20.01.2022

Виправлення помилок: через додаток ВП і без нього

Якщо ви допустили помилку в декларації з податку на прибуток і виявили її після закінчення граничного строку подання такої декларації, ПКУ надає можливість виправитися в загальному випадку протягом 1095 календарних днів (пп. 50.1 і 102.1)*. При цьому відлік строку починається з дня, що настає за:
— граничним днем для подання декларації — якщо декларація з помилкою була подана вчасно;
— днем фактичного подання декларації — якщо вона була подана пізніше граничного строку (з порушенням).
Самовиправитися можна одним із двох способів:
— у складі поточної декларації через додаток ВП або
— шляхом подання уточнюючої декларації (далі — УД) до помилкової декларації.
Розглянемо обидва варіанти.

* На період з 18.03.2020 по останній календарний день місяця, в якому закінчується карантин, введений КМУ у зв’язку з епідемією COVID-19, призупиняється перебіг строків давності, встановлених ст. 102 ПКУ (п. 522 підрозд. 10 розд. ХХ цього Кодексу).

7.1. Виправляємося через додаток ВП

Передусім запам’ятайте: подати з поточною декларацією можна тільки один додаток ВП. Тобто виправити через поточну декларацію можна тільки один помилковий період (див. роз’яснення в підкатегорії 102.20.02 БЗ).

Податкові зобов’язання поточного періоду і з додатка ВП згортаються. А отже, виправляючись через додаток ВП, можливо, взагалі не доведеться платити поточні зобов’язання за декларацією «живими» грошима. Наприклад, якщо при виправленні помилки в додатку ВП «вилізла» переплата, то до бюджету за поточною декларацією потрібно сплатити тільки різницю. Те саме відбувається і за ситуації, коли «мінус» з поточної декларації «з’їдає» суму донарахувань за додатком ВП. І в тому, і в іншому випадку сума до сплати податку до бюджету згорнеться.

Якщо в помилковій декларації мало місце заниження податкового зобов’язання, то при виправленні через додаток ВП п.п. «б» п. 50.1 ПКУ вимагає сплатити штраф у розмірі 5 % від недоплати. Його суму зазначають у ряд. 28 або 31** додатка ВП.

** Залежно від виду заниженого зобов’язання.

Водночас, як відомо, п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ встановлено карантинний мораторій, що звільняє, у тому числі, від нарахування самоштрафу за помилки, допущені в період з 1 березня 2020 року по останній календарний день місяця, в якому карантин закінчиться.

Таким чином, помилки, виявлені в податковоприбуткових деклараціях за періоди 2020 і 2021 років, підпадають під штрафну амністію***. Щоправда, податківці вимагають, щоб і виправлено такі помилки було в період дії карантину (див. роз’яснення з підкатегорії 102.20.02 БЗ). Проте ми з такою позицією фіскалів не згодні. На нашу думку, коли б не була виправлена помилка карантинного періоду (хоч і після закінчення карантину), штрафу бути не повинно. Детальніше про це читайте в «Податки & бухоблік», 2020, № 79, с. 11.

*** Незважаючи на те, що I квартал 2020 року припав на карантин лише частково, податківці амністували і його (див. роз’яснення з підкатегорії 132.01 БЗ).

Таким чином, у разі виправлення помилки в декларації за будь-який з періодів 2020 або 2021 року рядки 28 або 31 додатка ВП залишаємо порожніми, а до поточної декларації додаємо доповнення-пояснення відповідно до п. 46.4 ПКУ з обов’язковою відміткою в спецполі такої декларації.

Якщо ж помилку допущено в більш ранніх періодах (до 2020 року), то коли б ви її не виправляли, жодної амністії не буде. Пояснення просте — порушення вчинене до введення карантину і ця помилка жодного відношення до нього не має. На це звертають увагу й податківці в роз’ясненні з підкатегорії 102.20.02 БЗ. А отже, положення щодо 5 % штрафу в цьому випадку застосовні.

Форма додатка ВП передбачає також місце для зазначення пені при самовиправленні (рядки 29 і 32). Згідно з п.п. 129.1.3 ПКУ вона повинна нараховуватися після спливу 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов’язання. Але, знову-таки, за карантинний період пеня не нараховується. Про це детальніше — у «Податки & бухоблік», 2020, № 79, с. 13.

Зверніть увагу:

виправити через додаток ВП можна тільки помилки, допущені в самій декларації з податку на прибуток

А ось помилки, допущені лише в додатках до декларації, так виправити неможливо, оскільки до додатка ВП відповідні уточнені додатки не подаються (див. підкатегорію 102.20.02 БЗ).

Але! Якщо при заповненні додатка ВП виправляються показники, відображені в рядках 01 і 02 декларації за минулий період, платнику податку необхідно подати до органу ДПСУ виправлену фінансову звітність (додаток ФЗ), на підставі якої були внесені дані до цих рядків (див. роз’яснення з підкатегорії 102.20.02 БЗ).

При цьому в таблиці 3 додатка ВП потрібно зазначити, які форми виправленої фінзвітності за уточнюваний період подаються (у відповідних клітинках поставити «+»). Крім того, платник податку на підставі п. 46.4 ПКУ має право пояснити, з якою метою подається така фінзвітність.

У табл. 7.1 розкриємо особливості заповнення додатка ВП, а також наведемо окремі нюанси заповнення самої декларації при здійсненні «виправних» заходів.

Таблиця 7.1. Порядок заповнення декларації та додатка ВП

Поле/рядок декларації або додатка

Яка інформація наводиться

Поточна декларація

Вступна частина

поле 1

Ставлять позначку «Х» у комірці навпроти відповідного типу декларації. Тобто потрібно позначити «Звітна» (якщо декларація подається вперше) або «Звітна нова» (якщо декларація подається повторно до граничних строків її подання)

поле 2

Зазначають період, за який подається декларація, а також ставлять позначку про базовий період (річники зазначають рік, квартальники — квартал)

поле 3

Наводять період, що виправляється

Розділ «Виправлення помилок»

До цього розділу переносять дані з рядків 26 — 29, 30 — 32 таблиці 2 додатка ВП

Додаток ВП до поточної декларації

Вступна частина

поле 1

Зазначають звітний період, у якому подається такий додаток. Це буде той самий період, який зазначений у полі 2 поточної декларації

поле 2

Наводять період, за який виявлено помилку і який уточнюватиметься (відповідає періоду, зазначеному в полі 3 поточної декларації)

Таблиця 1

У рядках таблиці 1 відображають правильні показники декларації за уточнюваний період. Тобто заповнюють так, як мала б бути заповнена основна частина декларації, що уточнюється, без помилки

Таблиця 2

рядок 26

Зазначають результати виправлення помилок з податку на прибуток. Для цього порівнюють рядок 19 таблиці 1 додатка ВП з рядком 19 декларації, що уточнюється:

— якщо рядок 19 таблиці 1 додатка ВП < рядка 19 декларації, що уточнюється, то податкові зобов’язання завищено;

— якщо рядок 19 таблиці 1 додатка ВП > рядка 19 декларації, що уточнюється, то податкові зобов’язання занижено.

Крім того, через цей рядок пільговики (пп. 142.1 — 142.3, підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ) можуть виправляти помилки, допущені при визначенні податкових зобов’язань, нарахованих у зв’язку з нецільовим використанням вивільнених від оподаткування «пільгових» коштів. Для цього потрібно порівняти дані рядка 35 таблиці 1 додатка ВП з рядком 35 декларації, що уточнюється.

Показник рядка 26 таблиці 2 додатка ВП переносять до рядка 26 декларації звітного періоду. Зменшення податкових зобов’язань відображають зі знаком «-» (мінус)

рядок 27

Зазначають результати виправлення помилок з авансового внеску при виплаті дивідендів. Для цього порівнюють рядок 22 таблиці 1 додатка ВП з рядком 22 декларації, що уточнюється:

— якщо рядок 22 таблиці 1 додатка ВП < рядка 22 декларації, що уточнюється, то податкові зобов’язання завищено;

— якщо рядок 22 таблиці 1 додатка ВП > рядка 22 декларації, що уточнюється, то податкові зобов’язання занижено.

Показник рядка 27 таблиці 2 додатка ВП переносять до рядка 27 декларації звітного періоду. Зменшення податкових зобов’язань показують зі знаком «-» (мінус)

рядки 28 і 29

У загальному випадку при заниженні податкових зобов’язань нараховують самоштраф — 5 % від суми такого заниження (рядок 28), а можливо, і пеню (рядок 29) відповідно до вимог п.п. 129.1.3 ПКУ. Проте, виправляючись за періоди 2020 або 2021 року, пам’ятайте про карантинний мораторій.

Показники рядків 28 і 29 таблиці 2 додатка ВП переносять до рядків 28 і 29 (відповідно) декларації звітного періоду

рядок 30

Показують результат виправлення помилок з податку з доходів нерезидентів (так званого податку на репатріацію). Для цього порівнюють дані рядка 25 таблиці 1 додатка ВП і рядка 25 декларації, що уточнюється:

— якщо рядок 25 таблиці 1 додатка ВП < рядка 25 декларації, що уточнюється, то податкові зобов’язання завищено;

— якщо рядок 25 таблиці 1 додатка ВП > рядка 25 декларації, що уточнюється, то податкові зобов’язання занижено.

Показник рядка 30 таблиці 2 додатка ВП переносять до рядка 31 декларації звітного періоду. Зменшення податкових зобов’язань показують зі знаком «-» (мінус)

рядки 31 і 32

У загальному випадку при заниженні податкових зобов’язань, відображеному в рядку 30, слід нарахувати самоштраф — 5 % від суми такого заниження (рядок 31), а можливо, і пеню (рядок 32) згідно з п.п. 129.1.3 ПКУ. Проте, виправляючись за періоди 2020 або 2021 року, пам’ятайте про карантинний мораторій.

Показники рядків 31 і 32 таблиці 2 додатка ВП переносять до рядків 32 і 33 (відповідно) декларації за звітний період

Як ми говорили вище, виправити через додаток ВП можна помилки тільки одного періоду і тільки ті, які допущені в самій декларації з податку на прибуток. Якщо ж ви виявили помилки відразу в декількох попередніх звітних періодах або в якомусь із додатків декларації і хочете їх виправити, то без УД вам не обійтися. Нюанси її заповнення розглянемо далі.

7.2. Виправляємося через уточнюючу декларацію

Передусім зауважимо, що жодної окремої форми УД з податку на прибуток немає. Щоб податковоприбуткова декларація стала уточнюючою, достатньо поставити в ній відмітку «Х» у полі «Уточнююча».

Тепер коротко про те, як заповнюється УД.

У полі 2 «Звітний (податковий) період 20 року» і в полі 3 «Звітний (податковий) період, що уточнюється 20 року» УД зазначаємо один і той же звітний період (той, що уточнюється).

Поля 4 — 10 вступної частини заповнюються у звичайному для декларації порядку (див. підрозділ 2.1) — жодних особливостей для УД тут немає.

У рядках 1 — 25 основної частини УД слід зазначити правильні показники, які підлягають декларуванню в періоді, що уточнюється. Тобто ми переносимо з декларації, що уточнюється, всі правильні показники, які раніше були в ній відображені, а до рядків, де допущена помилка, вносимо відкориговані (правильні) дані.

Далі порівнюємо податкові зобов’язання з УД і помилкової декларації, визначаємо суму збільшення (зменшення) раніше задекларованих податкових зобов’язань. Якщо в результаті виправлення помилки сума податкових зобов’язань змінилася, то заповнюємо в УД частину «Виправлення помилок» (рядки 26 — 34).

У загальному випадку якщо в результаті виправлення податкові зобов’язання збільшилися, платник нараховує 3 % самоштраф (п.п. «а» п. 50.1 ПКУ) і записує його суму в рядку 30 або 34 УД (залежно від виду зобов’язання). Проте при виправленні за періоди 2020 і 2021 років такий штраф дозволено не платити у зв’язку з дією карантинного мораторію. У такому разі рядок 30 (або 34) УД залишайте порожнім, а до УД додайте доповнення-пояснення відповідно до п. 46.4 ПКУ з обов’язковою відміткою в спецполі такої декларації.

Зауважте: суми донарахованого податкового зобов’язання і самоштраф (за його наявності) мають бути сплачені до подання УД (п.п. «а» п. 50.1 ПКУ).

Рядки 29 і 33 УД призначені для відображення пені, що нараховується відповідно до п.п. 129.1.3 ПКУ. Проте, виправляючись за періоди 2020 або 2021 року, пам’ятайте про карантинний мораторій. Більше про це читайте в «Податки & бухоблік», 2020, № 79, с. 13.

А чи потрібно разом з УД подавати додатки до неї? Так, потрібно. За винятком тих, які не заповнені через відсутність операцій (показників). Причому не важливо, змінилися чи ні в результаті виправлення помилки показники, раніше відображені в додатку.

А ось додаток ВП при такому способі виправлення помилки не подається. Крім того, існують деякі винятки щодо додатка ФЗ (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 79, с. 23).

До речі, якщо помилку допущено тільки в додатку, а в самій декларації все правильно, платнику все одно, виправляючись, необхідно подати наново повний пакет прибуткової звітності (УД з усіма необхідними додатками).

І ще один важливий момент. Оскільки декларація складається наростаючим підсумком, разом з УД за період, у якому допущено помилку, квартальникам доведеться подати УД за всі наступні періоди «помилкового» звітного року (див. роз’яснення в підкатегорії 102.20.02 БЗ).