Теми статей
Обрати теми

POS-термінали. Нові правила → з нового року

Томашпольський Сергій, податковий експерт
Постанова КМУ від 29.07.2022 № 894

Висновок документа

До 01.01.2023 працюємо без змін. Тобто при визначенні кола суб’єктів господарювання, у яких має бути POS-термінал, продовжуємо керуватись «старою» постановою КМУ № 878*.

З 01.01.2023 вже переходимо на нові рейки. І в частині забезпечення права покупця/замовника розрахуватись безготівково. І в частині кола зобов’язаних суб’єктів

* Постанова КМУ «Про здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги) з використанням спеціальних платіжних засобів» від 29.09.2010 № 878.

Буквально декілька тижнів тому ми підіймали тему застосування POS-терміналів (стаття «POS-термінал: як працюємо зараз, які зміни і коли очікуються?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 58). Говорили, зокрема, про зміни, що насуваються. Та заспокоювали вас, що як мінімум до 01.12.2022 ми ще будемо працювати за старими правилами.

Тепер маємо дещо уточнитися! Та не лякайтеся. Це не про помилку. Це про додаткову інформацію, яка з’явилася з того часу.

1. Введення в дію Закону про платіжні послуги*, як ми і казали, відклали з 01.08.2022 на 01.12.2022.

У своїй статті ми згадували про Закон № 2463**, яким передбачено відповідні зміни. Втім тоді він ще очікував на підпис Президента. А зараз вже маємо інформацію, що його підписано і він набув чинності.

* Закон України «Про платіжні послуги» від 30.06.2021 № 1591-IX.

** Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей діяльності фінансового сектору у зв’язку із введенням воєнного стану в Україні» від 27.07.2022 № 2463-IX.

Тож вже на 100 % «революція», яка намічалася у сфері застосування POS-терміналів з 01.08.2022, у цю дату не відбулася.

2. Проєкт розробленої під згаданий вище закон постанови КМУ «Про встановлення термінів, до настання яких торговці мають забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари (надані послуги)» вже встиг перетворитися на повноцінний документ. Це власне і є постанова КМУ від 29.07.2022 № 894, що ми її зараз коментуємо.

Та що цікаво (і що було складно передбачити) КМУ її дещо змінив. Не так щоб кардинально, але декілька важливих моментів є. Назвемо їх.

Момент 1. Старт змін призначений не на 01.12.2022, як ми очікували раніше, а на 01.01.2023. Тобто на місяць пізніше.

КМУ вирішив не прив’язуватися до строку введення в дію Закону про платіжні послуги (як у проєкті). Йому більш сподобалась дата 01.01.2023. Нові правила — з нового року. А до 01.01.2023 будуть діяти старі правила, до яких ми звикли. Тобто

при визначенні кола суб’єктів господарювання, у яких має бути POS-термінал, до кінця року продовжуємо керуватись «старою» постановою КМУ № 878.

А строки переходу на нові правила виглядають так:

торговці, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення понад 25 тис. осіб (крім торговців, зазначених у останньому рядку)

з 01.01.2023

торговці, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення від 5 до 25 тис. осіб (крім торговців, зазначених у останньому рядку)

з 01.01.2024

торговці, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення менше ніж 5 тис. осіб (крім торговців, зазначених у останньому рядку)

з 01.01.2025

торговці — ФОП — платники єдиного податку групи 1, торговці, які здійснюють торгівлю з використанням торгових автоматів, виїзну (виносну) торгівлю, продаж власноручно вирощеної або відгодованої продукції

з 01.01.2026

При цьому вимоги «старої» постанови КМУ № 878 з 01.01.2023 вже працювати не будуть. Бо з цієї дати вона втрачає чинність.

Момент 2. Зазнав змін перелік осіб, яких взагалі не стосуються нові вимоги. Тобто які можуть ігнорувати вимоги щодо забезпечення можливості здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари (надані послуги), включаючи товари (послуги), реалізація (надання) яких здійснюється дистанційно.

Згідно з проєктом то було 4 групи торговців: 1) новостворені торговці — протягом шести місяців з дати їх державної реєстрації; 2) ФОП — платники єдиного податку групи 1; 3) торговці, які здійснюють торгівлю з використанням торгових автоматів, виїзну (виносну) торгівлю, продаж власноручно вирощеної або відгодованої продукції; 4) торговці, які надають послуги в закладах громадського харчування, що не мають залу для обслуговування споживачів.

Але що бачимо у фінальному варіанті.

Названі вище групи 1 та 4 взагалі зникли. Тобто для таких суб’єктів винятків вже не передбачено. На жаль. Їм доведеться виконувати нові вимоги починаючи із зазначених вище строків.

А для груп 2, 3 замість звільнення фактично дали відстрочку до 01.01.2026.

Добре, що

КМУ хоч подумав про воєнні нюанси.

Ігнорувати нові вимоги щодо безготівкових розрахунків зможуть торговці, які провадять господарську діяльність на територіях територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), перелік яких затверджено наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, та протягом трьох місяців після припинення проведення воєнних (бойових) дій на таких територіях та/або деокупації, звільнення від оточення (блокування) цих територій.

Момент 3. Власне суть нових вимог, до виконання яких суб’єкти господарювання мають долучитися у названі вище строки, залишилися незмінною. У чому їх суть, ви можете дізнатися із тієї ж статті «POS-термінал: як працюємо зараз, які зміни і коли очікуються?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 58 , розділ «Що зміниться?». Зокрема, забезпечити можливість покупцю/замовнику розрахуватися за товари/послуги в безготівковій формі слід буде незалежно від того, зобов’язані ви мати РРО/ПРРО чи ні.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі