23.02.2023

Орендар відшкодовує вартість пального для генератора: ставка ПДВ 7 % чи 20 %?

Підприємство здає власні приміщення в оренду (код діяльності за КВЕД 68.20). Виставляємо рахунки орендарям окремо на вартість оренди й окремо — на відшкодування комунальних послуг. Останнім часом через постійні перебої з електрикою змушені експлуатувати генератор на дизельному паливі (ДП). Чи маємо ми право перевиставляти вартість ДП орендарям? Якщо так, то як правильно це зробити? Електроенергія, вода, газ — за ставкою 20 %, а ДП за ставкою 7 % чи всі витрати разом за ставкою 20 %?

Вартість дизельного палива, використаного генератором, є складовою послуги з оренди приміщень. Тож разом з іншими її складовими витрати на придбання ДП мають формувати загальну ціну послуги і відшкодовуватися орендарями. При цьому не має жодного значення, яким саме чином здійснюватиметься таке відшкодування: у складі орендної плати чи окремим платежем. Вартість ДП у будь-якому разі доведеться оподаткувати ПДВ за основною ставкою 20 %.

Пояснимо свою думку.

Практика, що склалася на сьогодні в царині оренди комерційної нерухомості, тяжіє до того, щоб орендодавець отримував від орендарів сталий базовий орендний платіж і додатково відшкодування своїх витрат на комунальні послуги (електроенергію, водопостачання і водовідведення, газо- і теплопостачання тощо). Пояснюється це тим, що фактичним споживачем комунальних послуг є орендар — він їх і повинен оплачувати. Та оскільки зробити це напряму постачальникам цих послуг не завжди вдається, зазвичай оплачує їх орендодавець, а орендар відшкодовує орендодавцеві відповідні суми.

Відшкодування — лише за договором. У будь-якому разі обов’язок компенсувати вартість комунальних та інших додаткових послуг (наприклад, з прибирання й охорони приміщення, паркування автомобілів тощо) має бути чітко прописаний у договорі.

За відсутності домовленості між сторонами договору оренди про відшкодування вартості ДП, спожитого генератором, у орендаря не виникає обов’язку здійснювати таке відшкодування

Разом з тим, зафіксувати в договорі зазначений обов’язок саме в такому вигляді є, на наш погляд, не зовсім коректним. Адже нікому не спадає на думку замість оплати послуг з прибирання приміщення вимагати відшкодування вартості використаних ганчірок чи мийних засобів. Зазвичай будь-яка послуга, крім вартості сировини та основних матеріалів, включає в себе ще цілу низку витрат (прямих витрат на оплату праці, інших прямих і загальновиробничих витрат).

Сказане цілком справедливо й щодо послуги із забезпечення наданих в оренду приміщень безперебійним електропостачанням з використанням генератора. З економічної точки зору її слід було б уключити до загальної вартості оренди, прописавши в договорі обов’язки як орендодавця, так і орендаря, зокрема щодо розрахунку та оплати вартості такої додаткової послуги.

Пально-акцизні нюанси. Використовувати саме такий підхід варто ще й тому, щоб убезпечити орендодавця від звинувачень у перепродажу пального без реєстрації платником пального акцизу. Хоча, за великим рахунком, такі звинувачення не мають під собою жодних підстав, оскільки

операції, які не передбачають фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального для цілей пального акцизу не є реалізацією пального (п.п. 14.1.212 ПКУ)

Тим більше це не вписується в пально-торгові визначення ст. 1 Закону України від 19.12.95 № 481/95-BP, тож ліцензій на торгівлю пальним теж не треба.

Відшкодування — складова оренди. Повертаючись до договірних відносин між орендодавцем і орендарями, зазначимо, що прописати обов’язок відшкодування експлуатаційних витрат на роботу генератора можна як у самому договорі оренди, так і уклавши окремий договір про це. Причому компенсаційні платежі можуть сплачуватися:

(1) у складі орендної плати й окремо з неї не виділятися;

(2) окремими платежами (як на підставі орендного договору, так і згідно з окремим договором).

Зверніть увагу! На думку податківців (див. лист ДФСУ від 18.05.2017 № 272/6/99-99-15-03-02-15/ІПК), на підставі якого б договору (орендного чи окремого) не відбувалася компенсація, за своєю суттю

такі платежі є відшкодуванням (компенсацією) окремих елементів витрат, з яких складається вартість послуг оренди майна

Це, у свою чергу, дає податківцям підстави апелювати до п. 188.1 ПКУ, згідно з яким будь-які суми коштів, які передаються платникові податків безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв’язку з компенсацією вартості товарів/послуг, включаються до бази оподаткування ПДВ, за винятком компенсації комунальних послуг і електроенергії орендодавцеві — бюджетній організації.

Відшкодування — за основною ставкою ПДВ! Причому, на думку контролерів, під об’єкт оподаткування ПДВ також підпадають необ’єктні операції, зокрема суми компенсації орендодавцеві земельного податку/орендної плати за землю (лист ДПСУ від 27.11.2019 № 1570/6/99-00-07-03-02-15/ІПК), податку на нерухомість (БЗ 101.04, лист ГУ ДПС у Харківській обл. від 14.04.2020 № 1505/ІПК/20-40-01-01-11), транспортного податку (лист ГУ ДПС у м. Києві від 07.04.2020 № 1401/ІПК/26-15-04-01-18) та ін.

Підсумуємо. Будь-які компенсації при оренді, навіть здійснені окремим платежем, податківці вважають складовою орендної плати. У зв’язку з чим

компенсацію орендарем комунальних платежів та інших експлуатаційних витрат орендодавець повинен включати до бази оподаткування та оподатковувати ПДВ у загальновстановленому порядку

Про це йдеться в листах ДПСУ від 09.10.2020 № 4217/ІПК/99-00-05-06-02-06 і від 09.07.2020 № 2764/6/99-00-05-06-02-06/ІПК (ср. ).

Таким чином, формулювання в договорі оренди чи окремому договорі про компенсацію витрат на кшталт «орендар компенсує орендодавцеві вартість пального, використаного на забезпечення роботи генератора, пропорційно часу його роботи/потужності електрообладнання орендаря», все одно вас не врятує. Оподаткувати вартість ДП доведеться за основною ПДВ-ставкою 20 %.

Зверніть увагу! У податковій накладній (ПН), виписаній орендодавцем на таке відшкодування, краще уникати зазначення назви ДП та його коду за УКТ ЗЕД, інакше її гарантовано заблокують. Як слід заповнювати ПН орендодавцеві, в тому числі й при відшкодуваннях експлуатаційних витрат, див. у статті «ПН на орендні операції»// «Податки & бухоблік», 2022, № 48.

А от із вхідним податковим кредитом (ПК) проблем бути не повинно. Ви маєте право віднести до його складу суми ПДВ, сплачені (нараховані) при придбанні ДП за ставкою 7 %. Звісно, за умови, що такий ПК підтверджено ПН, зареєстрованою в ЄРПН, або касовим чеком, з урахуванням вимог та обмежень, передбачених п.п.«б» п. 201.11 ПКУ (не більше 200 грн за день без ПДВ).

Відшкодування — без електроенергетичних ліцензій. Насамкінець додамо, що орендодавець — власник генератора, який забезпечує електроенергією не тільки свої потреби, а й потреби інших суб’єктів господарювання (скажімо, орендарів у офісному центрі),

не здійснює продаж електроенергії та, як наслідок, не зобов’язаний отримувати будь-яку ліцензію у сфері електроенергетики

Докладніше про це читайте в статті «Чи може власник генератора продавати електроенергію» // «Податки & бухоблік», 2022, № 97.