022

Чи можна виправити бюджетне відшкодування

А як бути, якщо йдеться про бюджетне відшкодування (БВ)? У яких випадках його вийде виправити, а коли такої можливості податківці не допускають. З’ясовуємо.

Чи можна за УР заявити БВ? Припустимо, що в якомусь із періодів від’ємне значення (ВЗ) до БВ не заявили (хоча мали право на БВ), а перенесли до ряд. 21. Чи можна тепер за УР його заявити до БВ? Відразу попередимо: податківці проти воскресіння (заявлення) БВ за УР. Фіскали пояснюють: повернутися до минулих періодів, щоб їх від’ємне значення за допомогою УР заявити до БВ, не можна. Мовляв, якщо свого часу таким правом не скористалися (п. 200.7 ПКУ) і ВЗ до БВ не заявили, а тепер ось передумали, то зміна задекларованого мінуса на бюджетне відшкодування не може вважатися виправленням помилки. Тому немає підстав і для подання УР (БЗ 101.26). А заявити БВ платник може (без УР) у поточній декларації, якщо в ній мінус збережеться.

Зверніть увагу: якщо справді виправляємо помилку минулого періоду і, наприклад, за УР збільшуємо ВЗ, то при втягуванні даних УР у поточну декларацію таке ВЗ можна поставити в ній на відшкодування.

Чи можна виправити вже заявлене БВ? А ось виправити за допомогою УР уже задеклароване (заявлене) БВ, якщо в ньому помилки, можна. І якщо в результаті виправлення помилки сума бюджетного відшкодування, наприклад, збільшується, то, як пояснюють контролери, у такому разі разом з УР подають уточнюючі додатки Д3 і Д4, які заповнюють на БВ-надбавку (дельту) — тобто суму, що відповідає гр. 6 ряд. 20.2 УР (БЗ 101.25). Вважаємо, що для збільшення БВ при цьому треба одночасно вписуватися і в старий ліміт, і в новий.

Щоправда, врахуйте, що тимчасово до закінчення воєнного стану заборонено подавати УР до довоєнних періодів (до періодів до лютого 2022 року) з показниками на зменшення ПЗ та/або декларування бюджетного відшкодування. Тому подати УР до звітних періодів до лютого 2022 року, щоб дозаявити в них БВ, платники не можуть (п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Врахуйте: у тому випадку, коли бюджетне відшкодування, навпаки, помилково завищене, за завищення БВ передбачено штраф у розмірі 10 % від суми завищення БВ (п. 123.1 ПКУ). Тому виправити відшкодування краще самостійно, поки це не виявили перевіряючі. Детальніше про БВ та його перевірки див. «Бюджетне відшкодування ПДВ після Закону № 2260» // «Податки & бухоблік», 2022, № 40.

Спосіб отримання БВ. Як відомо, п.п. «б» п. 200.4 ПКУ передбачено два способи отримання БВ:

— грошовий — грошима на поточний рахунок і

— негрошовий — у рахунок погашення інших держбюджетних платежів.

Щоправда, негрошове БВ можливе тільки з тими платежами, які повністю сплачуються до держбюджету і яких не так багато. Так, зарахувати БВ можна, наприклад, у рахунок акцизного податку, рентної плати (детальніше див. «Залік БВ у рахунок сплати грошових зобов’язань і погашення податкового боргу» // «Податки & бухоблік», 2018, № 62).

Так ост, за власним рішенням платник може за допомогою УР змінити спосіб отримання БВ — наприклад, з негрошового на грошовий. Для цього разом з УР слід подати уточнюючий додаток Д4, яким змінити спосіб отримання БВ. Дані такого УР податківці повинні врахувати не пізніше наступного робочого дня (п. 200.12 ПКУ, п. 5 розд. IV Порядку заповнення і подання податкової звітності з ПДВ, затвердженого наказом Мінфіну від 28.01.2016 № 21; БЗ 101.26; лист ДФСУ від 21.12.2017 № 3074/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

А ось самовільно (без УР платника) змінити грошове БВ на негрошове (тобто в рахунок погашення податкового боргу платника з держбюджетних платежів) податківці не можуть (БЗ 101.26).

Також зважайте, що скасувати вже узгоджене БВ і повернути його в декларацію до складу ПК наступного періоду не можна (БЗ 101.26). Як пояснять податківці, нормами ПКУ такої можливості не передбачено.

І пам’ятайте, що всю долю БВ (від заявлення до отримання) можна відстежити в Реєстрі БВ (п.п. 200.7.1 ПКУ). Порядок ведення Реєстру БВ затверджено постановою КМУ від 25.01.2017 № 26.