15.12.2022

Компенсація зарплати: доходи за 2011 — 2022 рр. виплачено в грудні 2022 року

Роботодавці, які на один і більше календарних місяців затримують виплату зарплати, зобов’язані розрахувати і виплатити працівникам компенсацію втрати частини заробітної плати у зв’язку з її несвоєчасною виплатою.

Сума компенсації визначається як добуток суми нарахованої, але не виплаченої працівникові зарплати за відповідний місяць (після утримання податків та обов’язкових платежів) і приросту індексу споживчих цін (індексу інфляції) у відсотках для визначення суми компенсації, поділений на 100. Таким чином, у розрахунку суми компенсації бере участь «чиста» заробітна плата, тобто нарахована сума за мінусом утриманих сум ПДФО, а також військового збору і ЄСВ (якщо вони утримувалися у відповідному періоді).

Компенсація нараховується один раз безпосередньо перед виплатою заборгованості із заробітної плати. Виплата здійснюється в місяці, у якому виплачують заборгованість із зарплати за відповідний місяць.

Щоб спростити вам обчислення суми компенсації за затримку виплати доходів, що нараховані у 2011 — 2022 рр. і виплачуються в грудні 2022 року, наведемо таблицю з уже розрахованими величинами приросту індексів споживчих цін.

Коефіцієнти для розрахунку суми компенсації в грудні 2022 року

Тепер пояснимо, як користуватися наведеною таблицею. Для розрахунку суми компенсації на перетині рядка з назвою відповідного місяця нарахування зарплати і графи з відповідним роком визначаємо величину приросту індексу споживчих цін у відсотках. На цю величину множимо суму заборгованості із зарплати, яка підлягає виплаті на руки в грудні 2022 року. Отриманий результат ділимо на 100 й отримуємо суму компенсації, яка підлягає нарахуванню і виплаті в грудні 2022 року. Детально про механізм компенсації див. у статті «Погашаємо зарплатні борги» // «Податки & бухоблік», 2022, № 47.