22.01.2024

Додаток ДІЯ: розрахунок податку на операції резидента Дія Сіті — платника ПВК

Додаток ДІЯ до рядка 06.3 ДІЯ декларації з податку на прибуток — не старий, він подавався починаючи з декларації за 2022 рік*. Його подають не всі платники й навіть не всі резиденти Дія Сіті, а лише ті з останніх, хто вирішив оподатковуватись на особливих умовах. Тобто хто замість сплати податку на прибуток за звичайними правилами обрав сплату аналога податку на виведений капітал (далі — ПВК). Поговоримо, як заповнити цей додаток при звітуванні за 2023 рік.

* zir.tax.gov.ua/main/bz/view/?src=ques&id=39687

Хто і коли подає додаток ДІЯ

Додаток ДІЯ за 2023 рік подають тільки ті підприємства, які у 2023 році:

на початок року вже були резидентом Дія Сіті і раніше обрали оподаткування на особливих умовах (ПВК);

стали протягом року резидентом Дія Сіті та/або обрали замість сплати податку на прибуток за загальними правилами сплату ПВК та право звітувати лише за річним податковим періодом. (Про те, хто міг стати таким резидентом і як обрати ПВК, читайте у «Податки & бухоблік», 2022, № 74 та в інформаційному листі ДПСУ від 22.07.2022 № 4/2022.)

Нагадаємо, що у резидентів Дія Сіті — платників податку на особливих умовах (ПВК) звітний період — рік (п.п. 137.10.3 ПКУ).

Перехід на ПВК в середині року

Питання, як звітувати у випадках, коли підприємство, яке було платником податку на прибуток на загальних підставах, з якогось кварталу в середині року перейшло на оподаткування як резидент Дія Сіті — платник ПВК, податківці висвітлили в листі ДПСУ від 13.12.2022 № 16349/7/99-00-21-02-01-07*, а пізніше — в консультації в БЗ 102.20.01.

* Наш коментар до цього листа: «Декларація з податку на прибуток резидентів Дія Сіті: як відзвітувати за 2022 рік?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 97.

У таких випадках, якщо новостворений «ПВКашник» до переходу був на квартальному періоді, він має подати (в 60-денний термін) декларацію за звітний (2023) рік*, в якій повинен відобразити результат діяльності за період перебування на загальній системі (перенести дані з попередньої декларації) та здійснити в цій же декларації обрахування податку, що підлягає сплаті за рік, як резидентом Дія Сіті — платником ПВК (щодо операцій, які були здійснені за період звітного року, у якому він вже був на ПВК).

* До цього він мав подати квартальні декларації за періоди цього року, коли був на загальній системі, і за які податок на прибуток вже мав бути нарахований і сплачений.

Якщо новітній «ПВКашник» був на річному періоді, то він має подати (в 60-денний термін) декларацію за підсумками звітного (2023) року, в якій показники обраховуються як за період перебування на загальній системі оподаткування (з першого календарного дня звітного року по останній календарний день кварталу перебування на звичайній системі), так і за період перебування на ПВК як резидента Дія Сіті (щодо операцій, проведених у кварталі(ах) звітного року, коли перебував на ПВК).