Теми статей
Обрати теми

Виправляємо помилки: що з фінзвітністю?

Альошкіна Наталя, податковий експерт
У цій статті розглянемо такі ситуації. Помилка допущена тільки в прибутковій декларації і ніяк не впливає на фінзвітність. Або навпаки, помилка зачепила виключно фінзвітність і не вплинула на фінрезультат (тобто податкова звітність залишилася без змін). Бухгалтерська помилка позначилася на податковій звітності. В якому випадку подаємо виправлену фінзвітність до контролюючого органу?

Загальні правила

Платники можуть подавати уточнену фінансову звітність на заміну раніше поданої фінзвітності та консолідованої фінансової звітності в таких випадках (ч. 6 ст. 14 Закону про бухоблік):

— за результатами проведення аудиторської перевірки,

— з метою виправлення самостійно виявлених помилок або

— з інших причин.

Нагадаємо: з 2017 року фінзвітність отримала статус невід’ємної частини податкової декларації і в обов’язковому порядку подається як додаток ФЗ до декларації з податку на прибуток (абзац третій п. 46.2 ПКУ, 102.20.02 БЗ). Причому

податкова декларація повинна містити інформацію про додатки, які додаються до неї і є її невід’ємною частиною (п. 48.3 ПКУ)

Тому в таблиці «Наявність додатків» заключної частини декларації платникові необхідно проставити відмітку « у відповідній графі: П(С)БО або МСФЗ. Врахуйте: без відмітки в частині додатка ФЗ і розшифрування комплекту фінзвітності податківці напевно не приймуть вашу уточнюючу декларацію (УД).

Безпосередньо сам порядок виправлення помилок (а, зокрема, прибуткових) прописано в ст. 50 ПКУ. З урахуванням цього порядку розглянемо різні ситуації самовиправлення.

Помилка у фінзвітності

Платник виявив помилку у фінансовій звітності за минулий період. Оскільки податковий облік базується повністю на бухобліку, то помилка у фінзвітності може призвести до виникнення помилки в податковому обліку.

Помилка вплинула на податкову звітність. Якщо в результаті виявлених у фінзвітності помилок уточненню також підлягають показники податкової декларації, таке уточнення здійснюється (102.20.02 БЗ):

— шляхом подання УД з додаванням до неї уточненої фінансової звітності за відповідний звітний період;

— у складі звітної декларації з поданням до додатка ВП фінансової звітності за звітний період, який уточнюється, із зазначенням відмітки в його таблиці 3 «Наявність поданих до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств додатків — форм фінансової звітності за звітний (податковий) період, що уточнюється».

Тобто помилки, допущені у фінзвітності, виправляються з одночасним коригуванням податкової звітності.

Зверніть увагу: виправлена фінансова звітність може бути представлена в електронній або паперовій формі.

У разі її подання в електронній формі податкова декларація (зокрема, УД) подається після подання такої фінансової звітності (додатка ФЗ). Пов’язано це з тим, що при заповненні УД проставляються відмітки про наявність поданих до неї додатків — форм фінзвітності (абзац 11 п. 48.3 ПКУ, 102.20.02 БЗ). При цьому бажано подати пояснення (див. п. 46.4 ПКУ) до УД, складене в довільній формі із зазначенням допущених помилок. Про факт подання пояснень платник зазначає в спеціально відведеному місці такої УД. До речі, як зазначають фіскали (див. 102.20.02 БЗ*), виправлену фінзвітність в електронній формі слід подавати у форматі з першою літерою «J», незалежно від того, з якою літерою вона була подана раніше. При цьому обираємо «стан документа» — звітний.

* Незважаючи на те, що консультація втратила чинність з 01.09.2020 р., підхід, вважаємо, залишається колишнім.

А ось якщо виправлена фінансова звітність надається в паперовій формі, така фінзвітність подається до контролюючого органу за основним місцем обліку із супровідним листом.

Помилка не вплинула на податкову звітність. Якщо показники уточнюючої фінансової звітності не вплинули на показники податкової декларації, платник податків подає тільки уточнюючу фінансову звітність за відповідний звітний період. При цьому УД подавати не потрібно (102.20.02 БЗ).

Щоправда, зауважимо: на практиці, фіскали іноді відмовляються приймати виправлену фінзвітність без подання «порожньої»** УД. Можливо, це відгомони минулого, адже раніше податківці вимагали подавати виправлений додаток ФЗ тільки разом з УД (див. 102.20.02 БЗ, яке діяло до 04.04.2019 р.). Хоча, при формальному підході, платник податків усе-таки повинен подавати «порожню» УД і з виправленою фінзвітністю незалежно від того, вплинула ця помилка на інформацію в рядках самої прибуткової декларації чи ні (пп. 46.2 і 50.1 ПКУ).

** Насправді, УД буде не порожньою, а з показниками, переписаними з декларації, яка уточнюється. А порожніми будуть тільки рядки з 26-го по 34-й такої УД.

До речі, за ситуації, коли просто подали не ту форму фінзвітності (у самій декларації помилки не було), вважаємо, без уточненої УД теж не обійтися. Адже в УД потрібно показати зміну у відмітках про наявність поданих додатків — форм фінзвітності.

Помилку виявили у квартальній звітності до закриття року. Якщо помилка зачепила податкову звітність, то, на наш погляд, можна обійтися поданням тільки УД, а фінзвітність не подавати. Адже помилки поточного періоду відображаються в бухобліку і фінзвітності в періоді їх виявлення. Отже, показники фінзвітності за період надання УД не виправляються. А раз так, то подавати таку фінзвітність разом з УД за квартал не потрібно. Але проставити відмітку про наявність додатка в комірці «ФЗ» в УД усе-таки доведеться.

Помилка тільки в податковій декларації

Буває і таке, коли платник допустив помилку тільки в показниках податкової декларації (без викривлення фінансової звітності). Наприклад, помилку допущено в одному з додатків до декларації. Вважаємо, у такому разі виправляємо помилку шляхом подання УД. Припустимо, помилка допущена в додатку РІ. Потрібно з УД подати виправлений додаток РІ й у ньому зазначити правильну суму в ряд. 03 РІ «Різниці, які виникають відповідно до Податкового кодексу України (+, -)». Крім того, виправити доведеться також усі інші показники декларації, на які вплинули зміни в коригувальному додатку. Само собою,

фінансова звітність у цьому випадку не вимагає внесення будь-яких виправлень. Тому необхідності в її повторному поданні теж немає

Такої ж думки дотримуються фіскали (див. 102.20.02 БЗ). Хоча при формальному прочитанні п. 48.3 ПКУ з УД потрібно надавати всі додатки (у тому числі додаток ФЗ).

Проте врахуйте: незважаючи на те, що фактично фінзвітність з УД не подається, тим не менш, на наш погляд, платник повинен в УД, що подається, все одно поставити відмітку «+» навпроти додатка ФЗ. При цьому (!) нижче обов’язково потрібно розшифрувати саме старий комплект форм фінзвітності, які платник подавав разом із помилковою декларацією. Стара фінзвітність є в базі у податківців як подана раніше (102.20.02 БЗ). Ви ж в УД просто підтвердите факт її наявності і не порушите порядку складання УД.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі