17.01.2022

РРО і часткова оплата: податківці перевзуваються в повітрі

За матеріалами підкатегорії 109.06 Бази знань

Висновок документа

При продажу товарів з оплатою декількома платежами (передоплата і післяплата; часткова оплата з подальшим розстроченням платежу тощо) продавець повинен оформити і видати окремий фіскальний чек на кожну розрахункову операцію

Ну, нарешті! Податківці відмовилися від своєї дивної позиції щодо часткових оплат. Нагадаємо: згідно з нею при частковій оплаті суб’єктам господарювання наказували пробивати чек на усю вартість товару, виділяючи окремо: (1) «передоплату», тобто фактично отримані кошти (які можуть становити мізерний відсоток від загальної вартості); (2) «післяплату», тобто суму яку потрібно доплатити (див. консультацію із БЗ 109.02, втратила чинність з 01.01.2022).

Адже розрахункова операція у розумінні ст. 2 Закону про РРО — це приймання або готівки, або картки для оплати вартості товару. Тобто при частковій оплаті розрахункова операція відбувається саме в межах тієї суми, яка була фактично прийнята в оплату. Тому при частковій оплаті кожен платіж фактично є окремою розрахунковою операцію. Тому і оформлюється така оплата окремими чеками РРО/ПРРО. Це цілком відповідає вимогам п. 2 ст. 3 Закону про РРО.

Про те, що кожна часткова оплата має розглядатися як окрема розрахункова операція, і оформлюватися окремим чеком РРО, вже говорив профільний комітет Верховної Ради (див п. 7 листа від 30.12.2021 № 04-32/10-2021/409504 // «Податки & бухоблік», 2022, № 3, с. 25). Ми обстоювали цю позицію доволі давно (див. «Податки & бухоблік», 2021, № 15, с. 2), тому поява її у вищезгаданому листі Комітету нас не здивувала. Радує, що тепер і податківці говорять в унісон із цією позицією.

Висновок документа

За умови оплати на поточний рахунок продавця (за реквізитами у форматі IBAN) РРО/ПРРО може не застосовуватись

Податківці закріплюють свою позицію: якщо реквізити поточного рахунку зазначаються у форматі IBAN — оплату можна не проводити через РРО/ПРРО. Таку позицію вони вже висловлювали узагальнено (БЗ 109.02), а також підкріпляли низкою сприятливих індивідуальних роз’яснень. Докладно про це читайте у «Податки & бухоблік», 2021, № 100, с. 4.

Висновок документа

При різних способах оплати, наприклад один платіж на поточний рахунок, а інший — готівкою, обов’язковою є видача фіскального чека саме на розрахункову операцію

Згодні! Якщо оплата за один товар двома частинами розглядається як дві окремі операції, то логічно, що через РРО/ПРРО проводиться тільки та операція, яка є розрахунковою.