Теми статей
Обрати теми

РРО-штрафи на ФОП: до/після 01.08.2023

Томашпольський Сергій, податковий експерт
Які штрафи передбачено для ФОП без ПДВ і без «ризикових» товарів у випадку порушення Закону про РРО до 01.08.2023 і після цієї дати?

Амністовані на 100 % порушення (01.01.2022 — 30.09.2023)

Воєнне штрафне звільнення за порушення вимог Закону про РРО* має досить багату роз’яснювальну історію.

* Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 № 265/95-ВР.

У фінальній, так би мовити, версії податківці:

— з одного боку, погодились із тим, що під час дії воєнного стану вони не можуть накладати штрафи, передбачені Законом про РРО. Крім санкцій за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів,

— з іншого боку, податківці наполягали, що як тільки спливе час дії п. 12 розд. ІІ Закону про РРО, то їх штрафні права буде поновлено «заднім числом». Тобто вони вважали, що у разі встановлення після закінчення дії п. 12 розд. ІІ Закону про РРО у ході перевірки порушень при торгівлі непідакцизними товарами, допущених у період дії воєнного стану, вони будуть накладати штрафні санкції на порушника у звичайному порядку. При цьому єдине? що зможе врятувати платника від штрафу, то перебування платника під впливом форс-мажору (більше деталей щодо цього знайдете у статті «РРО-штрафи: нові віяння воєнного часу» // «Податки & бухоблік», 2023, № 49).

Позиція суперечлива. Ми багато разів її обговорювали. Але наразі про все це обговорення можна забути. Чому?

Тому що

законодавець переробив штрафне звільнення таким чином, що податківці вже не зможуть його так довільно тлумачити

Зміни передбачено Законом № 3219* (прийнятим на базі законопроєкту № 8401).

* Закон України «Про внесення змін до податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.06.2023 № 3219-IX.

Нова редакція штрафного звільнення має такий вигляд:

«12. Суб’єкти господарювання звільняються від відповідальності за порушення вимог цього Закону, вчинені ними у період з 1 січня 2022 року до 1 жовтня 2023 року, крім відповідальності за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу

підакцизних товарів, здійснення діяльності з купівлі/продажу іноземної валюти,

діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор»

І що ми бачимо?

З’явилася кінцева дата — амністуються порушення, вчинені до 1 жовтня 2023 року. З’явилося більше винятків. Раніше штрафне звільнення не стосувалося порушень порядку здійснення розрахункових операцій лише при продажу підакцизних товарів. А тепер ще й порушень при здійсненні діяльності з купівлі/продажу іноземної валюти, діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор.

Але є і позитивні моменти.

Амністуються порушення, вчинені у період з 1 січня 2022 року. Тобто нарешті виконано обіцянку, яку давали можновладці ще до початку війни тим ФОП, які з 01.01.2022 залишилися без РРО-пільг.

Ну і, власне, позитивним є те, як сформульовано звільнення. Порушення, вчинені у період з 1 січня 2022 року до 1 жовтня 2023 року, амністуються назавжди. Законодавець прибрав проблемне формулювання «Тимчасово…». Тож за них не можна буде оштрафувати ні зараз, ні пізніше. Також, як бачимо, це звільнення:

— стосується суб’єктів господарювання — тобто як ФОП, так і юросіб;

— воно не обмежено якоюсь територією, наприклад, де ведуться/велися бойові дії. Тобто стосується всієї території України;

— не залежить від наявності ПДВ-статусу;

— не залежить від того, чи здійснює суб’єкт реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів, виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння. Немає звільнення / є відповідальність лише за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів, здійснення діяльності з купівлі/продажу іноземної валюти, діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор;

— амністує порушення всіх вимог Закону про РРО. Тобто не лише власне застосування РРО/ПРРО, а й, наприклад, вимог щодо ведення обліку товарних запасів ФОП.

Все це, звісно, добре. Але ж війна не закінчилися. Як бути з порушеннями, що будуть вчинені з 1 жовтня 2023?

Амністовані вибірково порушення (01.10.2023 — …)

Звільнення також передбачено і щодо порушень, які буде вчинено з 01.10.2023.

«14. Починаючи з 1 жовтня 2023 року суб’єкти господарювання звільняються від

відповідальності за вчинені ними порушення вимог цього Закону (крім порушень порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів), вчиненні ними при продажу товарів, наданні послуг на:

тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України, — по дату

завершення тимчасової окупації відповідних територій;

територіях активних бойових дій, — по дату завершення бойових дій на відповідних

територіях;

територіях можливих бойових дій, — по дату припинення можливості бойових дій на

відповідних територіях»

Тобто це звільнення вже діє вибірково і залежить від того, на якій території безпосередньо вчинено порушення. Так, амністуються порушення, вчинені при продажу товарів (крім підакцизних), наданні послуг на: 1) тимчасово окупованих територіях; 2) територіях активних бойових дій, 3) територіях можливих бойових дій.

Зрозуміло, вчинені у той час, коли ця територія мала відповідний статус (про це детальніше буде далі).

Звільнення також сформульовано так, що податківці не зможуть у майбутньому наполягати на застосуванні штрафів «заднім числом» після закінчення воєнного стану.

Ну а якщо порушення буде вчинено не на цих територіях — то від відповідальності, з урахуванням логіки податківців, вас може врятувати лише документально підтверджений форс-мажор.

Де дивитись перелік амністованих територій. А як визначити приналежність до тимчасово окупованих територій, територій активних бойових дій, територій можливих бойових дій? Тут вже все більш-менш зрозуміло. З урахуванням нових норм ми виходимо саме на Перелік № 309*.

* Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затверджений наказом Мінреінтеграції від 22.12.2022 № 309.

Ніяких альтернатив тут немає. У цьому Переліку є дата отримання і дата втрати територією відповідного статусу. Тож за цими датами і відслідковуємо, чи була територія, на якій вчинено порушення, на час вчинення порушення тимчасово окупованою територією, територією активних бойових дій чи територією можливих бойових дій. Якщо була, то має бути звільнення від відповідальності за таке порушення.

Податкова адреса vs місце здійснення діяльності. Вже з’являються запитання з цього приводу.

Якщо ФОП має юридичну адресу на території можливих бойових дій, має магазини по Україні, тобто діяльність ведеться також на територіях, яка не входить до Переліку № 309. Які наслідки щодо РРО-порушень на територіях, відмінних від адреси реєстрації ФОП?

1. «Юридична адреса» ФОП — то місцезнаходження ФОП згідно з ЄДР (Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань). Фактично, це є адреса місця проживання, за якою здійснюється зв’язок з ФОП. Також це є податкова адреса ФОП.

2. Місце провадження діяльності — то зовсім інша «категорія». Місце провадження діяльності у ФОП може збігатися з «юридичною адресою», а може й не збігатися. ФОП має право працювати (торгувати, надавати послуги чи здійснювати інші види діяльності) будь-де. Де фактично здійснюється діяльність — оце і є місце (місця) провадження діяльності ФОП (більше деталей щодо цього знайдете у статті «Місце діяльності ФОП-спрощенця: що це таке і з чим його їдять?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 50).

3. Так от, для звільнення від штрафів за вчинені з 01.10.2023 порушення вимог Закону про РРО «юридична адреса» ФОП (вона ж місцезнаходження ФОП згідно з ЄДР, вона ж — податкова адреса ФОП) не має значення. Наявність чи відсутність штрафного звільнення буде залежати від того, де саме з вчиненням порушення продавалися товари / надавалися послуги. У нашому запитанні — залежатиме від того, де розташовано магазин ФОП, у якому мав місце факт порушення.

Якщо порушення мало місце у магазині, розташованому на тимчасово окупованих територіях / територіях активних бойових дій / територіях можливих бойових дій, — буде звільнення від відповідальності за таке порушення. Якщо у магазині, розташованому на інших територіях, — не буде звільнення

«Обрізаний» штраф

Ще одна новинка Закону № 3219 — тимчасове зниження розміру деяких РРО-штрафів для ФОП на єдиному податку без ПДВ, якщо вони не здійснюють діяльність з продажу підакцизних товарів, технічно складних побутових товарів, ліків, медвиробів та «ювелірки».

Для них у період з 01.08.2023 по 31.07.2025, але не пізніше ніж до закінчення воєнного стану, будуть діяти зменшені розміри «базових» штрафів. Замість 100 % — 25 %. Замість 150 % — 50 %. Див. нижче норму в оригіналі.

«15. У період з 1 серпня 2023 року по 31 липня 2025 року, але не пізніше ніж до дати припинення або скасування воєнного стану… до фізичних осіб — підприємців, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками ПДВ, що здійснюють діяльність з продажу товарів (крім підакцизних товарів, технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів, виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння) або надають послуги, фінансова відповідальність за

проведення розрахункових операцій з використанням реєстраторів розрахункових операцій, програмних реєстраторів розрахункових операцій або розрахункових книжок на неповну суму вартості проданих товарів (наданих послуг),

непроведення розрахункових операцій через реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій з фіскальним режимом роботи,

невидачу (у паперовій та/або електронній формі) відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції, або проведення її без використання розрахункової книжки на окремому господарському об’єкті такого суб’єкта господарювання

застосовується у таких розмірах:

25 відсотків вартості проданих з порушенням, встановленим цим пунктом, товарів (робіт, послуг) — за порушення, вчинене вперше;

50 відсотків вартості проданих з порушенням, встановленим цим пунктом, товарів (робіт, послуг) — за кожне наступне вчинене порушення»

Хтось тут скаже — зачекайте, а як же звільнення від штрафів?

Дивіться. Це про інше. В нас діє правило, що розмір штрафу залежить не від дати вчинення порушення, а від дати накладення податківцями санкції (п. 11 підрозд. 10 Перехідних положень ПКУ, також див. інформлист ВАСУ від 24.11.2011 № 2198/11/13-11). Тобто мова фактично про те, що якщо у періоді з 01.08.2023 по 31.07.2025 (але не пізніше ніж до закінчення воєнного стану) до вказаних вище ФОП податківці будуть застосовувати відповідальність за вказані вище порушення, то вони мають застосовувати саме такі (зменшені) штрафи.

Але, звісна річ,

цими штрафами податківці зможуть наказати ФОП лише за порушення, які не звільнені від відповідальності. Тобто за порушення вимог Закону про РРО, вчинені до 01.01.2022, та за порушення, вчинені з 01.10.2023 на територіях, що не відносяться до «пільгових»

Адміністративний штраф за ст. 1551 КУпАП

Наразі податківці вважають, що звільнення від адмінштрафів за РРО-порушення немає. Тобто норму п. 12 розд. ІІ Закону про РРО трактують у вузькому сенсі, що санкції, які тимчасово не застосовуються, то є саме фінансові санкції у розумінні Закону про РРО.

Тож вони протоколюють РРО-порушення при перевірках та спрямовують протоколи до суду. Бо саме суди накладають адмінштрафи за ст. 1551 КУпАП, що нас цікавлять.

А що із судовою практикою? Суди в основному теж вважають можливим застосовувати під час воєнного стану адмінштраф за ст. 1551 КУпАП. Особливо, якщо мова про першу інстанцію. Втім вже можна знайти досить багато рішень апеляційної інстанції, де суди вважають, що під час воєнного стану адмінвідповідальність за «непідакцизні» РРО-порушення також не повинна застосовуватися (більше деталей щодо цього знайдете у статті «Порушення, пов’язані з касовими апаратами: під час війни адмінки не буде?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 49).

Але ж нас тут більше цікавить, як ситуація розвиватиметься з 01.08.2023 (з моменту набрання чинності Законом № 3219). Конструкція норми трошки інша. І

можна дійти висновку, що там, де немає штрафу за Законом про РРО (див. вище), не має бути й адмінштрафу

Втім податківці можуть ухопитися, наприклад, за той факт, що штрафне звільнення встановлено для суб’єктів господарювання, а не для винних посадових осіб чи осіб, що здійснюють розрахункові операції. Позицію судів передбачити зараз важко. Тож

адмінштраф не варто взагалі списувати з рахунків. Деякий ризик його застосування зберігається. Втім цей штраф не такий вже й великий

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі