Теми статей
Обрати теми

Що буде з 1 липня: проєкт № 8401 наближається

Солошенко Людмила, податковий експерт
Законопроєкт № 8401*, що пролежав три місяці без руху, знову в центрі уваги. З наближенням граничної дати — 1 липня законодавці ним зайнялися впритул і 29.05.2023 проєкт був прийнятий за основу. Тож зміни не скасовуються і вже на низькому старті. До чого готуватися?

* itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/pubFile/1636049

Проєкт № 8401 — це, по суті, повернення до довоєнних правил оподаткування і відновлення довоєнного стану податкової політики. Більшість змін хочуть упровадити з 1 липня 2023 року. Ось основні напрями.

Скасування спецЄП

З 01.07.2023 скасують спецЄП (зі ставкою 2 %) — особливий режим оподаткування, який спочатку вводився на час воєнного стану (тобто замислювався на весь час ВС) і який, проте, законодавці вирішили скасувати з другого півріччя. Тому залишатися в спецЄПешниках зі ставкою 2 % вийде тільки до 1 липня, незважаючи на продовження ВС.

Повторимо, що поки ми аналізуємо доступний текст проєкту закону, прийнятого лише в першому читанні. Депутатам ще належить проголосувати за нього в цілому. Тільки після підписання Президентом та опублікування підсумкового тексту він реально запрацює. Імовірність його появи оцінюємо як високу. Зрозуміло, на шляху руху закону можуть бути внесені правки і фінальний текст може відрізнятися від того, який є на сьогодні.

Перехідні операції (вихід з ЄП)

З приємного — сподіваємося, що повноцінно врегулюють перехідні операції при поверненні з єдиного податку на загальну систему (у прибутківці). І усунуть подвійне їх оподаткування, причому для обох випадків:

— і якщо товар відвантажений на ЄП, а оплата надійшла на загальній системі оподаткування;

— і якщо оплата надійшла на ЄП, а відвантаження товару відбулося на загальній системі оподаткування (адже цей випадок залишався досі неврегульованим).

Для цього фінрезультат треба буде коригувати відповідними податковими різницями.

Єдиний податок у ФОП груп 1, 2

Нагадаємо, що зараз ФОП — єдиноподатники груп 1 і 2 мають право самостійно вирішувати: платити єдиний податок їм чи ні (п.п. 9.1 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ). Проте з 1 липня 2023 року такого права вибору (звільнення) не буде і підприємці — єдиноподатники груп 1 і 2 повинні будуть платити ЄП на загальних підставах. А ось можливість не сплачувати ЄСВ «за себе» (для сіх ФОП на ЄП) при цьому збережеться.

Податкові строки

З 1 липня 2023 року планують скасувати воєнне призупинення строків (і, зокрема, виключити п. 102.9 ПКУ, що «зупинив строки»). Тому ті строки, які на воєнному стані (ВС) поки що заморожені, відновлять свій перебіг. І, зокрема, «побіжать» строки: і для платників (1095-денний строк виправлення помилок, 365-денний строк відображення податкового кредиту (ПК) та ін.), і для податківців (зокрема, строки розгляду документів на розблокування, виведення з ризикових та ін.). І карантинний мораторій теж не діятиме.

Перевірки

З 01.07.2023 скасують воєнний мораторій на перевірки. Нагадаємо, що зараз дозволені фактичні і камеральні перевірки, а також деякі позапланові перевірки (у разі декларування бюджетного відшкодування, від’ємного значення більше 100 тис. грн, реорганізації, за зверненням платника та ін., п.п. 69.2 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). А з 1 липня вже по повній відновляться планові документальні перевірки і позапланові документальні перевірки — тобто повернуться всі перевірки. І, до речі, План-графік проведення документальних планових перевірок на 2023 рік уже складений з урахуванням другого півріччя. Щоправда, документальні та фактичні перевірки під час дії ВС, звичайно, будуть можливі тільки за умови під час їх проведення безпечного доступу, допуску до приміщень, документів тощо.

Штрафи

Притягнення платників до відповідальності та можливість накладення штрафів повертаються. За виявлені порушення податківці зможуть штрафувати. Причому планується, що штрафний карантинний мораторій також не діятиме («карантинний» п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, що звільняє від штрафів, призупинять).

Щоправда, передбачено і послаблення.

Оплата ППР (у 30-денний строк) — без штрафу та пені. Якщо при документальних перевірках (проведених у період з 1 липня 2023 року і до дня завершення ВС) податківці донарахують податкове зобов’язання і платник сплатить таке донараховане зобов’язання за ППР протягом 30 календарних днів, то він звільняється від сплати за таким зобов’язанням штрафів та пені. При цьому сума сплаченого податкового зобов’язання оскарженню не підлягає.

Ну а ще, можливо, збережуть мораторій на штрафи і перевірки для підприємців, які здійснюють діяльність на територіях, наближених до бойових дій.

РРО-штрафи

З 1 липня 2023 планують повернути всі штрафи щодо РРО. Зараз, нагадаємо, можливі тільки штрафи за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів (згідно з п. 12 розд. II Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 № 265/95-ВР).

ЄСВ-штрафи та перевірки

А також з 01.07.2023 планують відновити застосування ЄСВ-штрафів та перевірок ЄСВ. Ні воєнного, ні карантинного звільнення для них уже не буде.

Податковий кредит з послуг нерезидента

З 01.07.2023 хочуть зсунути дату відображення податкового кредиту (ПК) з послуг, отриманих від нерезидентів, і встановити для цього певні умови (підкоригують п. 198.2 ПКУ). ПК з послуг нерезидента можна буде показати тільки:

— у періоді подання декларації (за попередній період, в якому були задекларовані ПЗ з послуг нерезидента) і

— за умови, що податкові зобов’язання за декларацією за такий попередній період (у якому були задекларовані ПЗ з послуг нерезидента) — якщо в її ряд. 18 виник податок до сплати — були сплачені до бюджету.

Тож, схоже, літо буде спекотним. Тенденції невтішні. Подивимося, що із задуманого буде реалізовано з 1 липня. І з появою Закону про ці зміни поговоримо детальніше з урахуванням тих коригувань, які, можливо, потраплять у текст Закону на його шляху до прийняття в цілому.

Висновки

  • Прийнято за основу законопроєкт № 8401, яким намічаються зміни з 1 липня.
  • З 01.07.2023 планується повернення до довоєнних правил оподаткування і, зокрема:
    — скасування спецЄП зі ставкою 2 %;
    — відновлення перебігу призупинених строків;
    — відновлення перевірок;
    — повернення штрафів (у тому числі щодо РРО та ЄСВ).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі