16.06.2022

Роздрібний акциз: як звітувати та куди сплачувати?

Роз’яснення ГУ ДПС у Дніпропетровській області*

* dp.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/587887.html

Висновок документу

До внесення змін до форми декларації акцизного податку виробники та імпортери тютюнових виробів та РЕС заповнюють декларацію за старою формою щодо роздрібного акцизу з урахуванням відповідних особливостей.

З’явились нові бюджетні коди для сплати роздрібного акцизу

Ми вже неодноразово згадували про невирішені проблеми зі звітуванням та реквізитами для сплати роздрібного акцизу, викликані законодавчими змінами у сфері справляння цього податку з тютюнових виробів та РЕС (див., наприклад, «Податки & бухоблік», 2022, № 37 «Роздрібний акциз і МРЦ з тютюнових та РЕС: заплутали вкрай!» та № 41 «Знищена/втрачена підакцизка: як платити роздрібний акциз під час війни»). Нарешті напередодні звітування та сплати акцизу за травень ці питання податківці почали хоч якось проясняти.

Фіскали щодо заповнення декларації виробниками та імпортерами. У цьому роз’ясненні фіскали рекомендують до внесення відповідних змін до форми акцизної декларації і Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку, затверджених наказом Мінфіну від 23.01.2015 № 14, виробникам та імпортерам, які подають акцизну декларацію за основним місцем обліку, при заповненні її за діючою формою у електронному вигляді:

— у розділі Д декларації в рядку Д1.1 вказувати «1111111111» — умовний код органу місцевого самоврядування за КОАТУУ та суму акцизного податку;

— у додатку 6 вказувати «1111111111» — умовний код органу місцевого самоврядування за КОАТУУ та заповнювати рядок «1.4» щодо обчислення суми податкового зобов’язання з тютюнових виробів та РЕС**, що підлягає сплаті до бюджету (грн.), та рядок «Усього» (тут податківці фактично пояснили, що РЕС, які почали оподатковуватись роздрібним акцизом тільки з 1 травня, теж слід відображати у рядку 1.4 — в одній купі з тютюновими виробами);

— у додатку 10 розшифрувати дані наведені у додатку 6, а саме відобразити окремими рядками за кожною (!..) власною назвою та встановленими МРЦ.

Нагадаємо, що додаток 10 — це Доповнення до декларації акцизного податку відповідно до пункту 46.4 ПКУ, у якому для необхідності зазначаються додаткові дані.

** Рідин, що використовуються в електронних сигаретах.

У роз’ясненні фіскали наведели зразок розшифровки виробниками та/або імпортерами тютюнових виробів та РЕС даних у цьому додатку 10:

— «Власна назва товару з додатковою інформацією щодо характеристик (у разі наявності)» — зазначається перелік підакцизних товарів за власною назвою із зазначенням вмісту продукції (ваги нетто, обсягу) в одиниці товару, які реалізуються виробниками та/або імпортерами у роздрібній торгівлі, або суб’єктам*** господарювання, які здійснюють діяльність з оптової та/або роздрібної торгівлі такими виробами;

— «МРЦ з урахуванням акцизного податку та ПДВ» — зазначаються МРЦ на підакцизні товари у гривнях, задекларовані виробником/імпортером в установленому порядку, з урахуванням акцизного податку та ПДВ, але без урахування роздрібного акцизу;

— «Кількість реалізованого товару» — зазначається за кожною власною назвою кількість у штуках тютюнових виробів та РЕС, на які встановлено МРЦ, реалізованих виробниками та /або імпортерами суб’єктам*** господарювання, які здійснюють діяльність з оптової та/або роздрібної торгівлі такими виробами та/або через місця роздрібної торгівлі.

*** У оригіналі тут фіскалами написано не «суб’єктам», а «суб’єктами». Звертаємо увагу, що їх варіант некоректний, оскільки не відповідає нормам ПКУ (див. пп. 213.1.14 та 216.14 ПКУ).

Наша думка. Гадаємо, мало хто з виробників та імпортерів дослухатиметься до таких порад фіскалів щодо додатку 10 і робитиме настільки детальну розшифровку суми роздрібного акцизу, зазначеної у додатку 6 та у розділі Д декларації.

Адже по-перше, фіскали вимагають наведення усього переліку товарів і усіх задекларованих МРЦ а це може бути немало позицій!

А по-друге, у звітному місяці запросто можуть реалізовуватись партії однакових товарів з різними МРЦ, і це ще більше ускладнить заповнення додатку 10 по вигаданій фіскалами схемі.

У такій ситуації — доки не з’явилася нова форма декларації, вважаємо, не варто виробникам/імпортерам себе напружувати й марнувати час на такі розшифровки. Адже податківці не мають на такі вимоги ще ніякого права. Гадаємо, тут вистачить заповнення у рядку 1.4 додатку 6 у графі 3 — обчисленою платником окремо загальної місячної бази оподаткування роздрібним акцизом, у графі 4 — 5 %, та у графі 5 розрахованої з загальної бази суми податку (гр. 3 х гр.4). Хай вони приходять, самі роблять вибірку й перевіряють правильність суми акцизу. До речі, дивує, що ДПСУ до сих пір не висловилась з цих питань, адже навряд чи обласна податкова таке б вигадала самостійно …

Крім того зазначимо — якщо у виробника чи імпортера є власні роздрібні точки реалізації, які у травні вроздріб допродавали залишки вироблених до 01.04.2022 тютюнових виробів, то йому потрібно такі обсяги реалізації відображати у окремому(мих) додатку(ках) 6 до акцизної декларації за старими правилами. Й тоді у розділі Д декларації додадуться ще рядки із реальними кодами КОАТУУ. Гадаємо, саме тому податківці в роз’ясненні й зазначили, що мова йде про акцизну декларацію, яка подається виробниками/імпортерами за основним місцем обліку...

Що ж стосовно інших роздрібних торговців, які з реалізації у травні залишків тютюнових виробів****, вироблених до 01.04.2022, мають сплачували роздрібний акциз за старими правилами, то вони щодо обсягів реалізації таких товарів заповнюють акцизну декларацію за травень за тими ж правилами, що й раніше.

**** Це не стосується реалізації РЕС!

А от що стосується сплати за старими правилами роздрібного акцизу з реалізованих залишків тютюнових виробів, виготовлених до 01.04.2022, то реквізити сплати за травень вже мають бути новими (див. нижче)

Реквізити для сплати. У зв’язку з новим механізмом сплати та розподілу роздрібного акцизу з реалізації тютюнових виробів мають бути нові реквізити для сплати цього місцевого податку.

У цьому роз’ясненні податківці повідомили, що

виробники та імпортери тютюнових виробів та РЕС перераховують 5 % роздрібного акцизу за кодом бюджетної класифікації 14040100 (на рахунки, відкриті Держказначейством для даного виду платежу)

У зв’язку з цим зазначимо, що Мінфін наказом від 10.05.2022 № 135 доповнив Класифікацію доходів бюджету, зокрема, такими кодами:

14040100 — акцизний податок з реалізації виробниками та/або імпортерами, у тому числі в роздрібній торгівлі тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, РЕС, що оподатковується згідно з п.п. 213.1.14 ПКУ;

14040200 — акцизний податок з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів (крім тих, що оподатковуються згідно з п.п. 213.1.14 ПКУ).

Тож, починаючи зі сплати роздрібного акцизу за травень ц.р., роздрібний акциз повинен сплачуватись на рахунки, відкриті Держказначейством за двома згаданими різними кодами: перший (14040100) — для сплати роздрібного акцизу виробниками та імпортерами за тютюновими виробами (виготовленими, починаючи з 01.04.2022) та РЕС; другий (14040200) — для сплати роздрібного акцизу роздрібними продавцями з реалізації алкогольних напоїв (!) та залишків тютюнових виробів, які були виготовлені до 01.04.2022 (щодо останніх — ця сплата за старими правилами здійснюється до 1 січня 2023 року).

До цього, нагадаємо, для роздрібного акцизу використовувався загальний код доходу бюджету: 14040000. Тому, не виключаємо, що усі номери рахунків для сплати роздрібного акцизу органами казначейства буде змінено. Отже перед сплатою роздрібного акцизу за травень уважно перевірте усі реквізити!