06.01.2022

Сумова помилка в розподільчій ПН

Від помилок ніхто не застрахований. Безумовно, помилки можуть бути в тому числі й у зведених ПН. Будь-яку помилку завжди можна виправити, уся справа в ціні питання. По суті, механізм виправлення помилок у зведених ПН нічим не відрізняється від виправлення помилок у звичайних ПН. Проте тут є і своя специфіка. Давайте разом розберемося, як діяти, коли сумова помилка закралася в розподільчу ПН.

На сьогодні у ст. 192 ПКУ закладений єдиний механізм виправлення ПН-помилок — за допомогою РК. Немає тут жодних винятків для виправлення помилок у зведеній ПН. Отже, розпочнемо із загальних правил РК-виправлень, однакових для усіх ПН.

Виправляючий РК може бути складений і зареєстрований тільки (1) до ПН, яка зареєстрована в ЄРПН і (2) з дати її складання минуло не більше 1095 календарних днів* (п. 6 Порядку № 1246). При цьому, за загальними правилами, будь-який виправляючий РК складають на дату виявлення помилки. І хоча зведена ПН складається тільки для нарахування ПЗ собі і на ПК покупця ніяк не впливає, якщо граничні строки своєчасної реєстрації такого РК не сплинули, платникові вигідніше буде скласти його заднім числом. Адже це дозволить уникнути появи показника ∑Перевищ**, якщо порівнювати з виправленням сумової помилки шляхом перевиписки зведеної ПН (див. «Податки & бухоблік», 2021, № 90, с. 19).

* Систему налаштовано так, що пізніший РК вона просто не пропустить (на сьогодні законність таких обмежень під питанням; див. «Податки & бухоблік», 2020, № 57, с. 10.

** Так, якщо помилкова ПН складена на меншу суму реальних ПЗ, то Перевищ вискочить уже в місяці виписки такої ПН, а якщо ПН виписана на суму більшу за реальні ПЗ — у місяці складання зменшуючого РК.

На жаль, податківці не дозволяють виправляти сумові помилки у звичайних ПН через один РК. Уся річ у тому, що прямо про порядок виправлення сумових помилок у п. 23 Порядку № 1307 нічого не сказано, тому вони просувають варіант виправлення таких помилок у два етапи. Добре, що відносно розподільчих зведених ПН податківці допускають можливість виправитися за допомогою одного РК, але тільки в тому випадку, коли помилилися саме в обсягах (101.15 БЗ). А ось інший вид помилок — із додаванням запису дозволяють виправляти тільки шляхом перевиписки нової ПН. Зокрема, при заниженні суми ПЗ у зведеній ПН, складеній згідно з п. 199.1 ПКУ (коли необхідно вилучити зайві ПН, які не підлягали включенню в таку ПН, і додати інші ПН), вони пропонують (101.15 БЗ):

(1) обнулити помилкову зведену ПН, склавши зменшуючий РК з типом причини 202 «Коригування зведеної податкової накладної, складеної відповідно до п. 199.1 ст. 199 ПКУ» до неї на всю суму ПЗ, і

(2) скласти нову зведену ПН, у якій зазначити правильні дані, у тому числі позиції, не відображені в помилковій ПН.

При цьому така нова зведена ПН складається на дату, але не пізніше за останній день звітного (податкового) періоду, в якому платник податків зобов’язаний був визначити відповідні ПЗ з ПДВ згідно з п. 199.1 ПКУ. До речі, механізм перевиписки ПН фіскали також пропонують у разі виправлення несумової помилки у зведеній ПН (101.15 БЗ). Детальніше про виправлення помилок у зведених ПН див. «Податки & бухоблік», 2021, № 35-36, с. 15.

Таким чином, виходячи з позиції фіскалів, порядок виправлення сумової помилки у зведеній розподільчій ПН залежить від виду помилки:

1) якщо у зведеній ПН помилка в обсязі — виправляємо за допомогою одного РК;

2) якщо рядка у зведеній ПН не було і його треба внести — складаємо обнуляючий РК і нову зведену ПН з урахуванням додаткового рядка.