Теми статей
Обрати теми

Чи може власник генератора продавати електроенергію

Хмелевський Ігор, податковий експерт
ФОП придбав генератор і має намір організувати щось на кшталт комерційного пункту незламності, де відвідувачі могли б підзарядити гаджети, скористатися доступом до Інтернету тощо. Чи вважатиметься така діяльність продажем електроенергії, виробленої генератором? Чи потребуватиме вона відповідної ліцензії у сфері електроенергетики?

Насправді, зазначена діяльність продажем електроенергії не є і, як наслідок, ліцензуванню не підлягає. Тож ви можете здійснювати її безперешкодно, дотримуючись при цьому відповідних правил, у тому числі проведення готівкових розрахунків. Наведемо законодавчі аргументи на користь такого висновку.

Відносини, пов’язані, зокрема, з виробництвом, передачею, розподілом, купівлею-продажем, постачанням електричної енергії, регулює Закон № 2019*.

* Закон України «Про ринок електричної енергії» від 13.04.2017 № 2019-VIII.

Згідно з ч. 1 ст. 8 Закону № 2019

ліцензується, зокрема, господарська діяльність із виробництва, передачі, розподілу електричної енергії, постачання електричної енергії споживачам

При цьому Закон визначає:

виробництво електричної енергії як діяльність, пов’язану з перетворенням енергії з енергетичних ресурсів будь-якого походження в електричну енергію за допомогою технічних засобів (п. 11 ч. 1 ст. 1 Закону № 2019). І схоже, що виробництво електроенергії генератором, який працює на будь-якому пальному, потрапляє під це визначення;

постачання електричної енергії як її продаж (п. 69 ч. 1 ст. 1 Закону № 2019). Тобто продаж електроенергії в загальному випадку теж ліцензується.

Решта видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню, в контексті запитання читача нас не цікавлять, тож їх визначення не наводитимемо. Зупинимося лише на тих двох, що перелічені вище.

Виробництво. Почнемо з того, що згідно з п. 26 ч. 1 ст. 1 Закону № 2019 електрична енергія — це енергія, що виробляється на об’єктах електроенергетики і є товаром, призначеним для купівлі-продажу.

Звідси робимо висновок:

якщо генератор використовується з внутрішньогосподарською метою, а електрична енергія, яку він виробляє, споживається для власних потреб, то будь-які розмови про ліцензування втрачають сенс

Закон № 2019 взагалі не регулює таку діяльність, оскільки говорити про електроенергію як товар за таких умов не можна. Отже, в цьому випадку не потрібна ліцензія ні на виробництво, ні на постачання електричної енергії. Про це ми свого часу писали в статті «Перебої з електрикою? Купіть генератор, не пошкодуєте!» // «Податки & бухоблік», 2022, № 83.

Разом з тим у ситуації, що тут розглядається, вироблену електроенергію споживає не лише ФОП — власник генератора, а начебто й відвідувачі його пункта незламності. Але це ще не привід, аби отримувати ліцензію.

У ч. 2 ст. 30 Закон № 2019 прописано, що діяльність з виробництва електричної енергії без ліцензії на провадження цього виду господарської діяльності дозволяється, якщо, зокрема, величина встановленої потужності менша за показник, визначений у відповідних ліцензійних умовах. На цій підставі та з урахуванням п. 1.3 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва електричної енергії, затвержених постановою НКРЕКП від 27.12.2017 № 1467, доходимо висновку, що:

діяльність з виробництва електроенергії підлягає ліцензуванню тільки тоді, коли величина встановленої потужності електрогенеруючого обладнання складає 5 МВт та більше

Отже, виходячи з технічних характеристик тих генераторів, що зазвичай використовуються, їхні власники мають право працювати без ліцензії на виробництво електроенергії.

Постачання (продаж). Згідно з ч. 1 ст. 56 Закону № 2019 постачання електричної енергії споживачам здійснюється електропостачальниками, які отримали відповідну ліцензію, за договором постачання електричної енергії.

Так-от, у ситуації, що розглядається, жодного продажу (постачання) електроенергії як товару, на наш погляд, не відбувається. Принаймні, договори купівлі-продажу електроенергії, про які йдеться в пп. 19 і 20 ч. 1 ст. 1 Закону № 2019, сторони між собою точно не укладають.

За аналогією з приписами ч. 5 ст. 58 Закону № 2019, яка визначає діяльність з надання послуг із зарядки електромобілів на електрозарядних станціях як споживання електричної енергії, можна стверджувати, що

ФОП — власник генератора споживає електроенергію, вироблену ним самим, для власних потреб з метою надання послуг із зарядки гаджетів

Так само слід підходити до вирішення цього питання і в тому разі, якщо генератор забезпечує електроенергією, скажімо, орендарів у офісному центрі тощо. При цьому вироблена генератором електроенергія використовується його власником з метою надання орендних послуг.

Підтвердження цієї думки, хоч і непряме, бачимо в тому, що на сьогодні місцеві ради сприяють придбанню генераторів суб’єктами господарювання, зобов’язуючи їх надавати доступ відвідувачів до послуг (!) із енергозабезпечення у разі аварійного вимкнення електроенергії*. Тобто йдеться не про продаж електричної енергії, а про можливість зарядити мобільні пристрої. При цьому прямої заборони стягувати певну плату за надання такої можливості рішення рад не встановлюють.

* Детальніше про це читайте в статті «Часткова компенсація вартості генератора. Продовження» у поточному номері.

Єдине, що слід мати на увазі, приймаючи готівкові кошти за надані послуги, — необхідність використання РРО/ПРРО або КОРО з РК, як того вимагає Закон про РРО. Наші рекомендації з цього приводу читайте у статтях «Працюємо без електрики: варіанти для РРО-зобов’язаних» // «Податки & бухоблік», 2022, № 85 та «Вимкнули електроенергію: як працювати на ПРРО» // «Податки & бухоблік», 2022, № 87.

Разом з тим маємо тривожний прецедент, коли поліціянти склали адмінпротокол за ч. 1 ст. 164 КУпАП на підприємця, який брав кошти у сумі 50 грн за вхід в приміщення для підзарядки телефону та іншої техніки, а суд наклав на нього штраф у розмірі 17 тис. грн (див. постанову Овідіопольського районного суду Одеської обл. у справі № 509/5110/22 від 16.12.2022 // https://reyestr.court.gov.ua/Review/107971202). Тож на практиці поки що не все так однозначно, як за буквою закону.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі