Теми статей
Обрати теми

Сплата ЄП групи 2 ФОП з м. Харків: що хочуть податківці?

Томашпольський Сергій, податковий експерт
ФОП групи 2 зареєстрований (ще до війни) та здійснює діяльність у м. Харків. У кабінеті і надалі продовжують проводитися нарахування єдиного податку. Чому так відбувається, адже м. Харків входить до переліку пільгових територій? Чи може такий ФОП не сплачувати єдиний податок з 01.08.2023 і чи є тут ризик санкцій? Зараз все з’ясуємо!

Як розуміємо, ФОП цікавить сплата єдиного податку (ЄП) починаючи зі сплати за серпень 2023. Бо саме починаючи зі сплати за серпень 2023 маємо зміни, запроваджені (з 01.08.2023) Законом № 3219*.

* Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.06.2023 № 3219-IX.

Сплата ЄП груп 1 та 2 починаючи зі сплати за серпень 2023

Так от, самостійно вирішувати, чи сплачувати їм ЄП груп 1 та 2 з 01.08.2023 (тобто починаючи зі сплати за серпень 2023), мають лише ті ФОП, податкова адреса яких знаходиться на територіях активних бойових дій / можливих бойових дій / на тимчасово окупованих територіях. Про це йдеться в новому п. 11 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ.

Що таке податкова адреса ФОП, яка має знаходитися на територіях активних бойових дій / можливих бойових дій / на тимчасово окупованих територіях?

Податкова адреса — це місцезнаходження (адреса місця проживання) ФОП, зазначена в ЄДР (Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань).

Не слід плутати податкову адресу та місце провадження діяльності ФОП. Це зовсім різні речі (про що детальніше у статті «Місце діяльності ФОП-спрощенця: що це таке і з чим його їдять?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 50).

Де здійснює діяльність ФОП, для можливості несплати ЄП значення не має. Бо в п. 11 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ йде мова саме про податкову адресу («11. Установити, що з 1 серпня 2023 року фізичні особи — підприємці — платники єдиного податку першої та другої групи, податкова адреса яких знаходиться на територіях бойових дій або на тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України…»)

За яким документом визначаємо приналежність території до пільгової?

Відповідно до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 № 309 (далі — Перелік № 309).

З цього приводу немає жодних сумнівів! Прямо посилаються на Перелік № 309 у своїх роз’ясненнях і податківці (категорія 107.01.05 БЗ)

Протягом якого часу дається можливість самостійно вирішувати, сплачувати чи ні ЄП груп 1 та 2 ФОП з податковою адресою на відповідній території?

Можливість несплати виникає — з першого числа місяця, в якому почалися бойові дії на відповідній території, виникла можливість бойових дій або почалася тимчасова окупація такої території. При цьому орієнтуємось на дати з Переліку № 309.

Можливість несплати зберігається:

— до останнього числа місяця, в якому було завершено активні бойові дії / припинено можливість бойових дій / завершено тимчасову окупацію. При цьому орієнтуємось на дати з Переліку № 309 (крайня права графа);

— чи до кінця місяця, в якому ФОП було проведено державну реєстрацію зміни місцезнаходження на територію, що не відноситься до зазначених вище територій

У п. 11 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ сказано саме про ситуацію, коли податкова адреса знаходиться на територіях активних бойових дій / можливих бойових дій / на тимчасово окупованих територіях «станом на дату початку бойових дій або тимчасової окупації». Чи мають ці слова якесь значення?

Ми мали побоювання з цього приводу, що податківці можуть ці слова сприймати як умову, що на дату початку активних бойових дій / виникнення можливості бойових дій / початку тимчасової окупації відповідно до Переліку № 309 податкова адреса ФОП вже мала знаходитися на відповідних територіях. Тільки тоді він має можливість не сплачувати ЄП. А якщо, наприклад, ФОП спочатку був зареєстрований на території, яку не згадано у Переліку № 309, а потім перереєструвався на територію, що вже мала згідно з Переліком № 309 статус, наприклад, території можливих бойових дій, то можливості не сплачувати ЄП у такого ФОП немає. Типу якщо ФОП свідомо змінив місцезнаходження на «пільгову» територію, то він має сплачувати ЄП на загальних підставах.

Але наші побоювання не виправдовуються! Податківці не акцентують на цьому увагу

у своєму роз’ясненні в категорії 107.01.05 БЗ. А просто кажуть, що ФОП на ЄП груп 1 та 2 у період воєнного стану з 01.08.2023 «мають право не сплачувати єдиний податок за період з першого числа місяця, в якому почалися бойові дії на відповідній території, виникла можливість бойових дій або почалася тимчасова окупація такої території, до останнього числа місяця, в якому було завершено такі активні бойові дії, припинено можливість бойових дій або завершено тимчасову окупацію».

В інформаційному листі № 4/2023 з цього приводу податківці ніяких додаткових деталей теж не надали

(ср. )Чи має ФОП якось повідомляти податківців, що він має намір скористатися можливістю не сплачувати ЄП груп 1 та 2, щоб податківці не здійснювали йому нарахування в Електронному кабінеті?

Ні, жодних таких вимог ПКУ не містить.

Щодо нарахування ЄП податківцями в п. 11 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ маємо дві норми:

— «для таких платників єдиного податку, які скористалися правом не сплачувати єдиний податок, контролюючий орган не проводить нарахування авансових внесків з єдиного податку, визначене пунктом 295.2 статті 295 цього Кодексу»;

— «податкові зобов’язання із сплати єдиного податку нараховуються таким платникам єдиного податку за періоди, за які був сплачений єдиний податок, що відображені в декларації платника єдиного податку».

Тобто логіка така, що нараховано ЄП може бути лише за ті місяці, за які / по яких «пільговий» ФОП спочатку сплатив ЄП, а потім ще й показав відповідні нарахування ЄП в ЄП-декларації.

Відповідно якщо «пільговий» ФОП правомірно не сплатив ЄП за місяці починаючи з серпня 2023, то по ньому відповідних нарахувань не має бути.

Втім як податківці технічно налагодять цей процес, поки не зрозуміло.

Але як би вони його не налагодили, в будь-якому випадку, до «пільгового» ФОП не може бути застосовано негативні наслідки за несплату ЄП, який він має право не сплачувати

Приклад: місто Харків

Повертаємось до ФОП групи 2 із питання — який ще до війни зареєстрований та здійснює діяльність у м. Харків. Чи може такий ФОП не сплачувати ЄП з 01.08.2023?

Як ми з’ясували вище, місце здійснення діяльності визначальним тут не є. Визначальною є саме податкова адреса, тобто місцезнаходження (адреса місця проживання) ФОП, зазначена в ЄДР.

Податкова адреса нашого ФОП знаходиться у м. Харків.

Далі відкриваємо актуальну версію Переліку № 309 і шукаємо інформацію щодо Харківської міської територіальної громади (тобто міста Харкова). Бачимо наразі наступне.

I. Території, на яких ведуться (велися) бойові дії

1. Території можливих бойових дій

Код

Найменування

Дата виникнення можливості бойових дій

Дата припинення можливості бойових дій*

UA63120270000028556

Харківська міська територіальна громада

15.09.2022

2. Території активних бойових дій

Код

Найменування

Дата початку бойових дій

Дата завершення бойових дій*

UA63120270000028556

Харківська міська територіальна громада

24.02.2022

15.09.2022

Тобто виходить, що

м. Харків з 15.09.2022 має статус території можливих бойових дій

Відповідно наш ФОП групи 2 з 01.08.2023 має можливість не сплачувати ЄП за місяці починаючи з серпня 2023 по:

— місяць (включно), в якому Харківська міська територіальна громада втратить статус території можливих бойових дій (звісно, без наступного потрапляння в інший розділ Переліку № 309). Ця дата буде вказана в крайньому правому стовпчику, що наразі є пустим;

— або місяць (включно), в якому ФОП перереєструє свою податкову адресу на іншу територію, яка на той момент не буде значиться в Переліку № 309 як така, що має відкритий статус території активних бойових дій / можливих бойових дій / тимчасово окупованої території.

При цьому, знову ж таки,

податківці не ставлять ніяких явних вимог, коли саме податкова адреса ФОП вже мала знаходитися на відповідній території

Тобто у нашому прикладі і не вимагається (не є обов’язковою умовою), щоб податкова адреса ФОП станом на 15.09.2022 (тобто станом на дату початку бойових дій (можливих)) вже знаходилася в м. Харкові.

Висновки

  • Місто Харків з 15.09.2022 має статус території можливих бойових дій.
  • Якщо податкова адреса ФОП (вказана в ЄДР) знаходиться на території м. Харків, то він починаючи з 01.08.2023 може продовжувати не сплачувати ЄП груп 1 та 2.
  • У ФОП немає обов’язку повідомляти податківців, що він має намір скористатися можливістю не сплачувати ЄП груп 1 та 2.
  • Якщо ФОП правомірно не сплачує ЄП, податківці не мають здійснювати йому нарахування ЄП за відповідні місяці. Відповідно не може бути жодних негативних наслідків несплати ЄП.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі