Теми статей
Обрати теми

Додаток 4 (Д4)

За допомогою додатка 4(Д4):

— заявляють БВ (поля «а», «б», таблиця 1), розраховане в додатку Д3;

— використовують (повертають) зайві гроші на електронному ПДВ-рахунку (таблиці 2, 3);

— передають/отримують ліміт при реорганізації (таблиці 4 і 5).

Заявлення БВ. Якщо заповнені ряд. 20.2 і додаток ДЗ, відповідно заповнюємо першу частину додатка Д4. Тут залежно від обраного способу отримання БВ заповнюємо:

поле «а» — якщо хочемо отримати БВ грошовими коштами (заповнений ряд. 20.2.1 декларації) на поточний рахунок. Пишемо цифрами (раніше вимагалося дублювати словами) суму БВ, а також зазначаємо реквізити рахунку і найменування банку. Якщо реквізити змінилися, то нові реквізити зазначаємо в рядках нижче;

поле «б» — якщо хочемо отримати БВ негрошовим способом (заповнений ряд. 20.2.2 декларації) в рахунок сплати держбюджетних платежів. Тоді в таблиці 1 додатка Д4 конкретизуємо, в рахунок яких платежів і в якій сумі. При цьому значення гр. 4 ряд. «Усього» таблиці 1 Д4 = ряд. 20.2.2 декларації.

Спосіб отримання узгодженого БВ можна змінити (наприклад, з «негрошового» на «грошовий») шляхом подання УР (п. 200.12 ПКУ, п. 5 розд. IV Порядку № 21). А ось передумати (скасувати) узгоджене БВ (і повернути його, скажімо, в декларацію до складу ПК) або, навпаки, повернутися до минулих періодів, щоб у них заявити БВ за допомогою УР, контролери забороняють (101.26 БЗ).

Використання коштів на ПДВ-рахунку. Заповнює таблицю 2 додатка Д4 платник, який бажає використати суму зайвих коштів, що є в наявності на ПДВ-рахунку. Зайвою буде сума грошей за мінусом ПЗ за декларацією за поточний період (ряд. 18) і податкового боргу (за його наявності). Повернути зайві гроші з ПДВ-рахунку на поточний рахунок можна при дотриманні умов з пп. 2001.5, 2001.6 ПКУ. Зокрема, перерахування коштів на поточний рахунок платника може бути здійснене за відсутності перевищення суми податку, зазначеної в ПН, складених у звітному періоді та зареєстрованих у ЄРПН, над сумою ПЗ за операціями постачання товарів/послуг, задекларованих у податковій ПДВ-звітності в цьому звітному періоді.

З урахуванням цих вимог порядок заповнення таблиці 2 буде таким.

Визначаємо зайві гроші на ПДВ-рахунку

Графа

Опис граф таблиці 2 додатка Д4

1

Сума коштів на рахунку у системі електронного адміністрування податку на додану вартість на момент подання декларації

Сума зайвих коштів на ПДВ-рахунку на момент подання декларації (при від'ємному значенні формула може працювати, якщо показуємо у межах регліміту). Щоб її дізнатися, направляємо «Запит» за формою J/F1302301 і отримуємо «Витяг» за формою J/F1402301 (п. 13 Порядку електронного адміністрування ПДВ, затвердженого постановою Кабміну від 16.10.2014 р. № 569 (далі — Порядок № 569) або беремо інформацію з електронного кабінету платника податків (п. 421.2 ПКУ)

2

Сума узгоджених податкових зобов’язань з податку поточного звітного періоду (рядок 18 декларації)

Переносимо значення ряд. 18 декларації поточного періоду (з якою подається Д4)

3

Сума податкового боргу з податку на момент подання декларації

Зазначаємо суму податкового боргу з ПДВ на момент подання декларації (за його наявності). Направляємо «Запит» за формою J/F1300204 і отримуємо «Витяг» за формою J/F1400204 (п. 13 Порядку № 569) або беремо інфу з електронного кабінету (п. 421.2 ПКУ). Суму податкового боргу, яка буде погашена, зазначаємо цифрами під таблицею 3 нижче. Така сума не повинна перевищувати отримане значення з гр. 3 табл. 2

4

Сума коштів на рахунку у системі електронного адміністрування податку на додану вартість, що може бути перерахована на поточний рахунок платника (графа 1 - графа 2 - графа 3)

Розраховуємо суму, яка може бути повернена на поточний рахунок (це різниця: гр. 1 - гр. 2 - гр. 3). Тобто тут зазначаємо суму, яка перевищує розмір поточних ПЗ і суму податкового боргу з ПДВ. Тільки в межах отриманого значення платник може повернути гроші на поточний рахунок

Бажану до повернення суму грошових коштів (у межах значення гр. 4 таблиці 2) платник записує цифрами в таблиці 3 і в ній же наводить реквізити рахунку в банку, на який хочуть повернути гроші.

Врахуйте! На суму коштів, заявлених до повернення на поточний рахунок, зменшиться регліміт через ∑ПопРах (п. 2001.6 ПКУ) відразу за фактом подання додатка Д4, а не за фактом повернення грошей (101.17 БЗ). Хоча якщо гроші так і не повернуть, ліміт повинні відновити (п. 21 Порядку № 569).

Передача ліміту при реорганізації. Передачу ліміту при реорганізації (п. 2001.3 ПКУ) від підприємства, що реорганізується (РП) правонаступникові/правонаступникам (шляхом збільшення в них показника ∑Накл) здійснюють за допомогою додатка Д4. Для цього: (1) підприємство, що реорганізується, заповнює таблицю 4, а (2) правонаступник — таблицю 5. Як це відбувається, див. таблицю нижче:

Таблиця 2. Передача ліміту при реорганізації

Передача ліміту при реорганізації

Підприємство, що реорганізується (РП)

Правонаступник

передається через додаток Д4

Подає додаток Д4 з останньою декларацією з ПДВ, у якому заповнює таблицю 4.

Зазначає суму ліміту, що передається правонаступникові (або правонаступникам, якщо їх декілька)

Тільки після узгодження суми ліміту (підтвердження перевіркою (п. 14 розд. III Порядку № 21)) правонаступник може подати додаток Д4, в якому заповнить таблицю 5.

Причому сума отриманого ліміту до рядків декларації не переноситься, а врахується у формулі ліміту після подання правонаступником декларації з додатком Д4

У результаті: ∑Накл РП приєднають до ∑Накл правонаступника

(п. 2001.3 ПКУ, п. 14 розд. III Порядку № 21)

Важливо! В якому розмірі (повністю/частково) передавати ліміт правонаступникові, залежить від виду реорганізації, що проводиться. Так, при реорганізації:

— шляхом перетворення, злиття, приєднання — ліміт передається повністю (в усій сумі);

— шляхом поділу, виділення — ліміт передають частково (пропорційно отриманій правонаступником частці майна згідно з розподільчим балансом).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі