Теми статей
Обрати теми

Роздрібний акциз і МРЦ з тютюнових та РЕС*: заплутали вкрай!

Павленко Олексій, податковий експерт
Законодавці непрофесійно прописаними нормами та «пересмикуваннями» дат сильно заплутали ситуацію з роздрібним акцизом. І нам буває зараз досить важко поясняти читачам деякі зміни, що відбуваються на цьому терені. Податківці нещодавно засипали свій сайт щодо тютюново-РЕСних питань, але деякі моменти заплутали ще більше… Тому у цьому матеріалі нагадаємо-підсумуємо-проаналізуємо основні новини, щоб ви змогли хоч якось орієнтуватись у цій «задимленій» мутній темі.

* Рідини, що використовуються в електронних сигаретах.

Що маємо

На сьогодні:

— маємо зміни до ПКУ, за якими з 01.05.2022 виробники та імпортери стали платниками роздрібного акцизу з тютюнових товарів (далі під ними розуміємо: тютюнові вироби, тютюн і промислові замінники тютюну**) та РЕС. Детально про це ми писали в «Податки & бухоблік», 2022, № 31, «Торгівля тютюном і алкоголем в умовах воєнного часу»;

— є перехідна норма — п. 40 підрозд. 5 розд. ХХ (який унесене до ПКУ Законом від 15.03.2022 № 2139-IX). Вона — про сплату до 2023 року роздрібного акцизу за старими правилами (тобто — роздрібними продавцями й за старими базою й датою!) з тютюнових товарів, вироблених до 1 квітня 2022 року, в тому числі іноземними (!) виробниками, та не реалізованих кінцевим споживачам до 1 квітня 2022 року;

законопроекти № 7311 та 7311-д у згаданому п. 40 передбачають дату «1 квітня» замінити на «1 травня» 2022 року. Але на момент написання ці документи ВРУ ще не розглядала;

— купа роз’яснень на сайті ДПСУ на цю тему: у БЗ (кат. 114), а також у розділі «Новини».

** Тютюнові вироби для електричного нагрівання (ТВЕН) та інші.

А тепер для зручності окремо — у розрізі різних суб’єктів, які мають справи з продажом тютюнових товарів та РЕС, викладаємо своє бачення питань: кого та як стосуються ці зміни.

Виробники та імпортери

(у тому числі й ті, що реалізують такі товари у роздріб)

Тютюнові товари.

1. Ставка, база, об’єкт, дата.

Виробники та імпортери, починаючи з 1 травня, сплачують роздрібний акциз по ставці 5 %.

База оподаткування — максимальна роздрібна ціна (МРЦ). Тобто, незалежно від фактичної вартості продажу, роздрібний акциз розраховується: МРЦ х 5 %.

Об’єкт — оподатковуються усі об’єми реалізації вироблених/імпортованих тютюнових товарів: як оптом, так і в роздріб (якщо виробник чи імпортер має власні роздрібні точки реалізації).

Увага!

Датою виникнення податкових зобов’язань є дата реалізації тютюнових товарів. Тобто тепер це — дата відвантаження/передачі товарів (незалежно від дати їх оплати!)

Див. щодо цього також БЗ 114.03 (zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques)

2. Які саме обороти оподатковувати.

З 1 травня мають оподатковуватись об’єми реалізованих виробниками/імпортерами тютюнових товарів з датою вироблення починаючи з 1 квітня цього року! Адже з 1 травня тютюнові товари, вироблені починаючи з квітня, вже повинні оподатковуватись за новими правилами! І саме з 1 травня виробники/імпортери стали платниками. А виключення зараз передбачено (див. вище) лише для оподаткування тютюнових товарів, вироблених до 1 квітня!

У той же час платників збиває з пантелику свіжа консультація в БЗ 114.04 (zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques), яка присвячена граничним цінам продажу. У ній податківці між іншим зазначають, що роздрібний акциз з тютюнових виробів, тютюну і промислових замінників тютюну та РЕС (!?..), вироблених з 1 травня 2022 року (?!..), сплачується виробниками та імпортерами при їх реалізації. Але ж це «вироблених з 1 травня 2022 року» поки що міститься лише в законопроектах. І це стосується тільки тютюнових товарів і взагалі не стосується РЕС (про них див. нижче)! Тож такі «просторі» фрази, не роз’ясняють, а ще більше заплутують! Отже формально виробники та імпортери поки що повинні оподатковувати вироблені у квітні тютюнові товари, які ними реалізуються, починаючи з 1 травня — далі детальніше.

3. Вироблені у квітні-2022.

Звісно, оподаткування вироблених у квітні тютюнових товарів можливе тільки за тими товарами, які виробники чи імпортери не встигли реалізувати до 1 травня!

А от за ті товари, які вони встигли у квітні реалізувати оптом*, а інші суб’єкти у квітні ще не встигли їх реалізувати вроздріб**, формально роздрібний акциз поки що ніхто сплачувати не повинен. Аж доки не буде прийнятий і не набере чинності закон (на основі законопроєкту 7311 або 7311-д). От тільки тоді обов’язок оподатковувати «за старими правилами» тютюнові товари, що були вироблені у квітні, ляже на роздрібних торговців. І таке, до речі, не можна зробити заднім числом!

* Якщо у квітні у них були обсяги реалізації уроздріб, то за такими товарами вони мали сплатити роздрібний акциз за старими правилами.

** Адже тоді б роздрібні продавці мали сплатити з таких операцій роздрібний акциз на загальних підставах — не зважаючи на п. 40 підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ. Оскільки його норма до 01.05.2022 хоча формально й діяла, але до цієї дати не мала застосовуватись і «перебивалась» загальними нормами ПКУ.

Всі ці висновки ми зробили «від зворотного», спираючись на діючу редакцію перехідної норми — п. 40 підрозд. V розд. ХХ ПКУ (див. вище).

4. Вироблені до 1 квітня ц.р.

Якщо виробники чи імпортери мають залишки тютюнових товарів, дата виготовлення яких до 1 квітня ц.р., то роздрібний акциз з таких залишків вони при оптовому продажі не сплачують

А сплачуватимуть тільки у разі самостійного роздрібного продажу таких товарів через свої роздрібні точки! І — за старими правилами. Тож базою оподаткування роздрібним акцизом буде не МРЦ, а ціна продажу цих тютюнових товарів (з урахуванням ПДВ і загального акцизного податку)!

РЕС. До 1 травня роздрібний акциз з реалізації РЕС не мав справлятись взагалі, оскільки для РЕС не була встановлена ставка роздрібного акцизу! А з 1 травня ц.р. (змінами до п.п. 215.3.10 ПКУ) загальну ставку роздрібного акцизу (5 %) було розповсюджено і на РЕС. Це підтверджували й податківці — див. БЗ 114 (zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques).

Тому роздрібний акциз з реалізації РЕС має сплачуватись лише з 1 травня ц.р. і — лише виробниками та імпортерами — з усіх (оптових та роздрібних!) обсягів реалізації вироблених/імпортованих ними РЕС.

Ставка, база, об’єкт та дата — такі ж самі, як і для тютюнових товарів (див. вище). Тож базою оподаткування роздрібним акцизом будь-яких РЕС буде тільки МРЦ!

При цьому, на відмінність від тютюнових, дата вироблення РЕС для оподаткування не має ніякого значення.

І у виробників та імпортерів РЕС з 1 травня повинна оподатковуватися реалізація РЕС з будь-якою датою виготовлення

У той же час не варто вірити згаданій вище «просторій» фразі з консультації в БЗ 114.04, у якій податківці зазначили, що роздрібний акциз сплачується виробниками та імпортерами з РЕС, вироблених починаючи з 1 травня 2022 року. Але ми не знайшли в ПКУ ніяких підстав для несплати цього акцизу з реалізації РЕС, що були вироблені до 1 травня цього року. Тож якщо ви вирішите не сплачувати податок з таких «старих» РЕС, спробуйте спочатку отримати ІПК від податківців. Сумніваємось, що вона буде ліберальною…

Роздрібні продавці: роздрібний акциз

Тютюнові товари. Незважаючи на те, що з 01.05.2022 року платниками роздрібного акцизу стали виробники та імпортери, роздрібні продавці все ще повинні сплачувати роздрібний акциз. Вони мають сплачувати його за старими правилами (!) — з реалізації тих тютюнових товарів, які були виготовлені, в тому числі іноземними виробниками, до 1 квітня цього року. Такий обов’язок прописано у згаданому вище п. 40 підрозд. V розд. ХХ ПКУ і обмежено 2022 роком*! Ми вже зазначали, що у цій нормі планують 1 квітня замінити на 1 травня. Але поки цього не узаконили, орієнтуємось тільки на «до 1 квітня».

* Тобто останнім звітним періодом, за який «по-старому» сплачується акциз з тютюнових товарів, має бути грудень 2022 року.

Оподаткування «за старими правилами» означає, що акциз за такими тютюновими товарами сплачується лише з роздрібних продажів, і базою оподаткування — є не МРЦ, а ціна продажу з ПДВ.

При цьому, для того, щоб визначити, чи треба сплачувати акциз з конкретного тютюнового товару, роздрібникам треба орієнтуватись на дату вироблення такого товару!

У зв’язку з цим фіскали в консультації на сайті ДПС** написали, що з метою уникнення подвійного оподаткування розрібникам доцільно забезпечити окреме відображення в бухобліку та обліку у місці торгівлі тютюнових товарів, вироблених до та після 1 квітня 2022 року! А також — відображення в чеках РРО/ПРРО обов’язкових реквізитів, зокрема:

— при здійсненні роздрібної торгівлі тютюновими товарами, виробленими до 1 квітня 2022 року, роздрібники повинні й надалі забезпечувати відображення в чеку РРО/ПРРО такого обов’язкового реквізиту як «Акцизний податок» (окремим рядком літерне позначення, розмір ставки податку, загальну суму податку за всіма зазначеними в чеку товарами);

— при здійсненні роздрібної торгівлі тютюновими товарами, виробленими з 1 квітня 2022 року, а також РЕС, у чеку (рядок 22) не відображати з 1 травня 2022 року по таких товарах реквізит «Акцизний податок».

** tax.gov.ua/media-tsentr/novini/582985.html

Поради-порадами, а як це практично виконати?!.. Як організувати і вести окремий облік? Як програмувати РРО? Тощо…

Багато читачів кажуть, що за таких «розкладів» легше й надалі продовжувати сплачувати роздрібний акциз з усіх підряд тютюнових, що реалізуватимуться ними аж до 2023 року. Є й такий варіант: щоб не морочитися, можна швидко за безцінь розпродати усі старі залишки тютюнових (що виготовлені до 1 квітня), а потім уже не приймати від постачальників партії тютюнових товарів, які виготовлені до 1 травня. А може у вас є якийсь свій варіант, як легше «розрулити» цю перехідну проблему? Тоді, будь ласка, поділіться з нами, а ми передамо іншим…

РЕС. З ними справи легше. З реалізації будь-яких РЕС роздрібні продавці акциз не сплачували*** і після 1 травня теж не сплачуватимуть (тільки якщо вони не є виробниками чи імпортерами цих РЕС). Адже ставки роздрібного акцизу на РЕС до цієї дати не було, а з 1 травня платниками у ПКУ вже «назначені» лише виробники та імпортери РЕС.

*** Це визнавала й сама ДПСі див. тут: zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques

Хоча місцеві митарі подеколи й вимагали сплати…

А якщо хтось з роздрібників до 1 травня сплачував з реалізації РЕС роздрібний акциз, тим велика подяка від бюджета!.. ☺

Роздрібні продавці: МРЦ та гранична ціна продажу

Підпункт 14.1.106 ПКУ визначає максимальні роздрібні ціни (МРЦ) як ціни, встановлені на підакцизні товари (продукцію) з урахуванням усіх видів податків (зборів). Але там прямо зазначено, що роздрібний акциз не включається до МРЦ!

Формально, виходячи з цього визначення, не має значення, хто сплачує роздрібний акциз: виробник/імпортер чи роздрібний продавець. Гранична ціна, за якою можна вроздріб реалізовувати тютюнові товари (щодо РЕС — див. окремо нижче), завжди має бути: МРЦ плюс сума роздрібного акцизу. Тобто 105% від МРЦ. Фактично це підтвердили і податківці у згаданій консультації в БЗ 114.04. У той же час, не виключаються ствердження податківців, що коли нарахована виробником/імпортером сума роздрібного акцизу ніде не зазначена у документах, то дорожче за МРЦ уроздріб продавати не можна.

До речі у згаданій вище консультації на сайті ДПС фіскали писали, що

виробникам, імпортерам і оптовим продавцям разом із даними щодо кількості та вартості реалізованої з 1 травня 2022 року продукції у первинних супровідних документах (ТТН та ін.) необхідно також зазначати дату її виробництва (або відмітку щодо вироблення продукції до або після 1 квітня 2022 року) та МРЦ

Але такі вимоги фіскалів нормативно нічим не підкріплені…

Тютюнові товари. Що стосується цигарок, сигарет та сигарил, то МРЦ обов’язково має бути зазначена на їх упаковці. Гранична ціна їх реалізації у роздробі — 105% від ціни, зазначеної на упаковці.

А от щодо інших тютюнових товарів, уключаючи ТВЕН, то законодавство (ст. 18 Закону № 481) дозволяє до 2024 року не наносити МРЦ на упаковку таких товарів. Тож, коли МРЦ на упаковці не зазначена, інформацію про неї (орієнтуючись на дату виготовлення таких товарів) роздрібні торговці можуть знайти на вебпорталі ДПСУ на сервісі «Інформація про максимальні роздрібні ціни виробників та імпортерів підакцизних товарів (продукції)» за адресою tax.gov.ua/cigar

Тож, діставши з цього джерела інформацію про МРЦ щодо конкретного товару, помножите цю МРЦ на 105%, і це буде гранична ціна, за якою можна такий тютюновий товар реалізовувати уроздріб.

Отже, ми вважаємо, незалежно від того, хто сплачуватиме роздрібний акциз, гранична ціна продажу тютюнових товарів уроздріб має завжди визначатися, як 105 % від МРЦ.

РЕС. Було б доцільно аналогічний підхід застосовувати й до РЕС, але тут є свої нюанси… До речі податківці, зокрема, виходячи зі свого некоректного висновку, що роздрібний акциз сплачується тільки з РЕС, виготовлених починаючи з 1 травня цього року (про що ми вже згадували вище) написали у тій же БЗ 114.04 (zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques) щодо максимальних цін продажу вроздріб РЕС ось таке.

Продаж роздрібними торговцями РЕС, вироблених починаючи з 01.01.2022*, здійснюється за цінами, не вищими за МРЦ (вироблених з 01.05.2022збільшеними на суму роздрібного акцизу), та за цінами, встановленими самими роздрібними продавцями (з ПДВ) — вироблених до 01.01.2022.

* Адже саме з цієї дати МРЦ стали застосовуватись і до РЕС.

Тож за їх логікою це виглядає так.

Дата виготовлення РЕС

Ціна роздрібного продажу РЕС

До 2022 року

Не обмежується

З 01.01. по 30.04.2022

Не більше МРЦ

З 01.05.2022

Не більше 105 % МРЦ

Для цього треба чітко знати як дату виготовлення, так і МРЦ (якщо виготовлені у цьому році) конкретних РЕС. Якщо МРЦ на упаковці не зазначено, шукайте її на сайті ДПС (див. вище).

Ми ж внесемо до консультації ДПС свої корективи щодо РЕС, які реалізуються виробниками або імпортерами, починаючи з 1 травня. Ми вже зазначали, що згідно з ПКУ такі реалізації РЕС мають оподатковуватись роздрібним акцизом незалежно від дати виготовлення РЕС! А тому гранична ціна у розмірі 105 % МРЦ має бути не тільки для тих РЕС, які були виготовлені з 1 травня, а для усіх РЕС, які були виготовлені у 2022 році і оподатковані роздрібним акцизом. Але підтвердити останнє не завжди може бути просто…

МРЦ-штраф і проблеми. У той же час звертаємо увагу, що за ст. 17 Закону № 481 штраф накладається за роздрібну торгівлю тютюновими виробами за цінами, вищими від МРЦ на тютюнові вироби, встановленими виробниками або імпортерами таких тютюнових виробів, збільшеними на суми роздрібного акцизу. Цей штраф складає 100 % вартості наявних у госпсуб’єкта тютюнових виробів, але не менше 10000 грн!

Перше. Цей штраф застосовується тільки щодо тютюнових виробів. Тобто за такі цінові порушення роздрібного продажу замінників тютюну (ТВЕН тощо) та РЕС цей штраф незастосовний. Тож зауважимо:

щодо ТВЕН (т.п.) цей штраф почне застосовуватись лише з 1 липня ц.р., а щодо РЕС цей штраф буде незастосовний і надалі

Тож на МРЦ за цими товарами можна поки що дивитись «крізь пальці»…

Друге. Цей штраф застосовний тільки до роздрібної торгівлі. Тому оптовики часто-густо плюють на МРЦ таких товарів, продаючи їх дорожче за МРЦ, і ставлять роздрібників у «цікаве положення»…

Тож роздрібники, оскільки останнім часом значно зросла кількість випадків коли їм «втюхують» тютюнові вироби за цінами, більшими за МРЦ, повинні бути у цих питаннях обережнішими. Тобто мати на увазі, що, наприклад, при МРЦ товару — 100 грн, гранична ціна продажу його у роздріб буде 105 грн. І якщо вам пропонують товар дорожче ніж 105 грн, то вам або доведеться торгувати у збиток, або мати шанс отримати згаданий штраф (мінімум 10000 грн). І хоча виявляти МРЦ-порушення фіскалам непросто (хто там знає, які МРЦ були у вже реалізованих товарів?..), шанси нарватися на штраф, особливо на фактичних перевірках, зараз збільшуються. Адже податківці вже стали вимагати від виробників та/або імпортерів і оптових продавців зазначати у супровідній документації також і МРЦ (див. вище).

Оптові продавці (не виробники і не імпортери)

Оптові продавці тютюнових виробів та/або РЕС, які не є виробниками та/або імпортерами та не здійснюють роздрібних продажів таких товарів, роздрібний акциз з їх реалізації взагалі не сплачують. Як ми вже зазначили, МРЦ їм «до лампочки», і за оптовий продаж за цінами, вищими ніж 105% МРЦ, їх не оштрафують. Тож вищезгадані проблеми їх мало хвилюють…

На додаток

Наприкінці зазначимо, що зависла ще ціла купа невирішених питань.

Наприклад.

Де реквізити для сплати роздрібного акцизу виробниками та імпортерами? Адже після цих змін він має сплачуватись останніми не до місцевих бюджетів, а на якийсь загальний рахунок, з якого казначейство за рознарядками ДПСУ буде розкидати відповідні суми по місцевих бюджетах. Що ж стосується сплати роздрібного акцизу з тютюнових, вироблених до 1 квітня, то його роздрібні торгівці мають, як і раніше сплачувати до відповідних місцевих бюджетів. У світлі цього, цікаво, як податківці будуть з контрольних стрічок РРО здобувати необхідну інформацію, щоб правильно зорієнтувати казначейство?..

Як звітувати виробникам та імпортерам? У тому числі тим з них, хто реалізує свої товари (також) у роздріб? Як їм виділяти обсяги продажу тютюнових виробів, виготовлених до 01.04.2022 р. та після? Чи подавати додаток 6 до декларації? Чи мабуть буде нова форма декларації з модернізованим додатком 6? Тощо…

Гадаємо, ми дочекаємось відповідей до того, як настане час платити-звітувати..

Окрім того! У текст ПКУ на сайті ВРУ відповідні зміни (які почали діяти з 1 травні) були внесені лише 13 травня! Дехто з виробників/імпортерів вважає, що цим зможе себе прикрити і не сплачувати акциз за перші два тижні. Але, гадаємо, з цього зовсім не випливає, що ці зміни повинні застосовуватись саме з 13 травня. Неякісна робота клерків, що обслуговують нормативну базу сайту ВРУ, не може бути виправданням для невиконання діючих норм законів. До речі, інформаційним ресурсом «Ліга» ці зміни у текст ПКУ на момент написання цього матеріалу (20 травня) ще так і не внесені!

Ось такі маємо на сьогодні «задимлені» акцизні проблеми…

А головне питання: яким розумникам під час війни прийшло у голову переносити строки та влаштовувати цей тютюново-акцизний геморой?.. Додаткові кошти, які вони сподіваються від цього отримати, навряд чи покриють витрати, пов’язані с втіленням цих чергових «поліпшень»…

Висновки

  • Виробники та імпортери, починаючи з 1 травня, сплачують роздрібний акциз з тютюнових товарів по ставці 5 %. База оподаткування — МРЦ. Об’єкт — усі об’єми реалізації (як оптом, так і в роздріб), вироблених/імпортованих тютюнових товарів. Дата виникнення ПЗ — дата відвантаження/передачі товарів (незалежно від дати їх оплати). Оподатковуватись мають об’єми реалізованих виробниками/імпортерами тютюнових товарів з датою вироблення — починаючи з 1 квітня цього року!
  • З реалізації РЕС виробники та імпортери сплачують роздрібний акциз з 1 травня за тими ж ставкою, базою, об’єктом і датою. Але оподатковуватись мають усі реалізовані РЕС — незалежно від дати їх вироблення! До 1 травня роздрібний акциз з реалізації РЕС не мав справлятись (з причини відсутності ставки).
  • Роздрібні продавці до кінця 2022 року повинні сплачувати роздрібний акциз за старими правилами — з реалізації тих тютюнових товарів, які були виготовлені, в тому числі іноземними виробниками, до 1 квітня цього року. Обов’язок сплачувати акциз з тютюнових товарів, вироблених у квітні-2022 для них поки що не встановлено. ДПС наполягає на забезпеченні окремого відображення в бухобліку та обліку у місці торгівлі тютюнових товарів, вироблених до та після 1 квітня 2022 року, а також — в чеках РРО/ПРРО!
  • Є свої особливості застосування МРЦ для цілей визначення граничної ціни продажу в роздріб тютюнових товарів та РЕС. У загальних випадках така гранична ціна має складати 105% МРЦ. Але штраф за перевищення граничної ціни поки що застосовний тільки щодо тютюнових виробів. Щодо ТВЕН (т.п.) цей штраф почне застосовуватись лише з 1 липня цього року, а щодо РЕС цей штраф буде незастосовний і надалі!
  • Низка питань, зокрема щодо звітування, реквізитів для сплати виробниками/імпортерами роздрібного акцизу тощо усе ще чекають на їх вирішення…
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі