08.02.2024

Строк сплати МПЗ від податківців: увага для ФОП-сільгоспЄП і не тільки!

На початку року вже було багато сказано про розрахунок МПЗ. Але, як виявляється, не все. Цього разу на написання нас надихнуло роз’яснення податківців із БЗ 107.02.04*. Так, вони зробили доволі дивний висновок щодо сплати позитивного МПЗ ФОП — платниками сільгоспЄП. А саме заявили, що позитивне МПЗ такі ФОП мають сплатити не пізніше 20 лютого 2024 року. Обговоримо цей дивний висновок і заодно нагадаємо всім платникам строки сплати позитивного МПЗ, які вже не за горами.

* zir.tax.gov.ua/main/bz/view/?src=ques&id=41213

МПЗ-основи

Вже йде другий рік, як власники та користувачі сільгоспугідь мають розраховувати мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ). Про те, як це зробити різним категоріям платників, можна довідатися:

— платникам сільгоспЄП — у «Аграрій — платник сільгоспЄП і мінімальне податкове зобов’язання» // «Податки & бухоблік», 2024, № 9;

— платникам податку на прибуток — у «Додатки МПЗ та МПЗ-З — розрахунок загального МПЗ» // «Податки & бухоблік», 2024, № 7;

— платникам ЄП груп 1 — 3 (як юрособам, так і ФОП), а також ФОП-загальносистемникам — у «Як ФОП порахувати МПЗ за 2024 рік» // «Податки & бухоблік», 2024, № 5.

Причому слід пам’ятати, що коли в результаті розрахунку МПЗ буде отримано: