Теми статей
Обрати теми

Виготовлення коптильних камер: чи потрібен облік товарних запасів

Томашпольський Сергій, податковий експерт
ФОП на єдиному податку (ЄП) групи 2 виробляє коптильні, які не є технічно складними. Якщо в комплектацію буде додано термометр біметалічний, чи стане така коптильня вважатися технічно складною? Тож чи потрібно буде вести облік товарних запасів?

Хто має вести облік товарних запасів

Звільненими від обліку товарних запасів податківці бачать лише тих ФОП, які названі безпосередньо у п. 12 ст. 3 Закону про РРО*.

* Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 № 265/95-ВР.

Це ФОП на ЄП, які одночасно:

— не зареєстровані платниками ПДВ;

— не займаються реалізацією технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту; лікарських засобів; виробів медпризначення; ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Більше деталей щодо цього знайдете у статті «Облік товарних запасів у ФОП: «готуй сани влітку» // «Податки & бухоблік», 2023, № 49.

У нашому випадку ФОП є платником групи 2 ЄП. Тобто він не є платником ПДВ. Тож у нього не буде обов’язку вести облік товарних запасів, якщо він не здійснюватиме реалізацією технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту (та інших названих вище товарів).

Що відноситься до технічно складних товарів

Як визначають, чи відноситься той чи інший товар/виріб до технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту для цілей п. 12 ст. 3 Закону про РРО (тобто для цілей обліку товарних запасів)?

У ст. 2 Закону про РРО у нас є така норма:

«Термін «технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту» для цілей цього Закону вживається у значенні, наведеному в Законі України «Про захист прав споживачів». Перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування реєстраторів розрахункових операцій встановлюється Кабінетом Міністрів України».

У свою чергу, Перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування реєстраторів розрахункових операцій, КМУ затвердив своєю постановою від 16.03.2017 № 231 (далі — Перелік № 231).

Чи застосовний Перелік № 231? І одразу перше питання: Перелік № 231 слугує для цілей застосування реєстраторів розрахункових операцій, а чи слугує він для цілей ведення обліку товарних запасів?

Ми б вважали, що слугує.

У принципі, податківці згадують Перелік № 231 у своїх роз’ясненнях, що стосуються саме обліку товарних запасів (див., наприклад, консультацію в розділі 109.02 БЗ).

Тож

вважаємо, що податківці все ж таки поділяють думку, що для того, аби визначитись, чи відноситься для цілей ведення обліку товарних запасів той чи інший товар/виріб до технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, слід орієнтуватися саме на Перелік № 231

Та й, насправді, такий підхід є логічним. Бо, дивіться, в чому «фішка». У Закону про РРО дослівно сказано, що

«термін «технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту» для цілей цього Закону вживається у значенні, наведеному в Законі України «Про захист прав споживачів».

У свою чергу, у Законі про захист споживачів* є лише визначення терміна «технічно складні побутові товари» (п.п. 251 ст. 1). Без приписки «…що підлягають гарантійному ремонту». І є окрема норма, що «перелік груп технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, встановлюється Кабінетом Міністрів України» (ч. 5 ст. 6).

* Закон України «Про захист прав споживачів» від 12.05.91 № 1023-XII.

У свій час під вимоги Закону про захист прав споживачів існував Перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні від 11.04.2002 № 506. Але його вже скасовано. Яким документом? Саме тією постановою КМУ, якою було затверджено Перелік № 231, що нас цікавить. Тобто «ходимо по колу». Перелік № 231 у якомусь сенсі і є «спадкоємцем» Переліку, що колись діяв для цілей Закону про захист прав споживачів і визначав перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту.

ОК. «З горем попалам» визначилися, що слід орієнтуватися на Перелік № 231. Рухаємося далі.

Специфіка застосування Переліку № 231 податківцями. Є, скажімо так, здорова і не дуже логіка застосування Переліку № 231. Почнемо зі здорової логіки, прихильниками якої ми є.

Логіка, закладена в Перелік № 231, вважаємо, така:

1) якщо підгрупа деталізована до 10-значних кодів УКТ ЗЕД,

то облік товарних запасів потрібен тим ФОП, які продають товари з тими 10-значними кодами, які зазначені в Переліку № 231.

Тобто «читаємо» Перелік № 231 на рівні найглибшої деталізації.

Більше того, ще й потрібно дивитися, як названий 10-значний код товару в Переліку № 231;

2) якщо ж підгрупа деталізована тільки до 4-значного коду, то облік товарних запасів потрібен тим ФОП, які продають товари, що потрапляють до неї згідно з УКТ ЗЕД і відповідають назві підгрупи в Переліку № 231.

Таку ж думку свого часту висловило й Мінекономрозвитку у своєму офіційному коментарі до Порядку № 231 (лист від 15.06.2017 № 3631-06/20110-07).

Далі потрібно з’ясувати код УКТ ЗЕД коптильні. «Заочно» це зробити складно. Втім більш за все, якщо то максимально простий виріб з чорного металу (в питанні стверджується, що цей виріб не є технічно складним), то його код за УКТ ЗЕД вочевидь буде 7321 19 00 00.

Після цього звертаємось до Переліку № 231 і бачимо в ньому наступну картину щодо виробів із групи 73 УКТ ЗЕД.

Найменування груп товарів

Код згідно з УКТ ЗЕД

Група 73 «Вироби з чорних металів»

Печі опалювальні, плити для приготування їжі, пічні решітки, варильні котли (включаючи печі, які можна використовувати з котлами для центрального опалення), мангали, жаровні, пальники для плит, розігрівачі їжі та аналогічні неелектричні апарати побутового використання та їх частини, з чорних металів:

7321

духові шафи

7321 11 10 00

плити кухонні (крім настільних)

7321 11 10 00

барбекю (електричні)

7321 11 90 00

варильні поверхні

7321 11 90 00

грилі (електричні та газові)

7321 11 90 00

настільні плити і духовки

7321 11 90 00

Тобто є 10-значна деталізація кодів УКТ ЗЕД. І за нею ми бачимо, що наша коптильня не входить до Переліку № 231. Як у варіанті виконання без термометру біметалічного, так і у варіанті виконання із ним (бо від цього код за УКТ ЗЕД коптильні не зміниться). Бо і за назвою немає збігу, і за кодами УКТ ЗЕД немає збігу. У перелік, як бачимо, увійшли прилади для приготування та підігрівання їжі на газовому паливі або на газу та інших видах палива.

На цьому б і поставити крапку. Тобто зробити висновок, що облік товарних запасів ФОПу не потрібний. Адже його виріб/товар не зазначено у Переліку № 231. Але не все так просто. Читаємо далі.

Проблема полягає в тому, що податківці і, до речі, суди використовують Перелік № 231 в дещо інший спосіб. Як показала практика, податківці часто стверджували, що технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту, — це всі товари з УКТ ЗЕД, підгрупа (4-значний код) яких зазначена в Переліку № 231.

Тобто вони впритул не помічали 10-значних кодів з Переліку № 231. Для них це ніщо.

Якщо податківці бачили, що в товару та сама підгрупа (перші чотири цифри), яка згадана в Переліку № 231, вони вважали, що цей товар — технічно складний побутовий виріб, що підлягає гарантійному ремонту.

А іноді податківці взагалі визнавали технічно складними навіть ті товари, у яких і підгрупа не згадана в Переліку № 231, а збігалася тільки група — тобто взагалі лише перші дві цифри коду.

І що найсумніше, в цьому їх нерідко підтримували суди, заявляючи, що визначальним фактором є належність до групи, зазначеної в Переліку № 231. Вочевидь тому що це ж Перелік саме груп (якщо брати лише назву Переліку).

Якщо товар технічно складний за своєю суттю (зокрема, спори були щодо годинників, вимірників артеріального тиску, навушників тощо) і є збіг навіть на рівні групи (двозначного коду) з Переліку № 231 — суд впритул не бажав сприймати думку Мінекономрозвитку про необхідність застосовувати тільки деталізовані до самого останнього рівня позиції Переліку № 231

Див., зокрема, постанову Шостого апеляційного адміністративного суду від 07.06.2021 у справі № 640/25571/19, в якій він посилається на практику Верховного Суду.

Тож із цього можна зробити невтішний висновок. Податківцям і судам взагалі буде достатньо, щоб кваліфікувати якийсь виріб/товар як технічно складний побутовий товар, що підлягає гарантійному ремонту, якщо (одночасно):

— буде збіг коду УКТ ЗЕД товару з кодами із Переліку № 231, хай навіть на рівні групи, тобто перших двох цифр;

— товар відповідає визначенню технічно складних побутових товарів згідно із Законом про захист прав споживачів:

«непродовольчі товари широкого вжитку (прилади, машини, устаткування та інші), які складаються з вузлів, блоків, комплектуючих виробів, відповідають вимогам нормативних документів, мають технічні характеристики, супроводжуються експлуатаційними документами і на які встановлено гарантійний строк».

За такого підходу податківці можуть кваліфікувати коптильню як у варіанті виконання без термометру біметалічного, так і у варіанті виконання із ним як технічно складний побутовий виріб, що підлягає гарантійному ремонту.

Тож будуть вимагати від такого ФОП вести облік товарних запасів.

Єдиний вихід, як підстрахуватися, — отримувати в податківців письмову індивідуальну податкову консультацію на свою користь,

що виріб ФОП не належить до технічно складних побутових виробів, що підлягають гарантійному ремонту.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі