Теми статей
Обрати теми

Загальна система оподаткування. Застосування РРО

Редакція ПК
Стаття

загальна система оподаткування

 

Застосування РРО

 

Згідно зі ст. 3 Закону про РРО

(від 06.07.95 р. № 265/95-ВР) ФОП-загальносистемники, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або безготівковій формі (за допомогою платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) у разі продажу товарів (надання послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування і послуг, зобов'язані застосовувати РРО.

Зверніть увагу:

багато хто помиляється вважаючи, що підприємці можуть скористатися пільгою з п. 1 ст. 9 Закону про РРО, тобто приймати готівку без РРО в разі проведення розрахунків з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів і видачею відповідних квитанцій, підписаних і завірених печаткою в установленому порядку. Насправді, ця пільга стосується тільки підприємств, установ, організацій усіх форм власності, крім підприємств торгівлі і громадського харчування, тобто ФОП-загальносистемники нею скористатися не можуть.

Винятки, що дозволяють працювати без РРО, є, але їх мало. Зокрема,

без касового апарату можуть працювати ті підприємці, які:

— визначені у

ст. 9 Закону про РРО (ані РРО, ані розрахункові книжки з квитанціями не використовуються). Варто зазначити, що п. 12 ст. 9 Закону про РРО, що дозволяє розрахунки без РРО в разі, якщо в місці отримання товарів (надання послуг) операції з розрахунків у готівковій формі не здійснюються (оптова торгівля тощо), по-суті є «мертвим» (РРО в цьому випадку застосовувати потрібно);

— підпадають під дію

ст. 10 Закону про РРО, тобто ведуть діяльність, передбачену в Переліку № 1336. У цьому випадку, дійсно, РРО не використовується, але кожному покупцю потрібно видавати розрахункові квитанції встановленої форми, тобто застосовувати КОРО та РК.

Нагадуємо, що використовувати РРО потрібно

на кожному місці розрахунків. Наприклад, РРО необхідно встановити і в офісі, і в магазині, якщо оплата готівкою приймається в обох цих місцях. Крім того, якщо грошові кошти приймаються водієм, наприклад, при перевезенні вантажів, то в кожному автомобілі необхідно встановити портативний РРО (задля справедливості зазначимо, що при перевезенні пасажирів і чіткому дотриманні певних умов (видача квитків з нанесеними на них друкарським способом серією, номером і номінальною вартістю — п. 4 ст. 9 Закону про РРО) РРО, як і розрахункові книжки, можна не застосовувати. Принаймні так роз'яснювала ДПАУ в листі від 12.01.2004 р. № 287/7/23-2117.

І портативні, і звичайні РРО реєструються в ДПІ за місцем проживання ФОП-загальносистемника.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі