18.03.2024

Спочатку — прибуткова декларація, потом — фінзвітність: які можуть бути проблеми?

Підприємство подало декларацію з податку на прибуток, а вже після цього надіслало фінансову звітність. З якими негативними наслідками може стикнутися такий прибутківець? Давайте з’ясуємо.

Фінзвітність — додаток до прибуткової декларації

Від платників податку на прибуток п. 46.2 ПКУ вимагає подавати разом з відповідною прибутковою декларацією квартальну або річну фінансову звітність у порядку, передбаченому для подання податкової декларації з урахуванням вимог ст. 137 ПКУ.

Фінансова звітність є додатком до декларації з податку на прибуток та її невід’ємною частиною (п. 46.2 ПКУ)

Щодо платників податку на прибуток, які зобов’язані оприлюднювати свою річну фінзвітність (кого стосується цей обов’язок, див. у статті «Річна фінзвітність: оприлюднення» // «Податки & бухоблік», 2024, № 11), то вони згідно з абзацами другим і четвертим п. 46.2 ПКУ разом із річною декларацією мають подати фіскалам (1) Баланс (Звіт про фінансовий стан) і (2) Звіт про фінансові результати (Звіт про прибутки та збитки та інший сукупний дохід), ще не перевірені аудитором. Саме ці дві форми фінзвітності є додатком до прибуткової декларації та її невід’ємною частиною (п. 46.2 ПКУ).