05.12.2022

Електронний ПДВ-рахунок: фіксуємо рух коштів у бухобліку

СЕА-рахунок — неодмінний супутник кожного платника ПДВ. Але коло операцій, які самостійно може здійснити ПДВ-платник з використанням цього специфічного електронного рахунку, дуже обмежене. Як і головне, на підставі чого обліковувати кошти на ПДВ-рахунку? З’ясуємо прямо зараз.

Поповнення ПДВ-рахунку

ПДВ-рахунок і кошти, які на ньому знаходяться, належать платникові ПДВ, тобто є його активами. Тому всі операції, які проходять з використанням такого рахунку, платник ПДВ повинен відображати в бухгалтерському обліку. Для цих цілей відкривають окремий субрахунок до субрахунку 315 «Спеціальні рахунки в національній валюті», наприклад 315/ПДВ «ПДВ-рахунок у СЕА» (див. статтю «Cкасували Інструкцію з обліку ПДВ: що далі?» // «Податки & бухоблік», 2019, № 64).

На СЕА-рахунок платник перераховує кошти з власного поточного рахунку. На дату зарахування коштів на ПДВ-рахунок у бухобліку робимо запис: Дт 315/ПДВ — Кт 311 «Поточні рахунки в національній валюті».

Сплата ПДВ до бюджету

Списання з ПДВ-рахунку до бюджету суми узгоджених ПЗ за результатами звітного періоду або суми ПДВ, зазначеної у збільшуючих УР, а також коштів на погашення податкового боргу з ПДВ відбувається без безпосередньої участі платника ПДВ.

Дізнатися про дату списання коштів з ПДВ-рахунку нескладно — достатньо зазирнути в Електронний кабінет у меню «Система електронного адміністрування ПДВ» / опція «Реєстр транзакцій» або надіслати сервісний запит J1301903.

Для підтвердження здійснення операції зі списання коштів з ПДВ-рахунка до бюджету не буде зайвим скласти бухдовідку

і до неї додати витяг за формою J1401903.

Для відображення такої операції в бухобліку до субрахунку 641 відкривають аналітичний рахунок «Розрахунки за ПДВ в СЕА». Але для простоти ми використовуватимемо субрахунок 641/ПДВ. Тож на дату списання Казначейством з СЕА-рахунку узгоджених ПЗ до бюджету роблять проводку: Дт 641/ПДВ — Кт 315/ПДВ.

Повернення надмірних коштів з ПДВ-рахунку на поточний

Для повернення надміру сплачених коштів платникові ПДВ слід подати разом з поточною ПДВ-декларацією додаток Д4 з заповненою таблицею 2 (див. статтю «Додаток 4 (Д4)» // «Податки & бухоблік», 2021, № 24). Бажану до повернення суму грошових коштів (у межах значення гр. 4 таблиці 2 додатка Д4) зазначають цифрами в таблиці 3 додатка Д4. У ній же наводять реквізити рахунку в банку, на який хочуть повернути гроші.

Якщо податківці схвалять вашу заяву, Казначейство за реєстром фіскалів перерахує вам кошти з СЕА-рахунку на поточний рахунок без вашого втручання (див. БЗ 101.17).

Тоді у бухобліку ви зробите запис: Дт 311 — Кт 315/ПДВ. Для відображення такої операції у бухобліку знадобиться бухдовідка, складена на підставі витягу за формою J1401903.

Повернення переплати з бюджету на ПДВ-рахунок

У бухобліку повернення надміру сплачених до бюджету коштів на СЕА-рахунок відображають на підставі бухдовідки проводкою, зворотною списанню узгоджених ПЗ до бюджету. А саме: Дт 315/ПДВ — Кт 641/ПДВ.

Позаяк цю операцію Казначейство проводить без участі платника ПДВ, про дату повернення переплати з бюджету на ПДВ-рахунок доведеться дізнатися:

— або через Електронний кабінет (див. розділ «Система електронного адміністрування ПДВ» підрозділ «Реєстр транзакцій»);

— або отримавши витяг за формою J1401903.

Закриття ПДВ-рахунку

Якщо ПДВ-статус платника буде анульовано, його СЕА-рахунок також буде закрито (п. 2001.8 ПКУ).

Кошти, що залишаться на ПДВ-рахунку після розрахунків з бюджетом, будуть перераховані до бюджету. У бухобліку таку операцію відображають проводкою: Дт 641/ПДВ — Кт 315/ПДВ.

А вже потім такі перераховані до бюджету суми можна буде повернути на поточний рахунок експлатника в установі банку. На дату отримання таких коштів з бюджету робимо запис: Дт 311 — Кт 641/ПДВ. Підстава для цього — банківська виписка.

Наостанок зведемо всі описані операції до таблиці.

Облік руху коштів на ПДВ-рахунку

з/п

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Сума,

грн

дебет

кредит

1

Поповнено ПДВ-рахунок грошовими коштами з поточного рахунку підприємства (для сплати узгоджених ПЗ або збільшення регліміту)

315/ПДВ

311

100000*

2

Списано кошти з ПДВ-рахунку до бюджету для сплати ПЗ за звітною декларацією або збільшуючим УР, а також у рахунок погашення податкового боргу з ПДВ

641/ПДВ

315/ПДВ

80000

3

Повернено надміру перераховані кошти з ПДВ-рахунку на поточний рахунок платника (на підставі додатка Д4 до декларації з ПДВ)

311

315/ПДВ

15000

4

Надійшли з бюджету надміру сплачені ПЗ на ПДВ-рахунок (на підставі заяви згідно зі ст. 43 ПКУ)

315/ПДВ

641/ПДВ

8000

5

Перераховано до бюджету залишок коштів з ПДВ-рахунку внаслідок його закриття

641/ПДВ

315/ПДВ

5000

6

Отримано надміру сплачені кошти з бюджету після закриття ПДВ-рахунку на поточний рахунок експлатника ПДВ

311

641/ПДВ

12000

* Тут і далі показники умовні.