Теми статей
Обрати теми

Новини та події

Редакція ПК
Новини

«єдиноподаткові» форми та порядки у проекті

 

У зв'язку з появою Закону № 4014, який вносить масштабні зміни в оподаткування єдиним податком шляхом уведення у ПК окремої глави, на ДПСУ та Мінфін було покладено обов'язок розробки низки регуляторних документів.

Нещодавно на офіційних сайтах Мінфіну (http://www.minfin.gov.ua) і ДПСУ (http://www.sta.gov.ua) з'явився проект наказу Мінфіну «Про затвердження форми свідоцтва платника єдиного податку та порядку видачі свідоцтва, форми та порядку подання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування та форми розрахунку доходу за попередній календарний рік», датований у першому випадку 01.12.2011 р, а в іншому — 02.12.2011 р.

Таким чином, Мінфін з допомогою цього проекту вирішив «убити» одразу трьох зайців, затвердивши одночасно:

форму свідоцтва платника єдиного податку та порядок його видачі;

форму заяви про застосування спрощеної системи оподаткування та порядок її подання;

форму розрахунку доходу за попередній календарний рік.

На громадське обговоренння цього проекту відведено місяць, тому прийняття відповідного наказу очікується в період після Нового року — до закінчення граничного терміну подання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування. Нагадаємо, що відповідно до абз. «г» п. 5 розд. ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 4014 відповідна заява має бути подана не пізніше 25.01.2012 р.

В абз. «б» цього пункту міститься дещо дивна норма, яка дозволяє використовувати видані свідоцтва про сплату єдиного податку і патенти про сплату фіксованого податку на 2011 р. відповідно до Указу № 727/98 та розділу IV Декрету про прибутковий податок з громадян до отримання свідоцтва платника єдиного податку, але не пізніше ніж до 01.06.2012 р. Якщо припустити, що наказ на основі проекту, що розглядається, усе-таки буде прийнято, то, виходить, що на отримання свідоцтва про сплату єдиного податку платники матимуть більше 4 місяців.

В якому вигляді буде затверджено наказ можна буде сказати лише після закінчення його громадського обговорення і остаточного затвердження, проте вже зараз можна сміливо заявляти, що у зв’язку з його прийняттям втратять чинність такі нормативні документи:

наказ ГДПІУ від 21.04.93 р. № 12 «Про затвердження Інструкції «Про оподаткування доходів фізичних осіб від зайняття підприємницькою діяльністю» та накази про внесення змін та доповнень до нього;

наказ ДПАУ від 13.10.98 № 476 «Про затвердження Свідоцтва про право сплати єдиного податку суб’єктом малого підприємництва — юридичною особою та Порядку його видачі» та накази про внесення змін та доповнень до нього;

наказ ДПАУ від 25.03.98 р. № 137 «Про затвердження форми патенту та Порядку його заповнення» .

У разі прийняття наказу на основі проекту, що розглядається, ми матимемо змогу ознайомити вас у подробицях з новим порядком подання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування та отримання свідоцтва платника єдиного податку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі