17.11.2022

Сплата ЄП ФОПами груп 1 та 2: «за законами воєнного стану»

Хто не знає, були такі «цікаві» роз’яснення від хмельницьких податківців — щодо сплати ЄП ФОПами груп 1 та 2 під час воєнного стану. Саме були. Бо зараз замість них світиться «Помилка 404. Вибачте, такої сторінки не існує.» Що ж сталося?

Сталося те, що місцеві податківці та органи влади останнім часом досить активно стали «обробляти» платників ЄП груп 1 та 2. Мовляв, якщо ви продовжуєте/відновили підприємницьку діяльність, то і ЄП маєте вже обов’язково сплачувати.

Зокрема, у цьому відзначилися хмельницькі податківці.

Ми на це вже давали свої коментарі див., зокрема, статтю: «ФОП на ЄП груп 1 та 2: що зі сплатою ЄП?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 69. Та наводили аргументи на користь того, що така позиція є хибною (останній раз ми про це говорили у статті «Воєнна можливість несплати ЄП та ЄСВ для ФОП: ситуація на зараз» // «Податки & бухоблік», 2022, № 84).

Аж тут новина! За ФОП «вписалася», хто би міг таке собі уявити, ДПСУ. Мова про її лист від 07.11.2022 № 695/2/99-00-24-01-03-02. Із порушниками спокою жорстко розібралися:

«Щодо викладених фактів стосовно публікації (оприлюднення) посадовими особами Головного управління ДПС у Хмельницькій області (далі — ГУ ДПС у Хмельницькій області) недостовірної інформації на вебпорталі ДПС листом від 13.10.2022 № 12335/7/99-00-24-01-03-07 зобов’язала ГУ ДПС у Хмельницькій області вжити заходів у частині розміщення інформації відповідно до вимог чинного законодавства.

Згідно з листом ГУ ДПС у Хмельницькій області від 17.10.2022 № 4411/8/22-01-24-02 недостовірну інформацію щодо порядку сплати єдиного податку платниками першої та другої груп, яка була розміщена на вебпорталі ГУ ДПС у Хмельницькій області, видалено».

Тож із усією цією історією, хочеться сподіватися, «всьо». І, як ми вже багато разів повторювали,

немає залежності від того, чи здійснюється підприємницька діяльність. ФОП на ЄП груп 1 та 2 самі вирішують, чи сплачувати їм ЄП з 01.04.2022 (тобто починаючи зі сплати за квітень) до кінця воєнного, надзвичайного стану

А для тих, кого місцеві податківці лякали автоматичними нарахуваннями ЄП в ІС «Податковий Блок», у своєму листі ДПСУ спеціально прописала, «що ФОП — платник єдиного податку (першої або другої групи платника єдиного податку), який скористався наданим Кодексом правом не сплачувати єдиний податок у період з 01 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану на території України, не несе встановлену Кодексом відповідальність за несплату єдиного податку у цей період».

Це наче і так зрозуміло. Але зайвим не буде.

До речі, не залишається сумнівів, що воєнний стан буде в черговий раз продовжено на 3 місяці. Тож ФОП на ЄП груп 1 та 2 ще 3 місяці (листопад, грудень — 2022, січень-2023) будуть на власний розсуд вирішувати, сплачувати їм ЄП за ці місяці чи ні.

Нарешті пам’ятаємо: ті ФОП, які для себе прийняли рішення не сплачувати ЄП груп 1 та 2, при заповненні ЄП-декларації не повинні ставити по собі відповідні нарахування ЄП. Каже про це і ДПСУ у своєму листі: «ФОП — платники єдиного податку першої і другої груп, які не сплачували єдиний податок під час воєнного стану відповідно до абзацу першого підпункту 9.1 пункту 9 підрозділу 8 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу, в податковій декларації платника єдиного податку (у разі виникнення обов’язку щодо подання податкової декларації платника єдиного податку) відображають відсутність щомісячних авансових внесків єдиного податку за відповідний податковий (звітний) період.»