19.02.2024

Переплати за держдивідендами

Питання повернення з бюджету переплат частини чистого прибутку та дивідендів на державну частку залежно від періоду переплати можуть вирішуватись неоднозначно. І практика не для всіх платників цих платежів, хто забажав повернути переплати за ними з бюджету, складалася не надто радісно. Тож давайте поговоримо про ці питання, і зокрема — як із цим справи на практиці.

Нагадаємо, що державні та комунальні унітарні підприємства мають сплачувати до бюджету частину свого чистого прибутку, а господарські товариства із державною часткою у статутному капіталі — дивіденди на цю державну частку. Ці обов’язкові платежі ми узагальнено іменуємо держдивіденди. Детально щодо цих платежів (обчислення, сплати, звітування) читайте: «Держдивіденди за 2023 рік» // «Податки & бухоблік», 2024, № 12.

Загальне щодо повернення переплат держдивідендів. Тут фактично потрібно виділити два основних періоди.

1. До 23.05.2020. Спочатку нагадаємо, що до червня 2020 року зайво/помилково сплачені держдивіденди повернути з бюджету (зарахувати в рахунок інших платежів до бюджету) було практично неможливо. Адже податківці тоді ставали у формальну позу і не розглядали заяви про повернення (залік), посилаючись на те, що у переліку податків і зборів, визначеному ст. 9 і ст. 10 ПКУ, відсутній такий платіж, як частина чистого прибутку (доходу) державних унітарних підприємств та їх об’єднань, що спрямовується до держбюджету. На базі цього робився висновок: оскільки ПКУ регулює відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, то порядок повернення платнику надміру сплаченої суми грошового зобов’язання, передбачений ст. 43 ПКУ на частину чистого прибутку (доходу), що сплачується до Держбюджету державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями, не поширюється*. Таке роз’яснення ДФС майже до червня 2020 року «стовбичило» у БЗ 102.09.