15.12.2022

POS-термінали: хто може не застосовувати у 2023 році?

З 01.01.2023 в питаннях застосування платіжних терміналів ми вже будемо користуватися постановою КМУ від 29.07.2022 № 894. Про ці зміни ми неодноразово говорили*. У цій статті поговоримо про те, хто з торговців у 2023 році може не перейматися обов’язком забезпечити можливість кінцевим споживачам здійснювати розрахунок за товари/послуги в безготівковій формі.

* Дивіться статті «POS-термінали. Нові правила → з нового року» («Податки & бухоблік», 2022, № 61); «Безготівкові розрахунки з покупцями-споживачами. Які варіанти будуть можливі?» («Податки & бухоблік», 2022, № 81).

Нагадаємо, що зараз (до 01.01.2023) від застосування платіжних терміналів у нас звільняються такі торговці:

1) ті, хто не зобов’язані використовувати РРО (звільнені від використання РРО);

2) ті, хто здійснюють діяльність на торговій площі до 20 кв. метрів (крім автозаправних станцій);

3) ті, хто здійснюють діяльність у населених пунктах з чисельністю населення менше ніж 25 тис. осіб;

4) заклади громадського харчування закритого типу, які обслуговують певний контингент споживачів, зокрема особовий склад Збройних Сил та інших військових формувань, студентів, учнів та викладачів вищих, професійно-технічних, загальноосвітніх навчальних закладів, працівників промислових підприємств.

З 01.01.2023 ці критерії припиняють існувати.

Нова постанова № 894 (її норми запрацюють з 01.01.2023) забезпечити покупцям/замовникам — кінцевим споживачам можливість розрахуватися за товари/послуги безготівково

зобов’язує фактично всіх торговців (крім деяких винятків, про які мова піде далі)

Так, навіть якщо ви звільнені від використання РРО, з 01.01.2023 це не звільняє вас від обов’язку забезпечити право покупцю/замовнику розрахуватись безготівково.

Немає звільнення і для тих торговців, які здійснюють торгівлю/надають послуги на торгових площах менше 20 кв. метрів.

Що стосується критерію чисельності населення. Тут буде діяти певна відстрочка для тих, хто здійснює діяльність у населених пунктах з чисельністю населення до 25 тисяч осіб. Забезпечити можливість покупцю розрахуватися безготівково торговці, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю:

— від 5 до 25 тисяч осіб — повинні до 01.01.2024;

— менше ніж 5 тисяч — до 01.01.2025.

Дані про чисельність населення можна брати на сайті територіальної громади, якій підпорядкований населений пункт. За необхідності можна отримати довідку від органів місцевої влади з інформацією про чисельність населення в тому чи іншому населеному пункті. Також відповідну інформацію можна знайти на сайті Державної служби статистики.

Отже,

якщо діяльність здійснюється в населеному пункті, чисельність якого не перевищує 25 тисяч осіб, то у 2023 році ще можна не перейматися за платіжні термінали

Якщо ж діяльність здійснюється в населеному пункті з чисельністю населення більше 25 тисяч, то вже з 01.01.2023 у торговця виникає зобов’язання забезпечити можливість покупцям здійснити розрахунки за товари/послуги в безготівковій формі. Причому без будь-яких додаткових умов.

Звільнені від цього обов’язку (навіть якщо кількість населення в населених пунктах, де провадиться діяльність, перевищує 25 тисяч) торговці:

1) які провадять господарську діяльність на територіях територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій, або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні).

При визначенні цих територій керуємося Переліком, затвердженим наказом Мінінтеграції від 25.04.2022 № 75 (з відповідними змінами і доповненнями). Зверніть увагу, що цей Перелік є змінним. Якщо відповідна територіальна громада на певну дату буде виключена з цього Переліку, то забезпечити можливість покупцю здійснити розрахунки в безготівковій формі потрібно протягом 3 місяців після припинення проведення воєнних (бойових) дій на такій території та/або деокупації. Якщо кількість населення, де провадиться розрахунок, менше 25 тисяч, — діє відстрочка в застосуванні терміналів, про які ми говорили вище;

2) до 2026 року:

— фізичні особи — підприємці — платники єдиного податку першої групи;

— торговці, які здійснюють торгівлю з використанням торгових автоматів, виїзну (виносну) торгівлю, продаж власноручно вирощеної або відгодованої продукції.