Теми статей
Обрати теми

Сплата ЄП та ЄСВ «за себе» ФОП груп 1 та 2: як з 01.08.2023?

Томашпольський Сергій, податковий експерт
Чи має платити з 01.08.2023 єдиний податок (ЄП) та ЄСВ «за себе» ФОП груп 1 та 2?

Чому власне виникає це питання? Через Закон № 3219*.

* Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.06.2023 № 3219-IX.

Одразу зазначимо: щодо сплати ЄП є новації, щодо сплати ЄСВ «за себе» — немає. Далі більше деталей.

Єдиний податок груп 1 та 2

Сплата ЄП за квітень 2022 — липень 2023. Яка в нас ситуація була до 01.08.2023? ФОП на ЄП груп 1 та 2 самі вирішували, чи сплачувати їм ЄП з 01.04.2022 (тобто починаючи зі сплати за квітень) — відповідно до норми з п.п. 9.1 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ. Причому незалежно від того, здійснює ФОП на ЄП груп 1, 2 підприємницьку діяльність чи ні, на якій території в нього знаходиться податкова адреса та місце здійснення діяльності.

Не можна сказати, що податківці ці правила сприймали «на ура». Втім урешті-решт вони наче дійшли до адекватного їх розуміння (див., зокрема, статтю «Сплата ЄП ФОПами груп 1 та 2: «за законами воєнного стану» // «Податки & бухоблік», 2022, № 87).

Але

факт такий (з урахуванням змін, передбачених Законом № 3219), що ці правила останній раз застосовувалися до сплати ЄП за липень 2023

Далі (починаючи зі сплаті ЄП груп 1 та 2 за серпень) діють інші правила, про які далі.

Сплата ЄП починаючи зі сплати за серпень 2023. Самостійно вирішувати, чи сплачувати їм ЄП груп 1 та 2 з 01.08.2023 (тобто починаючи зі сплати за серпень 2023) мають лише ті ФОП, податкова адреса яких знаходиться на територіях активних бойових дій / можливих бойових дій / на тимчасово окупованих територіях відповідно до Переліку № 309*. Про це йтиметься в новому п. 11 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ.

* Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затверджений наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 № 309.

Можливість несплати зберігатиметься:

— до останнього числа місяця, в якому було завершено активні бойові дії / припинено можливість бойових дій / завершено тимчасову окупацію. При цьому орієнтуємось на дати з Переліку № 309 (крайня права графа);

— чи до кінця місяця, в якому ФОП було проведено державну реєстрацію зміни місцезнаходження на територію, що не відноситься до зазначених вище територій.

Увага! Є нюанс.

Формально, в новому п. 11 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ буде сказано про ситуацію, коли податкова адреса знаходиться на територіях активних бойових дій / можливих бойових дій / на тимчасово окупованих територіях «станом на дату початку бойових дій або тимчасової окупації»

Навіщо ці слова — «станом на дату початку бойових дій або тимчасової окупації»? Чи мають вони якесь смислове навантаження?

Маємо великі побоювання, що податківці можуть ці слова сприймати як умову, що на дату початку активних бойових дій / виникнення можливості бойових дій / початку тимчасової окупації відповідно до Переліку № 309 податкова адреса ФОП вже мала знаходитися на відповідних територіях. А якщо, наприклад, ФОП спочатку був зареєстрований на території, яку не згадано у Переліку № 309, а потім перереєструвався на територію, що вже мала згідно з Переліком № 309 статус, наприклад, території можливих бойових дій, то можливості не сплачувати ЄП у такого ФОП немає.

До речі, що таке податкова адреса ФОП? Це місцезнаходження (адреса місця проживання) ФОП, зазначена в ЄДР*.

* Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.

Не слід плутати податкову адресу та місце провадження діяльності ФОП

То є різні речі (про що детальніше у статті «Місце діяльності ФОП-спрощенця: що це таке і з чим його їдять?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 50).

Тож, можливо, законодавець дійсно мав намір виключити зловживання такого роду, що хтось навмисно буде змінювати місцезнаходження на «пільгову» територію, щоб користуватися можливістю несплати ЄП. Впевнено важко сказати. Можливо, такий сенс і не закладався взагалі.

Знову ж таки, через це «у підвішеному стані» й питання з новоствореними ФОП.

Маємо надію, що податківці з приводу Закону № 3219 оперативно підготують інформаційні листи, звідки ми і дізнаємось їх точку зору — ще до того, як прийде час сплачувати ЄП за серпень 2023.

Також зазначимо, що нікуди не зникає можливість відсунути термін сплати ЄП через підтвердження у встановленому порядку неможливості виконання податкових обов’язків (п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ) (детальніше про це можете дізнатися зі статті «Неможливість виконувати податкові обов’язки: нагадуємо про головне» // «Податки & бухоблік», 2022, № 98). Але це саме про можливість виконати свій обов’язок пізніше, а не про можливість не виконувати його взагалі.

ЄСВ «за себе»

Якими правилами ми користувалися щодо ЄСВ «за себе»? Правилами, встановленими п. 919 розд. VIII Закону № 2464*, — що всі підприємці мають право не нараховувати, не обчислювати і не сплачувати ЄСВ «за себе» з 01.03.2022 (тобто починаючи зі сплати за березень) протягом усього часу до припинення/скасування воєнного стану в Україні + протягом 12 місяців після припинення/скасування воєнного стану.

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2020 № 2464-VI.

Чи зміниться щось у цьому плані з 01.08.2023? Ні. Закон № 3219 цю норму не чіпає. Тож

і після 01.08.2023 ЄСВ «за себе» ФОП на ЄП груп 1 та 2 (як і будь-які інші ФОП) можуть не сплачувати

Нагадаємо ключові тези щодо такої можливості несплати:

— це не відстрочка зі сплати ЄСВ «за себе». Це саме можливість взагалі не нараховувати, не обчислювати і не сплачувати ЄСВ «за себе» за вказані періоди, якщо у ФОП немає такого бажання;

— ЄСВ «за себе» можна не сплачувати, навіть якщо ведеться діяльність і є доходи. Не має значення, де розташована податкова адреса ФОП, де знаходиться місце здійснення діяльності;

— якщо ФОП скористався цією можливістю і ЄСВ «за себе» не сплачував, то в додатку щодо ЄСВ до декларації в рядках відповідних місяців показуємо нульові нарахування;

— темний бік такої несплати — місяці, за які не сплачено ЄСВ «за себе», не зараховуються до стажу: ані для пенсії, ані для соцвиплат;

— якщо у ФОП є/з’явиться бажання сплачувати ЄСВ «за себе», то сплачувати ЄСВ слід за загальними правилами Закону № 3219. Тобто з дотриманням строків та вимог до розміру платежу. У разі сплати ЄСВ у додатку щодо ЄСВ до декларації слід буде показати відповідні суми ЄСВ у рядках тих місяців, за які ФОП сплатив ЄСВ «за себе».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі