Теми статей
Обрати теми

Додатки МПЗ та МПЗ-З — розрахунок загального МПЗ

Децюра Сергій, податковий експерт
Платники податку на прибуток, які є власниками і користувачами сільгоспугідь, за результатами роботи у 2023 році мають рахувати мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ) у окремих додатках МПЗ, які подаються лише з річною декларацією з податку на прибуток. Про те, хто має рахувати МПЗ і як це зробити, поговоримо далі.

Хто рахує МПЗ

МПЗ мають визначати всі підприємства — платники податку на прибуток, не тільки ті, що займаються вирощуванням сільгосппродукції, якщо вони володіють чи взяли у користування сільгоспугіддя, тобто ріллю, сіножаті, пасовища та багаторічні насадженнями і перелоги (пп. 14.1.1142 та 14.1.233 ПКУ).

Отже, із цього випливає, що не повинні рахувати МПЗ тільки ті платники, які:

— взагалі не володіють сільгоспугіддями, тобто на них не оформлено належним чином право власності на сільгоспугіддя, тобто не зареєстроване таке право у реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Якщо платники податку на прибуток володіють тільки несільгоспземлями (наприклад, землями промисловості, торгівлі тощо) та/або землями із когорти сільгоспземель, які не є сільгоспугіддями (наприклад, землі водного фонду), цей додаток також не подають;

— узагалі не мають у користуванні сільгоспугідь, тобто не взяли в оренду (суборенду), емфітевзис або інше користування такі угіддя.

Якщо ж у платника податку на прибуток є у власності сільгоспугіддя або він їх узяв у користування, тобто отримав в оренду (суборенду), емфітевзис або інше користування, і право власності та користування належним чином оформлене (зареєстроване у реєстрі речових прав на нерухоме майно), то в цьому випадку над ним нависає обов’язок подавати додаток МПЗ. Причому не має значення, чи використовує він такі землі безпосередньо у своїй діяльності, чи вони просто в нього простоюють.

Але навіть той факт, що платник податку на прибуток володіє чи взяв у користування сільгоспземлі, ще не говорить, що він має рахувати МПЗ. Річ у тому, що за деякі сільгоспугіддя МПЗ рахувати не треба. Мова йде про:

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі