Теми статей
Обрати теми

Д1 та 4ДФ: якщо шаманили із зарплатою/лікарняними

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Працівнику нараховано трудову виплату: зарплату, лікарняні чи відпускні. Проте згодом виявилося, що виплату слід відкоригувати, наприклад, у зв’язку з уточненням відпрацьованого часу чи виявленою помилкою. Як такі коригування відобразити в Д1 та 4ДФ Розрахунку? Зараз усе розповімо.

Зарплатні коригування в 4ДФ

Донарахування трудових виплат (зарплати, відпускних, лікарняних) за попередні звітні періоди відображаємо в 4ДФ, сформованому за той місяць звітного кварталу, в якому фактично було проведене таке донарахування (виплата).

Аналогічно діємо й у випадку сторнування виплат, нарахованих працівникові. Тобто на відсторновані суми зарплати, лікарняних, відпускних зменшуємо зарплатний дохід поточного місяця.

Формувати уточненки та коригувати попередні звітні періоди не потрібно. Із цим згодні й податківці (103.25 БЗ).

Приклад 1. У грудні 2021 року працівнику Сомченко С. О. (податковий номер — 3011111111) було донараховано своєчасно не нараховані суми індексації за червень — листопад 2021 року в сумі 481,63 грн. Загальна сума зарплати за грудень з урахуванням донарахованої індексації — 10481,63 грн (ПДФО — 1886,69 грн, ВЗ — 157,22 грн, ЄСВ — 2305,96 грн).

Донараховані суми індексації зазначаємо у складі зарплати за грудень 2021 року (див. рис. 1 нижче).

img 1

завантажити файл

Рис. 1. Фрагмент 4ДФ за грудень 2021 року (приклад 1)

Трішки складніше ситуація з відображенням коригування трудових доходів працівника в Д1 Розрахунку. Адже в цьому додатку зарплату, відпускні та лікарняні відображають в окремих рядках. Дивимось!

Д1 та коригування зарплати

Донараховано. Тут працює п. 1 розд. IV Порядку № 4. Ним встановлено: якщо нарахування зарплати здійснюється за попередній звітний період, зокрема у зв’язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, виявленням помилок,

суми донарахованої зарплати включаються до зарплати місяця, у якому були здійснені такі донарахування

Тож донараховані суми зарплати відображаємо в Д1, сформованому за той місяць, у якому фактично були проведені такі донарахування (у бухобліку), в загальній сумі зарплати поточного місяця одним рядком. Розбивати за місяцями, за які проведено донарахування, не потрібно.

Приклад 2. Використовуючи умови прикладу 1, відобразимо донараховані суми індексації за червень — листопад 2021 року в Д1 за грудень.

Фрагмент Д1 з донарахованими сумами індексації див. на рис. 2.

img 2

завантажити файл

Рис. 2. Фрагмент Д1 за грудень 2021 року (приклад 2)

Відсторновано. У загальному випадку, як і в ситуації з донарахуванням, сторнована сума зарплати за минулі місяці включається до зарплати того місяця, в якому було здійснено таке сторнування.

Тому в Д1 такі коригування не зачіпають минулі звітні періоди і, відповідно, не виправляються як помилки.

Виняток із наведеного правила — ситуація, коли сторнують зарплату, а замість неї нараховують відпускні чи лікарняні. У такому випадку в Д1 відсторновані суми зарплати зазначаємо з мінусом у прив’язці до місяця, за який вони нараховані (див. п. 1 розд. IV Порядку № 4).

Приклад 3. Працівниці Ясній О. Р. (податковий номер — 3000022222) за листопад 2021 року було нараховано зарплату виходячи з повністю відпрацьованого місяця.

Але у грудні з’ясувалося, що працівниця хворіла з 25 по 30 листопада. У результаті у грудні працівниці було нараховано зарплату за грудень — 11000 грн (ЄСВ — 2420 грн) та лікарняні за листопад — 2169,84 грн (ЄСВ — 477,36 грн), а також відсторновано зайво нараховану в листопаді суму зарплати за 4 робочих дні — 2000 грн (ЄСВ — 440 грн).

Порядок відображення в Д1 відомостей за працівницею див. на рис. 3.

img 3

завантажити файл

Рис. 3. Фрагмент Д1 за грудень 2021 року (приклад 3)

Д1 та коригування відпускних, лікарняних

Донараховано. Якщо лікарняні чи відпускні попередніх періодів донараховуємо в поточному періоді, то їх відображаємо за звичними правилами в Д1 за місяць, в якому такі нарахування проведені. Тобто в окремих рядках із зазначенням місяця та року, за який нараховано виплату.

Приклад 4. Працівникові Конончуку І. С. (податковий номер — 3111115599) у жовтні 2021 року було проведено перерахунок відпускних за липень 2021 року. У результаті такого перерахунку середня зарплата збільшилася і, відповідно, зросла сума відпускних на 1382 грн (ЄСВ — 304,04 грн). Крім донарахованих відпускних, у жовтні працівнику було нараховано зарплату за жовтень та квартальну премію в загальній сумі 28000 грн (ЄСВ — 6160 грн).

Порядок відображення в Д1 відомостей за працівником див. на рис. 4.

img 4

завантажити файл

Рис. 4. Фрагмент Д1 за жовтень 2021 року (приклад 4)

Відсторновано. Окремої уваги заслуговує ситуація, коли працівникові в попередніх звітних періодах було нараховано лікарняні чи відпускні у завищеній сумі і підприємство у звітному періоді сторнує зайво нараховані суми.

Пункт 1 розд. VI Порядку № 4 дозволяє вносити від’ємні значення сум нарахованого доходу у разі відображення сторнованих сум відпускних і допомоги по тимчасовій непрацездатності та допомоги по вагітності та пологах.

Приклад 5. Під час перевірки ФСС виявив, що за працівником Войчуком О. П. (податковий номер — 2999995577) неправильно розраховано суму лікарняних за грудень 2020 року у зв’язку з помилкою, допущеною при розрахунку середньоденної зарплати. Зайво нарахована сума склала 1000 грн (ЄСВ — 220 грн) та була відсторнована в листопаді 2021 року (працівник надав згоду на відрахування). Крім того, у листопаді працівнику було нараховано зарплату в сумі 15000 грн (ЄСВ — 3300 грн).

Порядок відображення в Д1 відомостей за працівником див. на рис. 5.

img 5

завантажити файл

Рис. 5. Фрагмент Д1 за листопад 2021 року (приклад 5)

Увага! Якщо сторнуєте виплати, перевірте, чи виконується за працівником вимога про сплату ЄСВ з мінзарплати.

А ще більше про заповнення об’єднаної звітності ми розповімо в наступному номері «Податки & бухоблік».

висновки

  • Зарплату за минулі місяці, донараховану в поточному звітному місяці, відображаємо в 4ДФ та Д1 у складі зарплати поточного місяця.
  • У разі сторнування лікарняних у 4ДФ їх суму зазначаємо в загальній сумі зарплати місяця сторнування, а в Д1 — в окремому рядку з мінусом.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі