Теми статей
Обрати теми

Юрособа купує авто не за місцезнаходженням: реєстрація та воєнний облік

Павленко Олексій, податковий експерт
Читач звернувся до нас із таким запитанням. Юридична особа, яка зареєстрована в Харкові і зараз релокована у Львів (але місце реєстрації не міняли), придбаває автомобіль. Оформлювати купівлю-продаж і ставити це авто на облік в МВС юрособа збирається у Львові. Читач запитує: чи треба авто спочатку поставити на військовий облік? І де це необхідно зробити: у Харкові чи у Львові? Давайте разом розбиратися.

Реєстрація авто в МВС не за місцезнаходженням

Колись у Порядку № 1388* була норма (п. 21), що авто на юридичних осіб реєструють в органах МВС тільки за місцезнаходженням юрособи. Але цю норму з Порядку № 1388 було ще у 2015 році видалено. І відтоді реєстрація (перереєстрація), зняття з обліку транспортних засобів, оформлення та видача реєстраційних документів та/або їх формування в електронному вигляді, а також видача (присвоєння) номерних знаків (їх буквено-цифрової комбінації) здійснюються за місцем звернення власника або його уповноваженої особи незалежно від задекларованого або зареєстрованого місцезнаходження юрособи!

* Порядок державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, затверджений постановою КМУ від 07.09.98 № 1388.

Отже, зараз юрособа може обирати, у органі МВС якого регіону їй зручніше ставити авто на облік. Тобто поліціанти у сервісному центрі МВС м. Львова не можуть відмовити у реєстрації автомобіля, який придбавається, під тим приводом, що його власник (юрособа) зареєстрований за місцезнаходженням у м. Харків.

Водночас у свідоцтві про реєстрацію авто обов’язково зазначається місце реєстрації юрособи, за якою реєструється транспортний засіб (п. 24 Порядку № 1388).

Довідка від ТЦК та СП** (військкомату)!

Обов’язок та випадки подання довідки. Тут нагадаємо, що у ч. 1 ст. 21 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21.10.93 № 3543-XII для підприємств у разі реєстрації (перереєстрації), переобладнання чи зняття з обліку транспортних засобів, що можуть бути призначені для доукомплектування ЗСУ та інших військових формувань в особливий період,

уведено обов’язок подавати до органів МВС, що здійснюють держреєстрацію та облік транспортних засобів, документи з відміткою районного (міського) ТЦК та СП про взяття їх на військовий облік (зняття з військового обліку)

** Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки (раніше — військкомат).

Цю вимогу конкретизовано у п. 11 Положення № 1921*: для державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку** транспортних засобів у територіальних органах з надання сервісних послуг МВС (крім транспортних засобів, власниками яких є громадяни) представником підприємства (установи, організації), транспортні засоби яких підлягають реєстрації (перереєстрації), зняттю з обліку, крім інших необхідних документів, подається довідка, форма якої визначається Міноборони, з відміткою керівника про постановку транспортного засобу на військовий облік або зняття з такого обліку. До речі, наскільки нам відомо, форму цієї довідки Міноборони так і не визначило, і її виписують у довільній формі…

* Положення про військово-транспортний обов’язок, затверджене постановою КМУ від 28.12.2000 № 1921.

** Тобто якщо придбавається вживане авто і його власником теж була юрособа, то для зняття авто з обліку у зв’язку з його продажем юрособа-продавець теж має надати до МВС довідку від «свого» ТЦК та СП про зняття цього авто з військового обліку.

МВС вимагає законно. Щоправда, в Порядку № 1388 немає згадок про подання такого документа, як довідка з ТЦК та СП про постановку транспортного засобу, що реєструється, на військовий облік. Тим не менше у переліках документів, які вимагає МВС для реєстрації, такі довідки скрізь фігурують***, адже, як ми зазначили, їх подання передбачено іншими нормативами.

*** Див., наприклад, тут.

Тож авто спочатку треба поставити на військовий облік, бо без подання нашою юрособою згаданої довідки (т. п. документа) від ТЦК та СП придбане авто в МВС на облік не поставлять.

Постановка на військовий облік

В якому військкоматі ставити на облік. Те, що без згаданої довідки від ТЦК та СП авто у терорганах (будь-якого регіону) МВС не зареєструють, це вже зрозуміло. Ось ми і дійшли до другого запитання: у ТЦК та СП якого міста (Харкова чи Львова) нашій юрособі ставити авто на військовий облік та отримувати згадану довідку?

Гадаємо, відповідь на це запитання залежить саме від того факту, чи офіційно (в держреєстрі) міняла наша юрособа після релокації до Львова своє місцезнаходження. Як випливає з інформації, наведеної читачем, цього не відбулося. Але ж відповідно до норм Положення № 1921 авто треба ставити на військовий облік і Відомість про наявність і технічний стан транспортних засобів і техніки… (далі — Відомість) (див. додаток 1 до Положення № 1921) необхідно подавати до ТЦК та СП за місцезнаходженням підприємства (установи, організації). Тому

вважаємо, що наша юрособа має поставити придбане авто на військовий облік у ТЦК та СП за місцем свого «юридичного», а не фактичного перебування

Тобто, за формального підходу, представник юрособи повинен їхати у Харків (і не обов’язково на цьому авто), щоб поставити придбане авто на військовий облік і отримати про це згадану довідку. Яку потім і буде (з іншими необхідними документами) подано до сервісного центру МВС м. Львова — задля постановки авто на облік в МВС.

Щодо звернення до військкомату. Якщо юрособа до реєстрації авто ще не мала на обліку транспортні засоби, то у ТЦК та СП повинні поставити придбане авто на військовий облік і видати довідку для МВС. Але, скоріш за все, для цього там вимагатимуть подати згадану Відомість (хоча згідно з п. 15 Положення № 1921 Відомість обов’язково подається два рази на рік: до 20 червня та 20 грудня). До речі, у Відомості, окрім «Місцезнаходження підприємства, установи, організації» (у нашому випадку має бути зазначене м. Харків) зазначається також «Фактичне місцезнаходження гаража (місце зберігання транспортних засобів і техніки)» (а тут вже має бути м. Львів).

Якщо ж юрособа реєструє авто, вже маючи транспортні засоби на балансі, то не виключаємо, що в ТЦК та СП для постановки авто на облік теж вимагатимуть від юрособи подання оновленої останньої Відомості (яку подали до 20 червня цього року). А якщо, маючи транспортні засоби, юрособа Відомість раніше не подавала, то довідки для реєстрації авто їй точно не отримати без подання до військкомату цієї Відомості (хіба що за великим «блатом»). У такому випадку є ризик ще й отримати адмінштраф за ст. 2101 КУпАП. Цією статтею передбачено, що порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, вчинене в особливий період, — тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб у розмірі 300 — 500 нмдг (5100 — 8500 грн)!

Водночас не виключаємо, що юрособі якось вдасться домовитись в одному із ТЦК та СП м. Львова і там поставити авто на військовий облік та отримати про це довідку для МВС. Хоча без зміни «юридичного» місцезнаходження юрособи, гадаємо, таке малоймовірно…

Детальніше про військово-транспортний обов’язок і звітування до ТЦК та СП читайте наступного тижня у «Податки & бухоблік», 2023, № 92.

Висновки

  • Реєстрація (перереєстрація), зняття з обліку транспортних засобів тощо здійснюються за місцем звернення власника або його уповноваженої особи незалежно від задекларованого або зареєстрованого місцезнаходження юрособи.
  • Для державної реєстрації (перереєстрації, зняття з обліку) транспортних засобів у територіальних органах МВС юрособи зобов’язані подати довідку з відміткою районного (міського) ТЦК та СП про взяття їх на військовий облік (зняття з військового обліку).
  • Для отримання довідки необхідно поставити авто на військовий облік в районному (міському) ТЦК та СП за «юридичним» місцезнаходженням підприємства (установи, організації). Саме цей військкомат і має видати довідку, необхідну для подання в МВС.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі