27.01.2022

Зарплата в Д1: практичні ситуації

Додаток 1 (Д1) до Податкового розрахунку вражає кількістю граф для відображення інформації. А додайте до цього розпливчасті норми щодо його заповнення в Порядку № 4 — і отримаєте головний біль бухгалтера! Проте ми завжди готові прийти бухгалтеру на допомогу. Пропонуємо поговорити, як у Д1 відобразити виплати, що входять до бази нарахування ЄСВ. А почнемо із зарплати.

Д1 потрібний для формування щодо кожної застрахованої особи відомостей про суми нарахованих їй у звітному місяці видів доходів, які включаються до бази стягнення ЄСВ. У цьому додатку відображаємо нараховані суми зарплати (доходів).

Суму зарплати відображаємо в окремому рядку з відповідним кодом категорії застрахованої особи (графа 08). Так, звичайні роботодавці зазначають у графі 08 код:

«1» — якщо відображають зарплату звичайного працівника (ставка ЄСВ — 22 %);

«2» — зарплату працівника з інвалідністю (ставка ЄСВ — 8,41 %);

«47» — середній заробіток працівника, який призваний (прийнятий) на військову службу (ставка ЄСВ — 22 %);

«66» — середній заробіток працівника з інвалідністю, який призваний (прийнятий) на військову службу (ставка ЄСВ — 8,41 %).

Приклад 1. Зайчик Ользі Петрівні (основне місце роботи, повна зайнятість) нарахована зарплата за листопад в сумі 12000 грн (ЄСВ за ставкою 22 % — 2640 грн). Покидайлу Ігорю Олеговичу (сумісник, неповна зайнятість, має інвалідність) нарахована зарплата за листопад в сумі 6000 грн (ЄСВ за ставкою 8,41 % — 504,60 грн).

Порядок відображення зарплати працівників у Д1 показано на рис. 1.

завантажити файл

Від простого до складного. Розглянемо ситуації, які викликають запитання на практиці.

Прийняття/звільнення

Якщо у звітному місяці працівник був прийнятий чи звільнений, то проблем з відображенням цього в Д1, як правило, не виникає. Єдиний нюанс: у графі 14 слід проставити правильну кількість календарних днів у трудових відносинах у такому місяці.

Приклад 2. Солдатенка Костянтина Івановича (основне місце роботи, повна зайнятість) було прийнято на роботу з 04.10.2021. З 22.10.2021 він уклав контракт про військову службу. Сума зарплати за відпрацьований час з 4 по 21 жовтня — 13000 грн (ЄСВ — 2860 грн), сума середньої зарплати, збереженої за працівником, що воює, — 5581,38 грн (ЄСВ — 1227,90 грн).

У жовтні 2021 року працівник перебував у трудових відносинах 28 к. дн. Відобразимо це у графі 14 за рядком із зарплатою (див. рис. 2).

завантажити файл

Тепер розглянемо ситуацію, коли працівника в одному місяці звітного кварталу звільняють, а потім приймають на роботу. Скільки рядків на нього заповнювати в Д1? Дивіться, якщо показники граф 08, 21 — 24 Д1:

варіант 1 — не змінилися, на працівника формуємо один рядок із загальною сумою зарплати (зарплата до звільнення + зарплата після звільнення). При цьому

у графі 14 Д1 проставляємо загальну кількість днів у трудових відносинах протягом місяця (дні по дату звільнення + дні з дати прийняття)

Зауважимо: якщо формуєте звіт у програмі, може з’явитися попередження, що кількість днів у Д1 не відповідає відомостям з Д5. Не хвилюємося. Попередження — не помилка. У вас все заповнено правильно;

варіант 2 — змінилися, наприклад, працівника звільнено з основного місяця роботи та прийнято за сумісництвом до того ж роботодавця, то зарплату, нараховану до звільнення і після прийняття на роботу, у звітному місяці зазначаємо окремими рядками. Проте знову-таки кількість днів у трудових відносинах (загальну за місяць) проставляємо в одному рядку (за вибором).

Приклад 3. Андрійченко Іван Іванович (основне місце роботи, повна зайнятість) був звільнений 03.12.2021, а потім знову прийнятий на роботу до того ж роботодавця на колишніх умовах з 28.12.2021. Загальна кількість календарних днів у трудових відносинах у грудні — 7 (3 к. дн. до звільнення + 4 к. дн. із дня прийняття). Загальна сума зарплати, нарахована йому в грудні (зарплата по день звільнення + зарплата з дня прийняття на роботу), — 7000 грн (ЄСВ — 1540 грн).

Порядок відображення зарплати працівника в Д1 показано на рис. 3.

завантажити файл

Приклад 4. Войчук Андрій Петрович (основне місце роботи, повна зайнятість) був звільнений 14.12.2021, а потім знову прийнятий до того ж роботодавця, проте вже за сумісництвом, з неповним робочим часом з 15.12.2021. Зарплата по день звільнення — 10000 грн (ЄСВ — 2200 грн). Зарплата за грудень із дня прийняття на роботу за сумісництвом — 6000 грн (ЄСВ — 1320 грн).

Порядок відображення зарплати працівника в Д1 показано на рис. 4.

завантажити файл

Донарахування/сторнування

Якщо працівнику в місяці звітного кварталу донараховуємо зарплатні виплати, які помилково не були йому нараховані в попередніх звітних періодах, то суми донарахувань включаємо до фонду оплати праці поточного місяця (див. п. 1 розд. IV Порядку № 4).

Приклад 5. Корнійчук Олені Семенівні (основне місце роботи, повна зайнятість) у жовтні нараховано зарплату за фактично відпрацьований час у жовтні в сумі 10000 грн та донараховано своєчасно не нараховану суму індексації за червень — вересень 2021 року — 319,85 грн.

Загальна сума зарплати за жовтень — 10319,85 грн (ЄСВ — 2270,37 грн).

Порядок відображення зарплати працівника в Д1 показано на рис. 5.

завантажити файл

Переходимо до ситуації, коли сторнуємо зайво нараховану зарплату попереднього місяця. Таке сторнування може бути пов’язане з:

1) помилковим нарахуванням зарплати в більшій сумі або

2) з уточненням кількості відпрацьованого часу у зв’язку з відпусткою чи тимчасовою непрацездатністю.

У першому випадку сторновану суму зарплати за минулі місяці включаємо в зарплату того місяця, у якому було здійснено таке сторнування.

Тож такі коригування не зачіпають минулих звітних періодів і, відповідно, не виправляються як помилки.

Приклад 6. Бравицькому Олексію Марковичу (основне місце роботи, неповний робочий час) у листопаді було нараховано зарплату без урахування зайнятості. У грудні зайво нараховану суму зарплати за листопад (3750 грн) було відсторновано.

Зарплата за фактично відпрацьований час у грудні — 11250 грн. Загальна сума зарплати за грудень з урахуванням сторнування — 7500 грн (ЄСВ — 1650 грн).

Порядок відображення зарплати працівника в Д1 показано на рис. 6.

завантажити файл

Зовсім інша історія в Д1, якщо сторнування зарплати пов’язане з уточненням кількості відпрацьованого часу у зв’язку з відпусткою або хворобою. Про те, як відобразили заміну зарплати на лікарняні (відпускні), читайте в «Податки & бухоблік», 2022, № 7, с. 2).

висновки

  • У Д1 суму зарплати вказуємо в окремому рядку з відповідним кодом категорії застрахованої особи у графі 08.
  • Якщо у звітному місяці працівник був звільнений з основного місця роботи та прийнятий до того ж роботодавця за сумісництвом, то зарплату, нараховану до звільнення та після прийняття на роботу, у Д1 вказуємо окремими рядками.