Теми статей
Обрати теми

ФОП на ЄП груп 1 та 2: що зі сплатою ЄП?

Томашпольський Сергій, податковий експерт
Чи вже потрібно зараз сплачувати єдиний податок (ЄП) платникам ЄП груп 1 та 2? Ми не так давно вже давали розгорнуту відповідь на це запитання*. І от знов доведеться. Бо не можемо пройти повз суперечливі роз’яснення деяких податківців, і не лише їх.

* Стаття «Закон № 2260: чи вже сплачувати єдиний податок ФОП групи 2» // «Податки & бухоблік», 2022, № 45.

Що кажуть?

Зацитуємо спочатку, що кажуть податківці (km.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/613706.html):

«Верховна Рада раніше ухвалила Закон, який передбачає тимчасово, з 01.04.2022 до припинення або скасування воєнного стану на території України, що фізичні особи —підприємці — платники єдиного податку 1 та 2 груп мають право не сплачувати єдиний податок.

При цьому декларація платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця не заповнюється за період, в якому відповідно до абзацу першого п.п. 9.1 підрозділу 8 розділу ХХ Податкового кодексу України єдиний податок не сплачувався.

Єдиний податок мають право не сплачувати у разі нездійснення підприємницької діяльності.

Окрім цього, нарахування єдиного податку в ІС «Податковий Блок» відбувається в автоматичному режимі.

Отож, платникам податків за можливості, у разі здійснення господарської діяльності, варто і надалі виконувати свій податковий обов’язок та сплачувати єдиний податок. Підтримайте державу в важкий період задля здійснення перемоги…».

А от як вже про це говорять місцеві органи влади (khm.gov.ua/en/node/34227):

«Податкова служба Хмельниччини та фінансове управління Хмельницької міської ради звертаються до платників єдиного податку 1 та 2 груп з проханням про сплату податку з врахуванням Закону України від 17.03.2022 № 2120-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану.

Відповідно до положень зазначеного Закону, тимчасово до припинення або скасування воєнного стану, дозволяється не сплачувати єдиний податок підприємцям 1 та 2 груп лише за умови нездійснення ними підприємницької діяльності, всі інші мають сплачувати єдиний податок на загальних підставах.

Крім того, нарахування єдиного податку відбувається в автоматичному режимі і відображається в електронному кабінеті платників, а несплата податку призводить до нарощування податкового боргу, який після завершення воєнного стану має бути в обов’язковому порядку сплачений…».

Загальне враження таке, що якщо ФОП на ЄП групи 1 чи 2 здійснює підприємницьку діяльність, то закон вимагає від нього на загальних підставах сплачувати ЄП. Якщо не сплатить, то буде накопичуватися борг, який рано чи пізно доведеться погасити.

Хоча податківці все ж дещо акуратніше писали свій фінальний висновок. Написали, що тим, хто продовжує діяльність, саме «варто і надалі виконувати свій податковий обов’язок та сплачувати єдиний податок». Тобто вони не кажуть, що вони мають це робити.

Що насправді

1. Насправді, ні Закон № 2120-ІХ, про який згадувалося, ні сама звільняюча норма із п.п. 9.1 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ

не ставлять можливість не сплачувати ЄП у залежність від того, чи здійснює ФОП на ЄП груп 1, 2 підприємницьку діяльність

Немає такої умови! Де побачили її автори процитованих вище рекомендацій, не зрозуміло. До речі, так ж ДПСУ у своїх роз’ясненнях жодних подібних вимог не висуває (див. роз’яснення в категорії 107.01.05 БЗ).

2. Норма абз. 2 п.п. 9.1 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ («При цьому такими особами декларація платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця не заповнюється за період, в якому відповідно до абзацу першого цього підпункту єдиний податок не сплачувався») вказує на те, що це не відстрочення сплати ЄП. Мовляв, можна тимчасово не сплачувати, але слід буде сплатити після нормалізації ситуації чи коли з’явиться можливість. Ні, це саме можливість взагалі не сплачувати ЄП ФОП груп 1 та 2 за вказані періоди. І формалізується це рішення самим ФОП у декларації платника єдиного податку. Так

за період несплати ЄП декларація не заповнюється

Але ж податківці кажуть, що «нарахування єдиного податку в ІС «Податковий Блок» відбувається в автоматичному режимі». Ну то й що?

Значить, після того, як ФОП подасть ЄП-декларацію з відповідним чином заповненими комірками «Щомісячні авансові внески, грн., коп.» за II і наступні квартали 2022 року, податківці мають розібратися зі своїми автоматичними нарахуваннями.

Якщо сплати не було, а ФОП покаже нарахування у ЄП-декларації, то це дійсно призведе до виникнення боргу, який доведеться погасити. Бо фактично ФОП покаже, що він вирішив все ж таки сплачувати ЄП, а по факту ЄП у встановлений строк сплачено не було. Якщо ж нарахувань у ЄП-декларації показано не буде, то жодних питань до ФОП не має бути.

3. Податківці також кажуть про сплату «за можливості…». Це теж може направити ФОП хибним шляхом. Наразі отримала продовження «історія» із підтвердженням неможливості виконувати податкові зобов’язання (див., зокрема, статтю «Підтвердження неможливості — розбираємося з деталями» // «Податки & бухоблік», 2022, № 67). Тож хтось може подумати, що якщо ФОП не може підтвердити неможливість сплати ЄП, то його обов’язково слід сплачувати.

Але «історія» із підтвердженням неможливості — це взагалі про інше. Це — про виконання тих податкових зобов’язань, по яких не можна самостійно вирішувати, виконувати їх чи ні. Якщо неможливість буде підтверджено, то єдиним наслідком буде застосування замість звичайних строків виконання зобов’язань — строків спеціальних (прив’язаних до відновлення можливостей чи до закінчення воєнного стану). Тобто наслідком є лише надання відстрочки. А навіщо потрібна відстрочка для виконання того зобов’язання, яке можна взагалі не виконувати?

Тож все ніби написано так, щоб увести ФОП від правильного розуміння законодавчих вимог. Які, насправді, такі, що

ФОП на ЄП груп 1 та 2 самі вирішують, чи сплачувати їм ЄП з 01.04.2022 (тобто починаючи зі сплати за квітень) до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України

Так, дійсно, моральним обов’язком кожного є робити все можливе для перемоги. Втім це, вочевидь, не дає права якось зовсім довільно тлумачити вимоги закону.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі