Теми статей
Обрати теми

Воєнна можливість несплати ЄП та ЄСВ для ФОП: ситуація на зараз

Томашпольський Сергій, податковий експерт
Напад, шок, зупинка перебігу податкових строків. То в минулому. Зараз інша реальність. Хто має можливість, вже давно мав повернутися до звичного податкового ритму. Що з цього приводу маємо з (не)сплатою ФОП єдиного податку та ЄСВ. Давайте подивимось ситуацію «на зараз».

Єдиний податок груп 1 та 2. Місцеві податківці та органи влади останнім часом досить активно стали «обробляти» платників ЄП груп 1 та 2. Мовляв, якщо ви працюєте, то і ЄП маєте вже обов’язково сплачувати.

Ми на це вже давали свої коментарі (див. статті: «ФОП на ЄП груп 1 та 2: що зі сплатою ЄП?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 69, «Закон № 2260: чи вже сплачувати єдиний податок ФОП групи 2» // «Податки & бухоблік», 2022, № 45). І, власне, зараз повторимо. Якщо говорити про факти, то, насправді:

1) ФОП на ЄП груп 1 та 2 самі вирішують, чи сплачувати їм ЄП з 01.04.2022 (тобто починаючи зі сплати за квітень) до кінця воєнного, надзвичайного стану на території України (п.п. 9.1 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ).

Наразі воєнний стан триває. Останній раз його було продовжено до 21 листопада-2022*.

* Указ Президента України від 12.08.2022 № 573/2022.

Тож можливість несплати ЄП за квітень — жовтень-2022 у ФОП є. А далі будемо дивитись.

Якщо воєнний стан буде в черговий раз продовжено, то можливість несплати ЄП груп 1 та 2 збережеться і надалі

2) це не відстрочення сплати ЄП. Мовляв, можна тимчасово не сплачувати, але слід буде сплатити пізніше. Ні, це саме можливість взагалі не сплачувати ЄП ФОП груп 1 та 2 за вказані періоди. І формалізується це рішення самим ФОП у декларації платника ЄП. Так, за період несплати ЄП декларація не заповнюється;

3) немає залежності від того, чи здійснює ФОП на ЄП груп 1, 2 підприємницьку діяльність. Тобто навіть працюючий ФОП може ЄП не сплачувати.

А якщо ФОП ЄП платив (від гріха подалі), а в кінці року в декларації поставить прочерки в комірках про суми авансових внесків з ЄП за ІІ — IV квартали? Чи стане у такому разі сплачений ЄП переплатою? Ситуація досить специфічна. Не виключаємо повністю і фіскальний підхід — що ніякої переплати не буде. Про це детальніше у статті «ФОП сплатив ЄП, ЄСВ заздалегідь або помилково: чи можна їх повернути?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 51.

Щодо сплати ЄП груп 1 та 2 за березень-2022, то вже інша історія. Його слід було сплатити обов’язково. Базовий строк для сплати — не пізніше 31.07.2022. Це якщо мова про ФОП, який може виконувати свої податкові зобов’язання. Якщо не може — є нюанси (про які можете дізнатися зі статті «Сплата ЄП груп 1 та 2 за березень 2022: так ще ніколи не було» // «Податки & бухоблік», 2022, № 71).

Єдиний податок груп 3 та 4. Для платників ЄП групи 3 (ставки 2 %, 3 % та 5 %) та групи 4 можливість не сплачувати ЄП під час дії воєнного стану не передбачена. Можна лише дещо відсунути строки подання звітності та сплати, якщо у встановленому порядку підтвердити неможливість виконання таких обов’язків у строк (детальніше про це можете дізнатися зі статей: «Підтвердження неможливості — розбираємося з деталями» // «Податки & бухоблік», 2022, № 67, «Неможливість виконання податкових зобов’язань: запитання-відповіді», 2022, № 73).

Втім це не є критичним для платників ЄП групи 3, які не мають доходу. А от для платників ЄП групи 4 (сільгоспЄП) — є. Адже вони, на відміну від платників ЄП групи 3, сплачують податок незалежно від того, здійснюють вони свою діяльність чи ні. Вони платять ЄП виходячи із наявних сільгоспугідь. А той факт, як саме успішно працює платник чи взагалі працює, на факт сплати ЄП групи 4 не впливає (про це детальніше читайте у статті «Аграрій в окупації: звільнення і економія» // «Податки & бухоблік», 2022, № 45).

Є нюанс із мобілізованими ФОП. На наше переконання, такі ФОП звільняються від обов’язку нараховувати та сплачувати ЄП, а також від обов’язку подавати ЄП-декларацію згідно з п. 25 підрозд. 10 розд. XX ПКУ.

Втім податківці іншої думки. Вони просто надають мобілізованим ФОП відстрочку за нормами п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. Як будь-кому, хто не має можливості своєчасно звітувати чи сплачувати податки під час війни і підтвердить це у встановленому порядку (категорії 107.05 БЗ). Звільнення та відстрочка, погодьтеся, то про різне. Тож податківці тут вирішили пофіскалити (про що детальніше у статті «Чи повинен мобілізований ФОП сплачувати єдиний податок?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 79).

ЄСВ «за себе». Всі підприємці мають право не нараховувати, не обчислювати і не сплачувати ЄСВ «за себе» з 01.03.2022 (тобто починаючи зі сплати за березень) протягом усього часу до припинення/скасування воєнного стану в Україні + протягом 12 місяців після припинення/скасування воєнного стану (п. 919 розд. VIII Закону № 2464*).

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2020 № 2464-VI.

Тобто навіть певний час (12 місяців) після того, як воєнний стан закінчиться.

При цьому якщо ФОП скористався цією можливістю і ЄСВ «за себе» не сплачував, то в додатку щодо ЄСВ до декларації рядки відповідних місяців заповнювати не слід!

Тут, знову ж таки, слід підкреслити, що це не відстрочка зі сплати ЄСВ «за себе». Це саме можливість взагалі не нараховувати, не обчислювати і не сплачувати ЄСВ «за себе» за вказані періоди, якщо у ФОП немає такого бажання. Навіть якщо ведеться діяльність і є доходи. Контролери це не оспорюють (див., зокрема, категорію 201.04 БЗ).

Темний бік такої несплати — місяці, за які не сплачено ЄСВ «за себе», не зараховуються до стажу: ані для пенсії, ані для соцвиплат

Щодо пенсійного стажу проблему хотіли вирішити. Мова про законопроєкт від 03.06.2022 № 7433. Але в останню мить передумали. Факт такий, що у фінальному варіанті (Закон України від 18.10.2022 № 2682-ІХ) відповідних змін до пенсійного законодавства не передбачено.

Тож якщо у ФОП є / з’явиться бажання продовжувати сплачувати ЄСВ «за себе», щоб отримати цей стаж, то сплачуємо на «старих» умовах. Щодо запізнілої сплати деталі знайдете у статті «Чи може ФОП сплатити ЄСВ «за себе» трішки пізніше?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 64. У разі сплати ЄСВ у додатку щодо ЄСВ до декларації слід буде заповнити рядки тих місяців, за які ФОП сплатив ЄСВ «за себе».

ЄСВ «за працівників». Щодо ЄСВ з виплат працівникам / послужникам / підрядникам звільнення немає. Із нюансів:

— якщо мова про мобілізованого ФОП, який продовжує виплачувати зарплату (та або інші доходи), то ЄСВ нараховує уповноважена особа. Але обов’язок сплати ЄСВ залишається за самим ФОП. За такими виплатами йому фактично надається розстрочка (без штрафів і пені) на 180 календарних днів починаючи з дати демобілізації;

— для платників ЄП груп 2 та 3 передбачено можливість не сплачувати ЄСВ за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до ЗСУ. Втім податківці тут «варять воду», про що детальніше читайте у статті «ЄСВ за мобілізованих: податкова передумала» // «Податки & бухоблік», 2022, № 77.

Ну а зараз все це резюмуємо.

ЄП/ПДФ/ВЗ/ЄСВ

ФОП на ЄП

ФОП на загальній системі

Група 1

Група 2

Група 3

Група 4

3 %

+ ПДВ

5 %

без ПДВ

2 % спецЄП

ЄП для

єдиноподатника

/ ПДФО та ВЗ з чистого доходу для загальносистемника

Має право не сплачувати ЄП з 01.04.2022 до закінчення воєнного стану. За січень — березен-2022 ЄП має бути сплачений

Без особливостей. Сплата в загальному порядку

Без особливостей (ПДФО 18 % від чистого доходу + ВЗ 1,5 % від чистого доходу)

3 % від суму доходу + ПДВ

5 % від суми доходу

2 % від суми доходу

ставка (згідно з п. 293.9 ПКУ) від НГО

ЄСВ «за себе»

Має право не сплачувати з 01.03.2022 до кінця воєнного стану + протягом 12 місяців після закінчення воєнного стану

Якщо ЄСВ не сплачується — то ці періоди не зараховуються до страхового стажу. Ані пенсійного, ані соціального

ЄСВ за найманих працівників

Х

Без особливостей*

Х

Без особливостей

* Для платників ЄП груп 2 та 3 передбачено можливість не сплачувати ЄСВ за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до ЗСУ. Втім податківці тут «варять воду», про що детальніше у статті «ЄСВ за мобілізованих: податкова передумала» // «Податки & бухоблік», 2022, № 77.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі