23.02.2023

Дія Сіті: розрахунок чисельності та середньої винагороди

Лист Мінцифри від 20.02.2023 № 1/11-5-У-385-23-258-2023

Висновок документа

Розрахунок середньооблікової кількісті працівників та гіг-спеціалістів за підсумками кожного календарного місяця проводиться відповідно до п. 3.1 Інструкції № 286*

* Інструкція зі статистики кількості працівників, затверджена наказом Держкомстату від 28.09.2005 № 286.

Про що мова? Перелік вимог до резидента Дія Сіті наведено у ст. 5 Закону України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» від 15.07.2021 № 1667-IX (далі — Закон № 1667). Серед іншого, в ньому є вимоги щодо:

1) середньооблікової кількості працівників та гіг-спеціалістів резидента Дія Сіті за підсумками кожного календарного місяця (п. 3 ч. 1 ст. 5 Закону № 1667) та

2) розміру середньої місячної винагороди залученим працівникам та гіг-спеціалістам (п. 2 ч. 1 ст. 5 Закону № 1667).

Ці два покизники важливі ще й тому, що від їх виконня залежить порядок оподаткування виплат найманим працівникам та гіг-спеціалістам.

Разом з тим чіткого механізму розрахунку озвучених показників у зазначеному Законі не наведено. Тож ми звернулися за роз’ясненнями до Мінцифри. Адже саме це відомство буде перевіряти, чи відповідає резидент Дія Сіті вимогам, переліченим у ст. 5 Закону № 1667.

Перша порція запитань стосувалася розрахунку кількісного показника. Запитували таке. Яким чином обчислюється показник «середньооблікова кількість працівників та гіг-спеціалістів юридичної особи»? Чи включаються до розрахунку працівники-сумісники?

Чому запитували? Чому підняли тему сумісників? Пояснимо.

Як і Мінцифри, ми в статті «Кількісний та сумовий критерії Дія Сіті: нюанси розрахунку» // «Податки & бухоблік», 2022, № 74 відповідь на запитання: «як розрахувати середньооблікову кількість працівників та гіг-спеціалістів?» шукали в Інструкції № 286.

Ні, в цій Інструкції немає порядку розрахунку показника «середньооблікова кількість працівників та гіг-спеціалістів». Проте вона пропонує механізм розрахунку середньої кількість працівників підприємства за період (див. п. 3.1 Інструкції № 286).

Середня кількість працівників підприємства за період (а нам потрібно за місяць) дорівнює сумі таких показників:

1) середньооблікової кількості штатних працівників;

2) середньої кількості зовнішніх сумісників;

3) середньої кількості працюючих за цивільно-правовими договорами (далі — ЦПД).

У наведений вище статті ми схилялися до того, що саме цей показник мав на увазі законодавець, коли прописував кількісну вимогу в п. 3 ч. 1 ст. 5 Закону № 1667. Проте в розрахунок його третьої складової радили включати не всіх ЦПДшників, а виключно гіг-спеціалістів за гіг-контрактами.

Та останню крапку в цьому питанні, звісно, повинен поставити Мінцифри.

Що відповіли? Відповідь міністерства ви бачите вище. Розрахунок кількісного критерія відповідно до п. 3.1 Інструкції № 286. Сумісники у грі!

Цікавий момент. Мінцифри у своїй відповіді не конкретизував, кого з тих, хто виконує роботи (надає послуги) за ЦПД, включати до розрахунку. Та враховуючи, що в п. 3 ч. 1 ст. 5 Закону № 1667 мова йде про кількість працівників та гіг-спеціалістів, ми, як і раніше, вважаємо, що до розрахунку середньої кількості працюючих за ЦПД слід уключати тільки гіг-спеціалістів, з якими укладено гіг-контракти, а не всіх, із ким укладено ЦПД на роботи (послуги).

До речі, правильно розрахувати кількісний показник вам допоможе стаття «Розрахунок чисельності працівників підприємства» // «Податки & бухоблік», 2020, № 77.

Йдемо далі.

Що ще питали? Наступне запитання, яке ми ставили Мінцифри, стосувалося вимоги щодо розрахунку розміру середньої місячної винагороди залученим працівникам та гіг-спеціалістам. Починаючи з календарного місяця, наступного за місяцем, в якому набуто статус резидента Дія Сіті, цей показник повинен становити не менше ніж еквівалент 1200 євро за офіційним курсом гривні щодо євро, встановленим НБУ станом на перше число відповідного календарного місяця (п. 2 ч. 1 ст. 5 Закону № 1667).

Пояснення щодо розрахунку цього показника знаходимо в п. 12 ч. 1 ст. 1 Закону № 1667. У ньому зазначено, що розмір середньої місячної винагороди працівникам та гіг-спеціалістам — це сума, яку розраховують шляхом ділення суми всіх виплат у вигляді винагороди (зарплати) (до утримання податків, зборів та інших обов’язкових платежів), здійснених юрособою працівникам та гіг-спеціалістам у відповідному календарному місяці, на загальну кількість працівників та гіг-спеціалістів, яким здійснювалися такі виплати.

Після прочитання зазначеної норми Закону № 1667 виникають такі запитання.

1. Що мав на увазі законодавець під виплатами, здійсненими у відповідному календарному місяці?

Перша версія — доходи, що були нараховані у відповідному місяці. Тоді середньомісячну винагороду знаходимо, розділивши нараховану у відповідному місяці суму виплат у вигляді винагороди (зарплати) на загальну кількість працівників та гіг-спеціалістів, яким такі нарахування виплат здійснювалися.

Друга версія — під виплатами слід розуміти саме виплату (дію). У такому випадку середню місячну винагороду знаходимо, розділивши загальну суму зарплати та винагороди, що була фактично виплачена в конкретному місяці (у «грязній» сумі) на загальну кількість працівників та гіг-спеціалістів, яким такі виплати були проведені.

2. Як визначити загальну кількість працівників та гіг-спеціалісітів? Чи потрапляють до неї сумісники?

Враховуючи наведене, у Мінцифри запитали:

яким чином обчислюється показник «розмір середньої місячної винагороди залученим працівникам та гіг-спеціалістам»? Чи включаються до розрахунку працівники-сумісники та нараховані їм доходи?

Чи надало Мінцифри відповідь? Скоріше ні, ніж так.

Ба більше, з тексту відповіді можна припустити, що надавалася вона на інше запитання: чи включати до розрахунку середньої місячної винагороди доходи, які були нараховані, але не виплачені?

Так, Мінцифри у листі, що коментується, зазначає: при розрахунку середньої місячної винагороди працівників та гіг-спеціалістів резидента Дія Сіті враховуватиметься сума виплат у вигляді винагороди та заробітної плати працівникам (у тому числі, які працюють за сумісництвом) та гіг-спеціалістам, що здійснені резидентом Дія Сіті у відповідному календарному місяці. Разом з тим факт нарахування резидентом Дія Сіті доходу у вигляді винагороди (заробітної плати) на користь працівника та гіг-спеціаліста, а також утримання ним податку з такого доходу та його подальше перерахування до бюджету може вважатись належним підтвердженням дотримання таким резидентом Дія Сіті відповідної вимоги Закону № 1667-IX.

Оскільки Мінцифри натякає на включення до загальної суми доходу у вигляді винагороди (зарплати) суми доходів, які нараховані, але не виплачені, можна дійти висновку, що правильною є наша перша версія (див. вище). Але це не точно.

При цьому зарплата, що нарахована сумісникам, та самі сумісники у грі. А ось це точно.

Наводимо текст листа Мінцифри нижче.

Лист Мінцифри від 20.02.2023 № 1/11-5-У-385-23-258-2023