18.07.2022

Перехідні операції спецЄПшника 2 % і компенсуючі ПЗ

На спецЄП 2 % продали товар, куплений з ПДВ ще до переходу в спецЄПшники. Аванс від покупця отримали на спецЄП, а товар відвантажили вже після повернення на загальну систему (у прибутківці). Чи треба за цим товаром нараховувати компенсуючі ПЗ за п. 198.5 ПКУ?

Так, нарахувати компенсуючі ПЗ за п. 198.5 ПКУ в такому разі доведеться. Чому?

Нагадаємо, що на період перебування в спецЄПшниках реєстрація особи платником ПДВ призупиняється й операції, здійснені спецЄПшником, вважаються такими, що не є об’єктом оподаткування ПДВ (п.п. 9.5 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ).

При цьому, як відомо, в ПДВ-обліку діє правило «першої події» (п. 187.1 ПКУ). Причому про те, що перша подія важлива і при оподаткуванні перехідних операцій, говорять і податківці (БЗ 101.06).

Тому якщо аванс отриманий на спецЄП 2 %, а відвантаження товару здійснене після переходу на загальну систему, то податкові зобов’язання з ПДВ з такої операції нараховані не будуть. Адже перша подія (аванс) припадає на період спецЄП, коли здійснена операція не була об’єктом оподаткування ПДВ (див. питання 15 роз’яснення ДПСУ від 07.04.2022). А це означає, що товар, куплений з ПДВ, був використаний спецЄПшником в операціях, що не є об’єктом оподаткування.

У свою чергу, як передбачено п.п. 9.9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ, за товарами/послугами, необоротними активами, придбаними/виготовленими з ПДВ до переходу на спецЄП 2 % і використаними (поставленими, реалізованими) в період спецЄП 2 % в операціях, що не є об’єктом оподаткування, суму вхідного ПДВ треба компенсувати. Для цього після виходу зі спецЄП і відновлення реєстрації платником ПДВ платник зобов’язаний не пізніше за останній день періоду відновлення його ПДВ-реєстрації нарахувати компенсуючі ПЗ за п. 198.5 ПКУ. А також скласти і зареєструвати зведену ПН за такими використаними в період спецЄПшника товарами/послугами, необоротними активами.

При нарахуванні таких компенсуючих ПЗ базу оподаткування визначають:

— за товарами/послугами — виходячи з вартості їх придбання, а

—за необоротними активами — виходячи з балансової (залишкової) вартості, що склалася на початок місяця їх продажу (а за відсутності обліку необоротних активів — виходячи зі звичайних цін).

Таким чином, за товарами, аванс за які надійшов у період спецЄП 2 %, необхідно нарахувати компенсуючі ПЗ виходячи з вартості їх придбання. Таким чином вхідний ПДВ за такими товарами буде компенсований у періоді повернення спецЄПшника на загальну систему (у прибутківці).

І ще один момент, що заслуговує на увагу. Щоправда, вже стосовно прибутку. При надходженні авансу на спецЄП 2 % і відвантаженні товару на загальній системі оподаткування операція підпадає під подвійне оподаткування. Про те, що ПКУ не передбачено коригування (зменшення) фінрезультату на вартість товарів, реалізованих під час перебування в прибутківцях, плата за які надійшла в період спецЄП, повідомляли і податківці (питання 64 роз’яснення ДПСУ від 07.04.2022). Хоча насправді це суперечить нормам ч. 2 ст. 17 ГКУ, що вимагає усувати подвійне оподаткування. Тому, щоб не допустити повторного оподаткування, вважаємо, що платникові податку на прибуток треба відкоригувати за такою операцією доходи і витрати (тобто собівартість реалізованих товарів), наприклад, через рядки 4.2.9 і 4.1.12 додатка РІ), пояснивши в спеціальному полі прибуткової декларації згідно з п. 46.4 ПКУ причину таких дій. Детальніше про спецЄП 2 % див. «Податки & бухоблік», 2022, № 34.