Теми статей
Обрати теми

Погашаємо зарплатні борги

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
До лютого 2022 року підприємства (ФОП) в своїй більшості не мали заборгованості з заробітної плати. Все змінилося з приходом війни. Причини появи боргів — різні. У когось виявились порожніми рахунки. У когось кошти були, але всі розбіглися хто куди й втратили зв’язок один з одним... Ситуацій багато, результат один — наявний борг перед працівниками.
Час іде. І все більше роботодавців шукають і знаходять варіанти, як заробить не тільки на покриття поточних витрат, але й на погашення накопичених боргів. На що потрібно звернути увагу, маючи зарплатні борги? Розповідаємо.

Чи можна списати?

Почнемо нашу розмову, з запитання, що хвилює й працівника, й його роботодавця: чи може останній забути про зарплатну заборгованість й списати у зв’язку з завершенням строку давності? Ні.

Річ у тім, що до зарплатного доходу позовна давність не застосовується. Це випливає з приписів ч. 2 ст. 233 КЗпП. Нею встановлено, що у разі порушення законодавства про оплату праці працівник має право звернутися до суду з позовом про стягнення належної йому заробітної плати без обмеження будь-яким строком.

Чи є невиплата (несвоєчасна виплата) заробітної плати порушенням законодавства про оплату праці? Безумовно. Димився далі, що з відповідальністю.

Що з відповідальністю?

За порушення встановлених строків виплати заробітної плати більш як на місяць роботодавцям загрожує штраф у 3-кратному розмірі мінімальної заробітної плати (абзац четвертий ч. 2 ст. 265 КЗпП).

Отримують своє й посадові особи роботодавця (ФОП). Їм загрожуватиме адмінштраф в загальному випадку у розмірі від 510 до 1700 грн (ч. 1 ст. 41 КпАП).

Разом з тим, якщо зарплатний борг виник у період дії воєнного стану, то зазначених штрафів можна уникнути завдяки ст. 10 Закону № 2136. Ця стаття звільняє від відповідальності за порушення строків виплати зарплати, якщо роботодавець доведе, що це порушення сталося внаслідок ведення бойових дій або дії інших обставин непереборної сили.

Фахівці Мінекономіки у роз’ясненні від 22.03.2022 (див. на сайті www.me.gov.ua у розділі: Головна/Діяльність/Умови праці/Трудові відносини в умовах воєнного стану) згадали про лист ТПП від 28.08.2022 № 2024/02.0-7.1. Цим листом засвідчуються форс-мажорні обставини: військова агресія РФ, що стала підставою для запровадження воєнного стану. Але чіткої заяви про те, що на підставі зазначеного листа на період війни від штрафів за несвоєчасну виплату зарплати буде звільнено будь-яке підприємство, Мінекономіки не робить. Тому рекомендуємо все ж таки подбати про підтвердження неможливості виплатити заробітну плату у встановлені строки.

Також зверніть увагу на те, що звільнення роботодавця від відповідальності не звільняє його від обов’язку виплатити зарплату. Якщо ж це неможливо через ведення бойових дій, строк виплати може бути відтермінований до моменту відновлення діяльності підприємства.

Ну й в будь-якому разі не слід забувати про ч. 6 ст. 265 КЗпП. Нею встановлено, що якщо порушення, визначене абзацом четвертим ч. 2 ст. 265 КЗпП, усунути (розрахуватися з працівником) до чи під час проведення перевірки Держпраці чи у визначені приписом строки, то штраф до роботодавця застосовуватися не повинен.

Увага! Якщо затримка виплати зарплати більше ніж на місяць, то не достатньо просто виплатити зарплатний борг працівникові. Цілком можливо роботодавцеві потрібно буде нарахувати та виплатити працівникові компенсацію втрати частини заробітної плати у зв’язку з порушенням строків її виплати. ,

Компенсація

З 01.01.2001 й по теперішній час компенсацію втрати частини заробітної плати проводять відповідно до Закону про компенсацію* і Порядку № 159**. Розглянемо умови нарахування компенсації.

* Закон України «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати» від 19.10.2000 № 2050-III.

** Порядок проведення компенсації громадянам втрати частини грошових доходів у зв’язку з порушенням термінів їх виплати, затверджений постановою КМУ від 21.02.2001 № 159.

Умови. Розрахунок і нарахування компенсації втрати частини заробітної плати у зв’язку з порушенням строків її виплати проводять роботодавці, якщо одночасно спрацьовують наступні три умови.

1 умова. Відсутня вина працівника в несвоєчасному отриманні зарплати.

Якщо заробітна плата не отримана своєчасно з вини працівника, то вона компенсації не підлягає

2 умова. Затримка виплати зарплати становить один календарний місяць і більше. Відлік часу розпочинаємо з першого числа місяця, в якому необхідно її здійснити. Що це означає? Якщо зарплата за лютий 2022 року не виплачена в березні 2022 року, то з 1 квітні 2022 року в працівника може виникнути право на компенсацію.

Чому може, а не виникає? Дивимось наступну умову.

3 умова. У місяці виплати заборгованості індекс споживчих цін (ІСЦ) наростаючим підсумком перевищив 100 %.

Розраховують ІСЦ для визначення суми компенсації так. Спочатку перемножують місячні ІСЦ, що публікуються Держстатом (поділені на 100), за весь період невиплати заробітної плати, а саме: з місяця, що настає за місяцем нарахування зарплати, по місяць, що передує виплаті заборгованості (включно). Далі отриманий результат множать на 100 %.

Якщо ІСЦ менше 100 %, компенсацію не нараховують, а виплачують тільки заборгованість, а ось якщо більше — компенсації бути.

Проте рахувати оці ІСЦ нудна справа. Тож ми щомісяця наводимо вже готові величини приросту ІСЦ (коефіцієнти компенсації) для розрахунку суми компенсації за затримку виплати доходів.

У «Податки & бухоблік», 2022, № 45 // i.factor.ua/ukr/journals/nibu/2022/june/issue-45/article-120998.html ви знайдете таблицю з величинами приросту індексів споживчих цін для розрахунку компенсації у зв’язку з порушенням строків виплати зарплати в разі погашення боргів у червні 2022 року.

А якщо заборгованість по зарплаті буде погашена напочатку липня, разом з зарплатою за червень? В такому випадку для розрахунку суми компенсації потрібно буде чекати появи індексу споживчих цін за червень 2022 року. Його Держстат порахує не пізніше 10 липня. А журнал «Податки & бухоблік», в свою чергу, опублікує таблицю з розрахованими величинами приросту індексів споживчих цін для розрахунку компенсації в разі погашення боргів у липні 2022 року. Після цього ви зможете розрахувати, нарахувати й виплати в липні суму компенсації.

Як розрахувати суму компенсації? Для початку потрібно визначити суму зарплати, що підлягає компенсації.

Дохід. Компенсації підлягають грошові доходи, які отримані в гривнях на території України і не мають разового характеру. Перелік таких доходів наведено в п. 3 Порядку № 159. Знаходимо серед них:

— заробітну плату та суму її індексації. При визначені складових зарплати керуємося Інструкцією зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держстату від 13.01.2004 № 5;

— лікарняні (оплату перших 5 днів за рахунок роботодавця).

Розрахунок. У розрахунку суми компенсації братиме участь «чиста» сума заробітної плати, що підлягає виплаті на руки працівникові. Тобто після вирахування з неї всіх обов’язкових утримань.

Приклад. 30 червня 2022 року працівникові виплачують заборгованість із заробітної плати (після утримання ПДФО, ВЗ) за лютий 2022 року в сумі 8050 грн, за березень 2022 року — в сумі 4025 грн.

Зверніть увагу.

Якщо затримка виплати зарплати накопичилася за декілька місяців, суму компенсації визначаємо окремо за кожен місяць

Саме тому в прикладі окремо визначаємо суму компенсації за лютий та окремо за березень.

Оскільки борги погашаємо в червні (виплата боргу 30.06.2022), для визначення суми компенсації використовуватимемо таблицю з величинами приросту ІСЦ з «Податки & бухоблік», 2022, № 45 // i.factor.ua/ukr/journals/nibu/2022/june/issue-45/article-120998.html, в якій наведено індекси для червня. Відповідно до цієї таблиці приріст ІСЦ за період невиплати:

— заробітної плати за лютий 2022 року становить 10,6 % (на перетині рядка з назвою відповідного місяця нарахування зарплати (в прикладі — це лютий) і графи з відповідним роком (в прикладі — 2022) визначаємо величину приросту індексу споживчих цін у відсотках). На цю величину множимо суму заборгованості із зарплати, що підлягає видачі на руки в червні 2022 року. Отриманий результат ділимо на 100 і отримуємо суму компенсації, яка підлягає нарахуванню та виплаті в червні 2022 року.

Сума компенсації за несвоєчасну виплату заробітної плати за лютень 2022 року дорівнює:

8050 грн. х 10,6 % : 100 % = 853,30 грн;

— заробітної плати за березень 2022 року дорівнює 5,9 %. Тож сума компенсації за несвоєчасну виплату заробітної плати за березень 2022 року становитиме:

4025 грн. х 5,9 % : 100 % = 237,48 грн.

Розрахуємо загальну суму компенсації, що підлягає виплаті в червні 2022 року:

853,30 грн. + 237,48 грн. = 1090,78 грн.

Нараховуємо та виплачуємо компенсацію в тому місяці, в якому здійснюємо виплату заборгованості із заробітної плати за відповідний місяць (п. 4 Порядку № 159).

Зазначимо також, що компенсація за несвоєчасну виплату заробітної плати:

не підлягає індексації;

— не враховується при порівнянні з мінзарплатою для виконання трудової вимоги про виплату зарплати не нижче мінімалки (її нараховуємо «зверху») (лист Мінсоцполітики від 17.02.2017 р. № 394/0/101-17/282).

Висновки:

  • Розрахунок і нарахування компенсації здійснюють у разі затримки виплати заробітної плати на один і більше календарних місяців.
  • Компенсацію виплачують у місяці, в якому здійснюють виплату заборгованості за заробітною платою за відповідний місяць.
  • У розрахунку суми компенсації бере участь «чиста» сума заробітної плати, що підлягає виплаті на руки працівнику.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі