17.01.2022

Період нарахування розподільчих ПЗ

Розподіляємо ПДВ за ст. 199 ПКУ (є пільгова й оподатковувана діяльність). Послуги опалювання грудня 2021 року оплатили в січні 2022 року (постачальник-касовик за оплатою склав і зареєстрував ПН, право на ПК виникло в січні). В якому періоді і з яким антиЧВ нам нараховувати розподільчі ПЗ за грудневими послугами опалювання: в грудні (періоді фактичного подвійного використання) чи в січні (періоді, коли виникло право на ПК)?

Нарахувати розподільчі ПЗ за грудневими послугами опалювання необхідно в січні — періоді виникнення за такими послугами права на ПК. Чому?

Нагадаємо: необхідність ПДВ-розподілу за ст. 199 ПКУ (нарахування розподільчих ПЗ) виникає за покупками подвійного призначення з ПДВ (які одночасно використовуються і в оподатковуваній, і в неоподатковуваній діяльності). До таких подвійних покупок у тому числі належать і комунальні платежі за офісом або приміщеннями, у яких ведуть подвійну діяльність (включаючи платежі за опалювання).

Умова подвійного використання в цьому випадку дотримується: грудневі послуги опалювання фактично використовувалися за подвійним призначенням (для оподатковуваної та пільгової діяльності) в грудні. Проте однієї цієї умови для нарахування розподільчих ПЗ зовсім недостатньо. Важлива ще одна умова: необхідно, щоб за придбаннями подвійного призначення виникло право на ПК. А як відомо, таке право виникає тільки після того, як ПН постачальником зареєстрована. Про те ж, що розподільчі ПЗ нараховують, тільки якщо виникло право на ПК (ПН постачальником зареєстрована), говорять і податківці (БЗ 101.14).

Тим паче, що сам механізм нарахування розподільчих ПЗ вимагає зазначати в номенклатурній графі 2 розділу Б розподільчої ПН реквізити (дати складання і порядкові номери) вхідних ПН (п.п. 1 п. 16 Порядку заповнення ПН, затвердженого наказом Мінфіну від 31.12.2015 № 1307) або інших документів-замінників ПН, на підставі яких виникло таке право на ПК (БЗ 101.16).

ПК за комунальною ПН. У цьому випадку постачальник-касовик склав і зареєстрував ПН за отриманням оплати в січні. Тому право на ПК у підприємства виникло в січні. Тож хоча грудневі послуги опалювання фактично споживалися в грудні, проте право на ПК за ними з’явилося в січні. А отже, січень і буде тим періодом, у якому підприємству щодо грудневого опалювання необхідно нарахувати розподільчі ПЗ.

Нагадаємо, що протягом року платники розподіляють ПДВ з використанням минулорічного значення антиЧВ (п. 199.2 ПКУ). Для цього на початку року разом із декларацією з ПДВ за січень подають додаток Д6, у ряд. 1 табл. 1 якого декларують минулорічне антиЧВ (переносять значення антиЧВ із ряд. 3.1 табл. 1 додатка Д6 до грудневої декларації). Тому саме з використанням такого минулорічного значення антиЧВ (задекларованого в ряд. 1 табл. 1 додатка Д6 до декларації за січень 2022 року) платнику і слід нарахувати в січні 2022 року розподільчі ПЗ за грудневими послугами опалювання. Зверніть увагу, що такі нараховані в січні розподільчі ПЗ у загальному порядку за підсумками 2022 року потраплять під річний ПДВ-перерахунок. Тобто будуть перераховані з урахуванням значення антиЧВ, розрахованого виходячи з фактичних обсягів 2022 року. Детальніше про річний перерахунок ПДВ див. «Податки & бухоблік», 2022, № 1-2, с. 14.

ПК за «приладовим» рахунком. Порівняйте: інша річ, якби ПК за грудневими послугами опалювання відобразили в грудні (не чекаючи ПН) за комунальним рахунком (з показаннями приладів обліку, п.п. «а» п. 201.11 ПКУ, детальніше див. «Податки & бухоблік», 2021, № 72, с. 13; 2019, № 4, с. 15). Тоді розподільчі ПЗ за грудневим опалюванням нарахували б у грудні (періоді виникнення права на ПК).