Теми статей
Обрати теми

Помилкова податкова накладна і регліміт

Костюк Дмитро, заступник головного редактора
Помилковим ПН ми приділяємо увагу регулярно. Проте щонайменше половина питань щодо ПН пов’язані саме з помилковими ПН. Життя плине, з’являються нові ситуації, нова судова практика, нові консультації податківців. Давайте подивимося, як впливає помилкова ПН на регліміт і як можна виправити ситуацію.

Помилкова ПН: класифікація

Під помилковою ПН зазвичай розуміють ту ПН, якої взагалі не повинно бути. Виходячи зі способу анулювання, помилкові ПН можна умовно поділити на дві групи:

1. Зайві ПН. Це ті, які складені два і більше разів на одну й ту ж операцію. Наприклад, один раз склали ПН на передоплату, а другий — на відвантаження, або просто наплутали в датах ПН. Тобто мова про ситуацію, коли на постачання одному й тому ж покупцеві помилково зареєстровано декілька ПН. І за умови, що табличні частини (тобто показники розділу Б) правильної і помилкової податкової накладної повністю збігаються.

2. Будь-яка поодинока помилкова ПН. Наприклад, просто склали ПН на операцію, якої немає й ніколи не було. У цю ж категорію можна віднести ПН з помилкою в ІПН.

Обидва випадки можуть викривити (занизити) регліміт постачальника (саме для постачальника важлива поява показника ∑Перевищ). І якщо перший випадок можна виправити, то другий, на жаль, не виправляється. Але давайте про все по порядку.

Відображення в декларації

Ні помилкова ПН, ні розрахунок коригування, що виправляє її, не відображаються в декларації. Немає об’єкта оподаткування плюс п. 44.1 ПКУ забороняє вносити дані в декларацію, не підтверджені документально. Офіційно згодні з цим і податківці (БЗ 101.24; zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques). Проте іноді в особистих бесідах фіскали говорять: неважливо — помилкова/не помилкова, заблокована/не заблокована — усе відображайте в декларації. Це неправильно. Особливо щодо заблокованих такі дії можуть призвести до дуже поганих наслідків: неминуче вискочить ∑Перевищ. Зареєструвати РК до цієї ПН не вийде, адже згідно з п. 12 Порядку № 1246 для реєстрації РК потрібна наявність в ЄРПН відомостей, що містяться в коригованій ПН, а їх там немає. Тому єдиний варіант — подавати УР до цієї декларації і виключати з декларації податкові зобов’язання за цією ПН (тобто від чого йшли, до того ж і прийшли).

Суди також говорять про те, що помилкові ПН (у т. ч. заблоковані) в декларації з ПДВ не відображаються (постанова ВС від 30.09.2021 у справі № 813/841/18 // reyestr.court.gov.ua/Review/100049681).

Поодинока помилкова ПН

Вона анулюється через зменшуючий РК з причиною «103» (хоча зрозуміло, що ніякого повернення немає). Залежно від дати складання РК і дати його реєстрації регліміт може бути викривлений.

1. Якщо РК складений не в тому періоді, в якому складена ПН, то показник ∑Перевищ вискочить у періоді складання РК, навіть якщо він зареєстрований своєчасно.

2. Якщо РК складений у тому ж періоді, що й помилкова ПН, але зареєстрований несвоєчасно, то показник ∑Перевищ вискочить у періоді реєстрації РК. Під своєчасністю реєстрації РК маються на увазі загальні строки реєстрації ПН/РК (до кінця місяця або до 15-го числа включно*), а не спеціальні, встановлені для зменшуючого РК, складеного на платника ПДВ. Річ у тому, що система досі не налаштована під нові строки. Наприклад, якщо РК датований, скажімо, 29 жовтня, цього ж дня переданий одержувачеві на реєстрацію і зареєстрований 17 листопада, то система проведе його в листопаді, хоча він зареєстрований своєчасно. І тільки якщо він буде зареєстрований не пізніше 15 листопада, система проведе його в жовтні.

* Якщо мова про РК до зведених ПН, складених згідно з п. 198.5 та ст. 199 ПКУ, то строк їх реєстрації протягом 20 календарних днів після закінчення місяця, в якому вони складені (лист ДПСУ від 20.07.2021 № 2840/ІПК/99-00-21-03-02-06, детальніше див. «Зменшуючий РК у декларації та ліміт»).

От як виглядає викривлення регліміту у разі, якщо РК складений в іншому періоді (помилкова ПН на суму 1000 грн складена в липні, помилка виявлена у вересні і РК складений у вересні). Для спрощення уявимо, що інших операцій не було.

Таблиця 1. Виправлення поодинокої помилкової ПН в іншому періоді

Показники

Липень

Вересень

Помилкова ПН

РК

ПЗ за декларацією

0

0

ПДВ за ЄРПН

1000

-1000

∑Перевищ

0 - 1000 = -1000 (не враховується)

0 - (-1000) = 1000 (враховується)

Показник ∑Перевищ розраховується як різниця між податковими зобов’язаннями за декларацією і ПДВ за ЄРПН за зареєстрованими ПН/РК. Від’ємне значення не враховується (відкидається). Тому в місяці виписування ПН (липень) ∑Перевищ не вискочить. А ось у періоді складання РК (вересень) різниця буде додатна.

Податківці розуміють цю несправедливість, але нічого, окрім як дотримуватися норм чинного законодавства (тобто не помилятися у виписуванні ПН), порадити не можуть (лист ДПСУ від 18.12.2020 № 5257/ІПК/99-00-05-06-02-06).

Звідси висновок: якщо виявили таку помилку — не зволікайте з виправленням. Якщо обидва документи (ПН і РК) будуть складені в одному періоді і своєчасно зареєстровані, регліміт не зменшиться. От як це виглядатиме на цифрах:

Таблиця 2. Виправлення поодинокої помилкової ПН у тому ж періоді

Показники

Липень

Помилкова ПН

ПЗ за декларацією

0

ПДВ за ЄРПН

Помилкова ПН

1000

Виправляючий РК

-1000

∑Перевищ

0 - 1000 - (-1000) = 0

Деякі платники йдуть на ризик — відображають у декларації і помилкову ПН, і виправляючий її РК. Можливо, при цьому доведеться заплатити «недоплату» і самоштраф (карантин тут не рятує, він на декларування ПДВ не поширюється). Але регліміт повинен відновитися. Як це виглядає на цифрах, див. у табл. 3.

Таблиця 3. Виправлення поодинокої помилкової ПН в іншому періоді

Показники

Липень

Вересень

Помилкова ПН

РК

ПЗ за декларацією

0

0

ПДВ за ЄРПН

1000

-1000

∑Перевищ

0 - 1000 = -1000 (не враховується)

0 - (-1000) = 1000 (враховується)

Подання УР до липня і декларації за вересень із включеним у неї РК

+1000

-1000

Перерахунок ∑Перевищ у липні і вересні

1000 - 1000 = 0

- 1000 - (-1000) = 0

Але такі дії — ризиковані.

У теорії це може призвести до штрафу за заниження податку в періоді відображення розрахунку коригування. Адже офіційно податківці говорять, що в декларації ні помилкова ПН, ні виправляючий РК не відображаються.

Зайва ПН

Те ж саме характерне й для зайвої ПН. Наприклад, склали дві ПН на одну й ту ж операцію. Якщо помилку виправити за гарячими слідами (тобто скласти зменшуючий РК («103») і нову ПН у тому ж місяці, в якому складена помилкова ПН та виникли податкові зобов’язання, і вчасно зареєструвати), то регліміт не буде викривлений. Адже все згорнеться в одному періоді.

Утім, для зайвої ПН передбачений свій порядок виправлення, який дозволяє відновити регліміт. Якщо складені і зареєстровані дві ПН, одна з яких правильна, а друга зайва, то для анулювання зайвої ПН треба скласти до неї зменшуючий розрахунок коригування з типом причини «20» і причиною коригування «301».

Після його реєстрації регліміт буде відновлений

При цьому не має значення, в яких періодах складені ці ПН і виправляючий РК. Хоч в одному й тому ж, хоч у різних, регліміт усе одно має бути відновлений. Мало того, навіть якщо цей РК буде зареєстрований не своєчасно, все одно регліміт повинен відновитися. При цьому за несвоєчасну реєстрацію РК буде накладений штраф на того, хто зобов’язаний її реєструвати (якщо ПН складена на платника ПДВ, то таким є одержувач, якщо це самовиписана ПН, то її реєструє той, хто виписав). Зрозуміло, окрім карантинного періоду.

Помилка в даті

Помилка в даті — окремий випадок помилкової ПН. За всіма канонами ця помилка повинна виправлятися у два етапи:

1) обнуляємо помилкову ПН через зменшуючий РК (тип причини «103»);

2) складаємо нову ПН з правильною датою.

Але щодо регліміту постачальник може зіткнутися з тими ж негативними наслідками, що описані вище: якщо дати виписування помилкової ПН і зменшуючого РК припадають на різні періоди, то після подання декларації за період складання РК з’являється ∑Перевищ (плюс при несвоєчасній реєстрації нової ПН виникає загроза штрафу (п. 1201.1 ПКУ)). Дивіться, як це виглядає на цифрах. Уявимо, що сума регліміту — 10000 грн, а сума ПДВ у ПН — 1000 грн; інших операцій не було (див. табл. 4).

Таблиця 4. Виправлення помилки в даті ПН в іншому періоді

Дії

Сума за декларацією/ЄРПН

Регліміт

зміна

сума

Реєстрація ПН з помилковою датою

1000

-1000

9000

Подання декларації

1000

9000

Складання і реєстрація виправляючого РК в одному з наступних періодів

-1000

+1000

10000

Складання і реєстрація ПН з правильною датою в одному з наступних періодів

1000

-1000

9000

Подання декларації за період складання РК без його відображення в ній

0

-1000

8000

Як бачимо, результат неправильний: регліміт має бути 9000 грн, а він складає 8000 грн.

З іншого боку, як ми знаємо, помилка в даті — окремий випадок помилкової ПН. А помилкові зайві ПН виправляються за допомогою РК з типом причини «20» і причиною коригування «301». Але, як мовиться, «у лоб» цю проблему не розв’язати. За допомогою цього розрахунку коригування можна анулювати зайву ПН. Тобто повинно бути зареєстровано хоча б дві ПН: одна правильна, друга помилкова. Тому тут треба діяти таким чином:

— спочатку складаємо і реєструємо правильну ПН. Зрозуміло, для цього доведеться додатково витратити регліміт;

— а потім складаємо РК з типом причини «20» і обнуляємо ПН з помилковою датою. Одночасно з цим відновиться регліміт. На прикладі це виглядає так:

Таблиця 5. Виправлення помилки в даті ПН за допомогою РК («20»/«301»)

Дії

Сума за декларацією/ЄРПН

Регліміт

зміна

сума

Реєстрація ПН з помилковою датою

1000

-1000

9000

Подання декларації

1000

9000

Складання і реєстрація ПН з правильною датою

1000

-1000

8000

Складання і реєстрація виправляючого РК («20»/«301»)

-1000

+1000

9000

Після подання декларації за період складання РК і нової ПН регліміт змінитися не повинен. Ця послідовність дій дуже важлива. Часто доводиться стикатися з непорозумінням, коли до ПН із помилкою в даті намагаються відразу зареєструвати РК («20»/«301») і потім нову ПН. Зрозуміло, система не реєструє цей РК.

Помилка в ІПН

Тут, на жаль, тільки один варіант її виправлення і знову ж таки через дві дії: обнулення ПН за допомогою зменшуючого РК (з типом причини «103») і складання нової ПН з правильним ІПН датою виникнення податкових зобов’язань. Тобто РК («20»/«301») тут не працює. Тому якщо неможливо всі ПН і РК згорнути в одному періоді, то це обов’язково призведе до викривлення (зменшення) регліміту. Благо виправляти ІПН у декларації тепер не потрібно, оскільки в новій формі додатка Д1 ІПН покупця за своєчасно зареєстрованими ПН не відображається (БЗ 101.24).

висновки

  • Якщо помилкова ПН і виправляючий РК припадають на різні періоди, то вискочить ∑Перевищ.
  • Якщо включити і помилкову ПН, і виправляючий РК у декларацію відповідних періодів, то ∑Перевищ не буде, але можуть бути проблеми із заниженням ПЗ у періоді складання РК.
  • Зайва ПН анулюється через РК («20»/«301»). При цьому регліміт відновлюється.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі