Теми статей
Обрати теми

Бюджетне відшкодування ПДВ після Закону № 2260

Солошенко Людмила, податковий експерт
Разом із відновленням податкових обов’язків (щодо реєстрації податкових накладних / подання звітності / сплати податків) Закон України від 12.05.2022 № 2260-IX* повернув платникам можливість отримання бюджетного відшкодування з ПДВ. Одразу заспокоїмо: відшкодування ОВДП не буде, від цього задуму відмовилися. Поговоримо про те, як отримати бюджетне відшкодування (БВ) під час воєнного стану.

* Набрав чинності з 27.05.2022 (з дня, наступного за днем опублікування); прийнятий на базі законопроєкту № 7360, з яким ви могли познайомитися в статті «Рестарт реєстрації ПН/РК, звітування та сплати податків», див. «Податки & бухоблік», 2022, № 33.

Само собою, для заявлення бюджетного відшкодування, передусім повинні дотримуватися БВ-умови з п. 200.4 ПКУ. Тобто заявити до БВ можна:

— суму в межах ліміту реєстрації на момент подання декларації;

— а якщо є податковий борг з ПДВ, то після погашення від’ємним значенням податкового боргу. Причому на суму погашеного боргу (із ряд. 20.1 декларацій) зменшиться ліміт (БЗ 101.17). Оскільки такий залік податківці вже давно прирівнюють до отримання платником відшкодування, хоча це і безпідставно (детальніше див. «Податки & бухоблік», 2021, № 90, с. 26);

— за умови, що суми вхідного ПДВ фактично сплачені (у звітному та/або попередніх податкових періодах) постачальникам товарів/послуг або до бюджету (при імпорті). При цьому під «оплаченим» податківці традиційно розуміють ПДВ, сплачений постачальникам або до бюджету виключно грошовими коштами.

Також нагадаємо, що всупереч формі декларації податківці не визнають можливості відшкодування ПДВ з послуг, отриманих від нерезидентів (БЗ 101.26, детальніше див. «Податки & бухоблік», 2021, № 59, с. 27);

До того ж щодо БВ ще додалися воєнні обмеження. Які?

Воєнні БВ-обмеження

БВ-заборона щодо пального. Нагадаємо, що на час воєнного стану для пального (з нульовою ставкою акцизного податку, п. 41 підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ) встановлено знижену 7 % ставку ПДВ (п. 82 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ).

Так от,

платники, які здійснюють операції з пальним (навіть експортери), не можуть декларувати БВ

Тому якщо у платника, який здійснює операції з пальним, у декларації утворився мінус, така сума (ані в поточному, ані в подальших періодах) не може бути заявлена до БВ (а також не може зараховуватися в рахунок погашення податкового боргу з ПДВ або інших податків — тобто не може відображатися в рядках 20.1, 20.2 декларацій з ПДВ), а підлягає включенню до складу податкового кредиту наступного звітного періоду. Тобто враховується як перехідний «мінус» у ряд. 21 декларації і зменшуватиме податкові зобов’язання наступних періодів (питання 71 роз’яснення ДПСУ від 07.04.2022).

ПК зі знищеного майна не можна заявляти до БВ. Нагадаємо, що за товарами (які отримувалися з ПДВ), знищеними під час воєнного стану (ВС) через обставини непереборної сили, ПК не коригується і компенсуючі ПЗ не нараховуються. Тобто положення п. 198.5 ПКУ в такому разі взагалі не застосовуються (п. 321 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). Причому неважливо, коли такі товари були придбані — до введення ВС або протягом дії ВС (роз’яснення; БЗ 101.15). Щоправда, зауважте, що

суми збереженого ПК за такими знищеними товарами не можуть бути заявлені до бюджетного відшкодування

А вони підлягають зарахуванню до складу ПК наступного звітного (податкового) періоду до повного погашення. Тобто враховуються як перехідний мінус і можуть зменшувати поточні ПЗ (підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ доповнений новим п.п. 69.29).

Причому зверніть увагу, що «широке» визначення товарів (п.п. 14.1.244 ПКУ) охоплює всі матеріальні і нематеріальні активи, тобто не лише ТМЦ, а й також ОЗ, НМА і МНМА. Тому не варто ризикувати і від заявлення до БВ вхідного ПДВ з будь-якого знищеного під час ВС майна краще відмовитися.

УР з БВ до довоєнних періодів подати не можна. Тимчасово до закінчення ВС платникам заборонено подавати УР до довоєнних періодів (тобто до звітних періодів до лютого 2022 року) з показниками на зменшення ПЗ та/або декларування бюджетного відшкодування. Тож уточнити звітні періоди до лютого 2022 року, щоб зменшити в них податкові зобов’язання та/або виправити показники, пов’язані з БВ, платники не можуть (п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Якщо ПК формували за первинкою. Оскільки ПН/РК не реєструвалися, платники отримали можливість починаючи з лютого формувати ПК без зареєстрованих ПН/РК — на підставі первинки (п. 322 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, питання 20 роз’яснення ДПСУ від 07.04.2022). Проте заявити до БВ такий ПК за первинкою не могли. Оскільки попередня редакція п.п. 69.2 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ дозволяла декларувати БВ тільки на підставі зареєстрованих ПН/РК та/або митних декларацій. Після отримання від постачальників зареєстрованих ПН (підтвердження ПК), вважаємо, платник може заявити БВ у поточній декларації, якщо мінус збережеться.

У зв’язку з цим зауважте, що після відновлення процесу реєстрації ПН платники, які мають можливість їх зареєструвати, зможуть це зробити до 15 липня 2022 року без штрафів* (див. оновлений п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Причому згідно з п.п. 69.1 такий безштрафний період реєстрації відведений для ПН, граничний строк реєстрації яких припадає на періоди з 24.02.2022 до дня набрання чинності Законом № 2260 (тобто до 27.05.2022). Проте, судячи з роз’яснень податківців, у строк до 15 липня можна реєструвати і всі ПН за травень (див. п. 2.2 роз’яснення ДПСУ від 27.05.2022 і детальніше в статті «Відновлення реєстрації ПН/РК. Наслідки для продавця»)**.

* І хоча карантин продовжено до 31.08.2022 (постановою КМУ від 27.05.2022 № 630), виникає ймовірність штрафів за несвоєчасну реєстрацію ПН (детальніше — в статті «Відновлення реєстрації ПН/РК. Наслідки для продавця»).

** А ось платники, у яких можливість реєстрації ПН з’явиться:

— з часом — без штрафів зможуть зареєструвати ПН протягом 60 календарних днів із першого дня місяця, нступного за місяцем відновлення таких можливостей;

— після ВС — без штрафів зможуть зареєструвати ПН протягом 6 місяців після закінчення ВС.

Ще зверніть увагу, що Законом № 2260, який підкоригував п. 322,

можливість відображення ПК на підставі первинки обмежена періодами лютий — травень 2022 року

А ось із червня показати ПК за первинкою не вийде (такої можливості не буде), і для відображення ПК доведеться чекати реєстрації постачальником ПН.

Перевірки БВ

Законом № 2260 поновлюються перевірки. Тому, як і в довоєнні часи, заявлене БВ перевірятиметься камерально і в разі потреби документально.

У зв’язку з цим передусім нагадаємо, що для платників, які мають можливість виконати податкові обов’язки (зокрема, подати звітність), встановлені перехідні строки подання декларацій. І якщо граничний строк виконання податкових зобов’язань (подання звітності / сплати податку) припадає на періоди з 24.02.2022 до дня набрання чинності Законом № 2260, то:

— подати податкову звітність треба не пізніше 20 липня 2022 року, а

— сплатити податки — не пізніше 31 липня 2022 року.

Уклавшись у ці строки, платник звільняється від відповідальності за несвоєчасне виконання податкових зобов’язань. При цьому порядок підтвердження можливості/неможливості виконання платником податкових обов’язків і перелік документів для такого підтвердження повинен затвердити Мінфін (див. оновлені пп. 69.1, 69.2 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

У зв’язку з цим для поданих декларацій перехідного періоду (лютого — липня), в яких заявлене БВ, загальні строки камеральних/документальних перевірок з пп. 200.10 — 200.12 ПКУ не застосовуються (дія цих пунктів тимчасово призупинена). А встановлено особливі строки камеральних і документальних перевірок.

Камеральні перевірки. Так, згідно з оновленими пп. 69.2, 69.11 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ декларації перехідного періоду (за лютий — липень 2022 року) повинні будуть перевірити камерально в такі строки:

Камеральні перевірки декларацій перехідного періоду (лютого — липня)

Звітний період:

Строки камеральних перевірок:

лютий, березень, квітень, травень 2022 року

проводяться в період з 21 липня по 20 вересня 2022 року

червень, липень 2022 року

проводяться в період з 21 серпня по 20 жовтня 2022 року

Документальні перевірки. Згідно з положеннями п.п. «б» п.п. 69.2 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ документальні позапланові перевірки сум БВ можливі за підставами, визначеними п.п. 78.1.8 ПКУ. Тобто, як, у свою чергу, обумовлено в другому абзаці цього підпункту, щодо законності декларування заявленого БВ та/або декларування від’ємного значення в розмірі більше 100 тис. грн. Хоча, треба визнати, формулювання ПКУ щодо документальних перевірок БВ не ідеальні і залишають бажати кращого (детальніше див. «Податки & бухоблік», 2022, № 14, с. 13).

У такому разі документальна перевірка поданої декларації із заявленим БВ проводиться протягом 60 календарних днів, наступних за закінченням граничного строку камеральної перевірки відповідної декларації (п.п. 69.2 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Та все ж, вважаємо, документальні БВ-перевірки світять не поголовно, а тільки якщо під час камеральної перевірки виявлені ризики, що вимагають проведення документальної перевірки. Тоді як

у більшості випадків для погодження БВ достатнім повинно виявитися результатів камералки

У будь-якому разі саме до такого висновку підштовхують консультації податківців (див. питання 52 роз’яснення від 07.04.2022; km.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/579541.html).

Також зауважте, що з дня, наступного за днем набрання чинності Законом № 2260, позапланові документальні перевірки БВ, що були розпочаті і не завершені до 24 лютого 2022 року, поновлюються (на невикористаний строк перевірки, що залишився) і завершуються протягом 60 днів. Проте в будь-якому разі проведення документальних позапланових перевірок під час воєнного стану можливе, тільки якщо існують безпечні умови для їх проведення.

БВ січня. А що як БВ було заявлене ще в довоєнній декларації за січень? Нагадаємо, що граничний строк подання січневої декларації припадав на 21 лютого 2022 року. І якщо б не війна, то камеральну перевірку січневої декларації провели в 30-денний строк (пп. 76.3, 200.10 ПКУ). Проте корективи вніс воєнний стан і почалися гойдалки.

Спочатку ввели мораторій на перевірки (і камеральні, і документальні), призупинили дію пп. 200.10 — 200.12 ПКУ і збиралися нічого взагалі не відшкодовувати (див. Закон України від 03.03.2022 № 2118-IX). Проте проіснували ці правила недовго. Незабаром їх підкоригували (Законом України від 15.03.2022 № 2120-IX) і відновили можливість камеральних перевірок декларацій із заявленим БВ. Головне — щоб БВ було заявлене на підставі зареєстрованих ПН/РК або митних декларацій. При цьому, по-хорошому, прокамералити січневу декларацію із заявленим БВ повинні були (як передбачалося раніше п.п. 69.2 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ) протягом 90 календарних днів, наступних за граничним строком подання декларації (тобто фактично до 22 травня).

Щоправда, ще за законопроєктом № 7311 законодавці хотіли відшкодовувати БВ за січень ОВДП. І для нього планувалися свої строки камералки (детальніше див. статтю «Війна не все спише, або Проєкт чергових змін до ПКУ» у «Податки & бухоблік», 2022, № 31). Проте від такої ідеї, як бачимо, відмовилися.

Загалом, поки законодавці ніяк не могли вирішити, що робити з січнем, схоже, з перевірками січневого БВ контролери затягнули. Проте тепер у повному обсязі поновлюються перевірки декларацій (п.п. 69.2 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Тому в будь-якому разі заявлене в декларації за січень БВ не повинно пропасти. Причому судячи з Реєстру БВ заявлене січневе БВ уже стали камералити і за ним у деяких платників уже стоять дати закінчення камералок і погодження БВ, наприклад, 27 травня, 30 травня, 31 травня. Тож, ураховуючи, що починаються перевірки «воєнного» БВ, і хронологію БВ, поготів, передусім, податківці повинні надолужити прогаяне і перевірити «довоєнне» БВ — січневе. І відшкодувати його з урахуванням хронології в загальновстановленому порядку.

Отримання БВ

Після перевірки БВ стане погодженим. Повернення погоджених сум БВ здійснюється в хронологічному порядку згідно з черговістю внесення заяв про повернення сум бюджетного відшкодування до Реєстру БВ.

Нагадаємо, що Реєстр БВ розміщений у відкритому доступі на сайті Мінфіну. Його дані регулярно оновлюються і з нього можна дізнатися всю історію БВ: від заяви до отримання (п.п. 200.7.3 ПКУ, п. 13 Порядку ведення Реєстру, затвердженого постановою КМУ від 25.01.2017 № 26).

У Реєстрі, зокрема, відображається дата погодження органом ДПС суми БВ. Після чого протягом наступних 5 операційних днів Казначейство повинне перерахувати платникові суму БВ на поточний рахунок (п. 200.13 ПКУ). Головне, щоб були кошти. Причому за загальними правилами, встановленими п. 200.23 ПКУ, несвоєчасно повернена платникові сума відшкодування вважається бюджетною заборгованістю, на яку нараховується пеня. Проте, як обумовлено тим же пунктом, якщо така бюджетна заборгованість утворилася в результаті форс-мажору, викликаного ВС, то пеня не нараховується.

Висновки

  • Закон № 2260 повернув можливість отримання бюджетного відшкодування з ПДВ.
  • При заявленні БВ, крім умов з п. 200.4 ПКУ, також треба враховувати воєнні обмеження.
  • Для БВ, заявленого в деклараціях за лютий — липень, встановлені свої строки камеральних і документальних перевірок.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі