Теми статей
Обрати теми

Неприбуткові організації подають мікрофінзвітність: нагадування від Мінфіну

Солошенко Людмила, податковий експерт
Лист Мінфіну від 10.03.2023 № 41010-07-10/6640

Висновок документа

Неприбуткові організації складають фінансову звітність мікропідприємства (тобто мікрофінзвітність за формами № 1-мс і 2-мс) згідно з НП(С)БО 25. Проте за бажанням вони можуть складати повну фінансову звітність за формами з НП(С)БО 1

Роз’яснення Мінфіну не можна назвати якимись сенсаційними. Вони базуються на нормах законодавства. Тому узагальнивши такі норми і відштовхуючись від них, Мінфін, по суті, лише нагадав, яку фінзвітність (ФЗ) подають неприбуткові організації (НПО).

Для НПО — мікроФЗ. Передусім, Мінфін звернув увагу на те, що згідно з ч. 3 ст. 11 Закону про бухоблік* для непідприємницьких товариств установлена скорочена за показниками фінансова звітність у складі двох форм: Балансу та Звіту про фінансові результати. При цьому зміст і форми такої фінансової звітності — підкреслив Мінфін — визначені НП(С)БО 25 «Спрощена фінансова звітність».

Тому, як передбачено п.п. 2 п. 2 розд. I НП(С)БО 25, непідприємницькі товариства складають скорочену фінансову звітність мікропідприємства — так звану «мікрофінзвітність». Тобто складають:

— Баланс (за ф. № 1-мс) і

— Звіт про фінансові результати (за ф. № 2-мс).

А це, у свою чергу, означає, що будь-які НПО:

складають тільки річну мікрофінзвітність (оскільки згідно з п. 2 Порядку № 419** для них звітний період — рік; а ось квартальну не складають);

подають таку річну мікрофінзвітність: статистиці — не пізніше 28 лютого (п. 5 Порядку № 419) і податківцям — разом зі Звітом НПО в 60-денний строк (пп. 46.2, 133.4.7, 49.18.3 ПКУ).

* Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 № 996-XIV.

** Порядок подання фінансової звітності, затверджений постановою КМУ від 28.02.2000 № 419.

Повна ФЗ — за бажанням. Утім, Мінфін нагадав, що в НПО є право вибору. І неприбутківці можуть самостійно визначати доцільність складання повної фінансової звітності. Тому НПО можуть за бажанням застосовувати НП(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності» і складати за загальними правилами повну фінансову звітність. Оскільки така можливість передбачена п. 2 розд. ІІ НП(С)БО 1 (ср. ).

Позиція фіскалів. Що ж, сподіваємося, що такі роз’яснення профільного відомства нарешті почують і фіскали! Оскільки раніше в податківців із цього приводу була своя позиція. Фіскали такі фінзвітні норми чомусь ігнорували, «ділили» НПО на категорії (великі/середні/малі/мікро-) і вимагали подавати відповідно: від мікроНПО — мікроФЗ (за ф. № 1-мс, № 2-мс), від малих НПО — малу ФЗ (за ф. № 1-м, № 2-м), а від усіх інших НПО — повну ФЗ (тобто подавати зі Звітом НПО всі 5 форм). Хоча законні підстави для подібних вимог були відсутні, оскільки для всіх НПО встановлена мікроФЗ (і тільки за бажанням — повна ФЗ).

Щоправда, консультація податківців з такими висновками поміщена в недіючі (діяла до 17.02.2023, див. БЗ 102.20.02). І нової на зміну їй поки не з’явилося. Тому сподіваємося, що в нових роз’ясненнях фіскалів таких суперечностей більше не виникне.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі