Теми статей
Обрати теми

Документи за проживання у відрядженні — від ФОП-єдинника групи 2: як бути?

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Працівник у відрядженні проживав у готелі, що належить ФОП — платнику єдиного податку (ЄП) групи 2. Чи може бухгалтерія підприємства прийняти від цього працівника документи на оплату послуг із проживання?

Так, може. При цьому фіскали наполягають, що підприємству слід мати також документи для уникнення подвійного оподаткування ФОП, із чим ми не згодні.

Обґрунтуємо свою відповідь.

Придбання послуг у ФОП на ЄП

Для ФОП — платників єдиного податку існують певні обмеження при наданні ними послуг. Зокрема, представникам групи 2 дозволена діяльність із надання послуг, у тому числі побутових, лише платникам ЄП та/або населенню (п.п. 2 п. 291.4 ПКУ).

За порушення законодавчо встановлених умов роботи на єдиному податку таким ФОП доведеться:

1) з першого числа наступного кварталу залишити спрощену систему оподаткування (п.п. 9 п.п. 298.2.3 ПКУ);

2) сплатити ЄП за підвищеною ставкою 15 % (п.п. 5 п. 293.4 ПКУ).

Якщо ж такі порушення контролери виявлять у спрощенця під час проведення перевірки, то анулюють реєстрацію платника єдиного податку (БЗ 107.05).

Та чи впливають на підприємство такі порушення в тому разі, коли йдеться про надання послуг із проживання його відрядженим працівникам?

Наслідки для підприємства

На підприємство, що направило працівника у відрядження, факт отримання працівником послуг із проживання від ФОП-другогрупника не впливає ніяк. Оскільки ПКУ не встановлено жодних обмежень щодо відображення витрат, понесених платниками податку на прибуток у зв’язку з оплатою послуг, які було надано єдиноподатниками з порушенням чи без порушення правил перебування на спрощеній системі. Ну хіба що варто мати на увазі майбутню збільшуючу різницю для резидентів Дія Сіті на загальних підставах (високодохідників і малодохідників-добровольців) на вартість придбань у єдиноподатників, що перевищують 50 % (у 2024 році) / 20 % (у наступних роках) бухвитрат за минулий рік (п.п. 140.5.17 ПКУ з урахуванням п. 62 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ).

А якщо ваше підприємство теж на єдиному податку, то витрати вас узагалі не цікавлять.

Таким чином,

бухгалтерія підприємства може безперешкодно відшкодовувати працівникам витрати на оплату будь-яких послуг, наданих ФОП на ЄП групи 2

Цей висновок поширюється в тому числі на відшкодування витрат на проживання відрядженого працівника в готелі, що належить ФОП-другогрупнику.

Разом з тим придбання послуг у ФОП працівниками, направленими у відрядження, має свою специфіку. Вона дозволяє не відображати суми, сплачені за такі послуги, в додатку 4ДФ і не перейматись наявністю документів для уникнення подвійного оподаткування ФОП. Хоча щодо останнього податківці мають іншу думку.

Специфіка послуг, наданих відрядженим

З давніх-давен податківці стоять на тому, що вартість, зокрема, послуг з проживання (в готелі чи в іншому орендованому житлі), які надані відрядженому працівникові, оплачує він особисто, а не підприємство, що направило його у відрядження. Тобто саме відряджений працівник фактично виплачує дохід ФОП, а підприємство лише компенсує витрати працівника на відрядження.

Такого підходу податківці дотримуються і зараз (див. БЗ 103.25). При цьому вони заявляють, що

відображати в додатку 4ДФ сплату працівником коштів на користь ФОП за надані під час відрядження послуги підприємство не зобов’язане

Однак усе одно вимагають, щоб відряджений працівник отримав від ФОП, який надавав послуги з найму житлового приміщення, копію документа про держреєстрацію такого ФОП як суб’єкта підприємницької діяльності. Докладніше про те, які документи для уникнення подвійного оподаткування слід мати при виплаті доходу на користь ФОП, читайте в статті «Виплати на користь ФОП без оподаткування ПДФО/ВЗ/ЄСВ: які документи потрібні» // «Податки & бухоблік», 2023, № 77.

Приставати на цю вимогу фіскалів чи сперечатися з ними, вирішуйте самі. Однак якщо працівник таких документів із відрядження не привезе, майте на увазі, що врешті-решт, їх можна роздрукувати з ЄДР самостійно за безкоштовним запитом.

Якщо за готель заплатило підприємство

Донедавна податківці роз’яснювали цей нюанс так (див. БЗ 107.01.01, що втратила чинність з 01.04.2023):

якщо надані послуги відряджена особа оплачувала особисто (готівкою або з використанням особистої платіжної картки), то ФОП на ЄП групи 2 міг не боятися порушення єдиноподаткових умов, а підприємство не було зобов’язане відображати в додатку 4ДФ сплату працівником коштів на користь такого ФОП за надані під час відрядження послуги;

якщо оплата за найманого працівника, що перебував у відрядженні, надходила безпосередньо від юрособи — неплатника ЄП (безпосередньо з поточного рахунку підприємства або з корпоративної платіжної картки), то мало місце порушення з відповідними наслідками для ФОП (див. вище). У такому разі підприємство мало отримати від ФОП відповідні документи про його держреєстрацію, а також відображати перераховані суми в додатку 4ДФ.

На сьогодні відновлення цієї консультації не відбулося. Натомість у БЗ 107.01.01 з’явилася інша, з відповіддю на запитання, чи може ФОП бути платником ЄП другої групи, якщо надає послуги «фізику», а оплату вартості послуг здійснює «юрик», що не є платником ЄП? На відміну від попередньої консультації, податківці прив’язуються тут до того, хто є замовником таких послуг згідно з договором і хто підписуватиме акт приймання-передачі таких послуг.

Якщо замовником є «фізик», який підписує зазначений акт, але вартість наданих йому послуг оплачує «юрик» — неплатник ЄП, то ФОП-другогрупник, що надавав такі послуги, нічого при цьому не порушує.

Якщо ж замовником є «юрик» — неплатник ЄП, який підписує акт і оплачує вартість послуг, наданих «фізику», тоді ФОП порушує умови, передбачені ПКУ для другогрупників

Свого часу такий підхід податківці застосовували до ФОП, що ремонтують авто «фізикам», але при цьому оплату за виконані роботи отримують від страхової компанії (БЗ 107.01.01, нечинна з 16.12.2021 «у зв’язку з втратою актуальності»). Зараз же вони вирішили його узагальнити.

За такого підходу можна стверджувати, що надання послуг із проживання відрядженому працівнику в будь-якому разі не стоятиме на заваді перебуванню ФОП-готельєра на групі 2 ЄП. Адже за договором тимчасового розміщення замовником завжди буде відряджений працівник, тобто «фізик». І приймати надані йому послуги (хай навіть без формального підписання акта) буде саме він. Таким чином, якщо ми правильно зрозуміли цю нову консультацію, більше не має значення, платив відряджений за своє проживання сам чи за нього заплатило підприємство-роботодавець.

Висновки

  • Послуги з проживання, надані ФОП на ЄП групи 2 відрядженому працівникові, підприємство-роботодавець, що не є платником ЄП, може відшкодовувати без утримання ПДФО і ВЗ.
  • Отримувати копії документів про держреєстрацію такого ФОП-готельєра як суб’єкта підприємницької діяльності не треба. Хоча податківці дотримуються іншої думки.
  • Відображати в додатку 4ДФ сплату працівником коштів на користь ФОП на ЄП групи 2 за надані під час відрядження послуги з проживання підприємство теж не зобов’язане.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі