Теми статей
Обрати теми

Звітність: основна інформація

Редакція ПК
Стаття

Звітність: основна інформація

 

Основні відомості про податкову звітність, що стосується оподаткування доходів фізичних осіб, подамо в таблиці.

 

Форма
звітності

Чим затверджені форма
та Порядок
складання

Основні відомості

1

2

3

Звітність податкових агентів з ПДФО

Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку (форма № 1ДФ)

Наказ № 1020

1. Податковий розрахунок за ф. № 1ДФ надається особами, які є податковими агентами, щокварталу протягом 40 календарних днів, наступних за закінченням звітного кварталу.
2. Заповнюється Податковий розрахунок за ф. № 1ДФ окремо за кожен розрахунковий квартал (принцип наростаючого підсумку тут не застосовується). Загальний розрахунок за календарний рік складати не потрібно.
3. Податковий розрахунок за ф. № 1ДФ подається тільки в разі нарахування доходів платнику податків податковим агентом протягом звітного періоду. Нагадаємо, згідно із законодавством, що діяло до 01.01.2011 р., Податковий розрахунок за ф. № 1ДФ можна було не подавати, якщо у звітному періоді податковим агентом дохід не нараховувався та не виплачувався. Водночас нова редакція п. 176.2 ПК і зовсім дає підстави вважати, що тепер якщо у звітному періоді дохід не нараховувався, то Податковий розрахунок за ф. № 1ДФ подавати не потрібно, навіть якщо були факти виплати доходу. Однак офіційного підтвердження таким міркуванням немає.
4. Податковий розрахунок за ф. № 1ДФ згідно з ПК тепер прирівняно до податкової декларації (ст. 46, п.п. «г» п. 176.2 ПК).
5. Податковий агент може подати Податковий розрахунок за ф. № 1ДФ до органів ДПС в електронній формі за добровільним рішенням.
6. У полі «Працювало у штаті» в шапці Податкового розрахунку ф. № 1ДФ проставляється найбільший з місячних за звітний період (на перше число місяця) показник облікової кількості штатних працівників.
7. У графах 3а «Сума нарахованого доходу (грн., коп.)» і 3 «Сума виплаченого доходу (грн., коп.)» відображається «грязна» сума доходу фізичної особи (у сумі нарахування).
8. Якщо зарплата виплачується роботодавцем своєчасно, то гр. 3 дорівнює гр. 3а, а гр. 4 «Сума перерахованого податку» дорівнює гр. 4а «Сума нарахованого податку». Це правило застосовне тільки для доходів у вигляді зарплати. В інших випадках у гр. 3 наводиться сума фактично виплаченого доходу фізичній особі у звітному кварталі, а в гр. 4 — сума фактично перерахованого до бюджету ПДФО у звітному кварталі.
9. При заповненні Податкового розрахунку за ф. № 1ДФ необхідно враховувати такі моменти:
— ДПАУ вважає (див. консультацію «Допоміжна таблиця щодо заповнення форми № 1ДФ» // «ВПСУ», 2011, № 9, с. 20), що вартість путівок, наданих працівнику за рахунок коштів підприємства, слід наводити з ознакою доходу «126» (додблаго). Однак, на наш погляд, якщо путівка видається працівнику згідно з нормами колективного або індивідуального трудового договору, то дохід у вигляді вартості путівки потрапляє до поняття «зарплата» і відповідно відображається з ознакою доходу «101». Підтвердженням такої точки зору є п.п. 2.3.4 Інструкції № 5, згідно з яким вартість путівок працівникам і членам їх сімей на лікування і відпочинок входить до фонду оплати праці;

— окремого коду для відображення доходу від здачі в оренду рухомого майна не передбачено. На нашу думку, такий дохід необхідно відображати з ознакою «102», як доходи за ЦП-договорами;

— у листі ДПАУ від 12.05.2011 р. № 8882/6/17-0215 наголошується, що з ознакою «118» зазначаються несвоєчасно повернені невитрачені відрядні і підзвітні кошти, які є оподатковуваним доходом, а до впровадження накопичувального пенсійного фонду ознака доходу «133» у Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ не використовується;
— у листі від 09.03.2011 р. № 4628/6/17-0715 ДПАУ прийшла до висновку, що вихідна допомога не є зарплатою. Це узгоджується з п. 3.8 Інструкції № 5, відповідно до якого суми вихідної допомоги не включаються до фонду оплати праці. З цієї причини вважаємо, що для такої виплати щонайкраще відповідає ознака доходу «127». Незважаючи на змінену позицію на рівні листів, у консультації «Допоміжна таблиця щодо заповнення форми № 1ДФ» // «ВПСУ», 2011, № 9, с. 20 чомусь, як і раніше, пропонується відображати вихідну допомогу під зарплатним кодом «101»;
майно, надане роботодавцем безоплатно або в тимчасове користування в межах закону (вартість безоплатного лікувально-профілактичного харчування та іншого майна, якими роботодавець забезпечує платника податків відповідно до Закону України «Про охорону праці» від 14.10.92 р. № 2694-XII, спеціального (форменого) одягу та взуття, що надається роботодавцем у тимчасове користування платнику податків, який перебуває з ним у трудових відносинах) (п.п. 165.1.9 ПК) відображається з ознакою доходу «136». Водночас, на наш погляд, вартість спецодягу, спецвзуття, не поверненого працівником при звільненні та не відшкодованого працівником при проведенні остаточного розрахунку, слід вважати додатковим благом від роботодавця і відображати з ознакою доходу «126»;
якщо ФОП надаються інші доходи, ніж від здійснення підприємницької діяльності, у межах обраних ним видів діяльності, то, на наш погляд, ці доходи відображаються в Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ під відповідною ознакою доходу як звичайним фізичним особам. До прийняття ПК ДПАУ стверджувала, що такі доходи потрібно відображати у ф. № 1ДФ у складі інших доходів (зараз це ознака доходу «127»). Однак, схоже, їх думка змінилася: тепер вони рекомендують такі доходи відображати під зарплатним кодом «101» (див. «Допоміжну «таблицю» щодо заповнення форми № 1ДФ» // «ВПСУ», 2011, № 9, с. 20). Доходи ФОП від здійснення підприємницької діяльності в межах обраних нею видів діяльності відображаються з ознакою доходу «157»

— суми доходів, зокрема, зазначених у ч.1 п.п. 165.1.1 ПК, у Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ (ознака доходу «128») не відображаються (лист Комітету ВРУ з питань фінансів; банківської діяльності; податкової та митної політики від 23.06.2011 р. № 04-39/10-634)

Інформація суб'єктів господарювання, які провадять посередницьку діяльність, пов'язану з наданням послуг з оренди нерухомості (ріелтори), про укладені за їх посередництвом цивільно-правові договори (угоди) (далі — Інформація)

Наказ № 1024

1. Інформація має подаватися щоквартально, а саме протягом

40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного кварталу, принаймні саме такого висновку дійшли податківці в Єдиній базі.
2. Інформація подається виключно суб'єктами господарювання, які провадять посередницьку діяльність, пов'язану з наданням послуг з оренди нерухомості (ріелторами). Причому звітувати до державної податкової служби за місцем своєї реєстрації мають як юридичні особи (ріелторські фірми, агенції нерухомості), так і ФОП, що провадять операції з нерухомістю зазначеного типу. Якщо протягом звітного періоду агентство нерухомості або ріелтор не зафіксували укладання договору оренди, то надавати таку Інформацію вони не повинні.
3. Інформація може бути надана двома способами:
надіслана поштою з повідомленням про вручення до органу державної податкової служби за місцем реєстрації вище зазначених суб'єктів господарювання. Зверніть увагу: відповідно до ст. 49 ПК поштове відправлення має здійснюватися не пізніше ніж за десять днів до закінчення граничного строку подання Інформації. Окрім того, якщо останній день подання Інформації припадає на вихідний чи святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним чи святковим днем;

подана ріелторами безпосередньо до органу державної податкової служби. У цьому випадку, Інформація має бути подана протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного кварталу.
4. Як зазначили податківці в Єдиній базі, відповідно до п. 119.2 ПК неподання, подання з порушенням встановлених строків, подання
не у повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками Інформації тягне за собою накладення штрафу у розмірі 510 грн., а в разі повторного порушення протягом року — 1020 грн.
5. У формі передбачено поля для заповнення відомостей про договір оренди. Зокрема, треба вказати дату складання та термін дії договору, адресу об’єкта оренди та орендовану площу, а також суму орендної плати за звітний період.
До речі, податківці бажають бачити тут загальну суму за договором, принаймні саме такої позиції вони дотримуються в усних консультаціях

Відомості від нотаріусів

Лист ДПАУ от 26.01.2011 р. № 1984/7/17-0717

Нотаріуси мають звітувати як за основним, так і за неосновним місцем обліку.
За основним місцем обліку (тобто до податкового органу за місцем проживання нотаріуса) подаються:
Податковий розрахунок за ф. № 1ДФ (порядок подання цієї форми розглянуто вище);
річна декларація про доходи. Зараз форму такої декларації наведено в додатку 1 до Інструкції № 12 (детальніше див. нижче). Однак не виключено, що до моменту подання річної декларації за підсумками 2011 року буде затверджено нову форму.
За неосновним місцем обліку (тобто за місцем знаходження робочого місця нотаріуса) у строки, встановлені для квартального періоду, нотаріуси подають до податкового органу інформацію про:
— засвідчені договори купівлі-продажу (міни) нерухомості між фізичними особами (п. 172.4 ПК)*;
— засвідчені договори про відчуження рухомого майна між фізичними особами (п. 173.4 ПК);
— видані свідоцтва про право на спадок або про засвідчені договори дарування між фізичними особами (п. 174.4 ПК).
Така інформація наводиться в Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ у порядку, встановленому для цієї форми податкової звітності. Причому згідно з вимогами ПК (пп. 172.4, 173.4) тепер у Податковому розрахунку
за ф. № 1ДФ потрібно зазначати інформацію про засвідчений договір (видане свідоцтво про право на спадок), уключаючи відомості про його вартість і суму сплаченого податку

Постанова № 1242

1. Приватні нотаріуси згідно з п.п. «б» п.п. 170.1.5 ПК повинні надсилати органам ДПС за податковою адресою платників (орендодавців) податків повідомлення про нотаріальне посвідчення договору оренди об'єктів нерухомості в день посвідчення таких договорів.
2. За порушення порядку та/або строків надсилання цього повідомлення нотаріус несе відповідальність, передбачену законодавством за порушення порядку подання податкової звітності

* У зв'язку з нечітким формулюванням пп. 172.4 та 172.7 ПК залишається відкритим питання про необхідність нотаріусу подавати інформацію (Податковий розрахунок за ф. № 1ДФ) за операціями, коли однією зі сторін договору є юридична особа або ФОП. Сподіваємося на швидкі роз'яснення ДПАУ.

Звіти з ЄСВ

Звіт про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування до органів Пенсійного фонду
України
(додаток 4)

Порядок № 22-2

1. Звіт за формою додатка 4 надають страхувальники — роботодавці, підприємства, установи, організації, фізичні особи, які використовують найману працю, військові частини та органи, що виплачують грошове забезпечення, допомогу по тимчасовій непрацездатності, допомогу або компенсацію згідно із законодавством (п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону № 2464,
пп 2.1.1, 2.1.2 Інструкції № 21-5
, п. 3.1 Порядку № 22-2).

Юридичні особи, які не використовують працю найманих працівників, звіт за формою додатка 4 до Порядку № 22-2 не подають. Не повинні подавати такий звіт і ФОП, які працюють без найманих працівників.
2. Звіт за цією формою подається страхувальниками-роботодавцями до органів ПФУ за місцем узяття страхувальника на облік не пізніше
20 числа місяця, наступного за базовим звітним періодом
. Базовий період становить календарний місяць. Якщо страхувальник у звітному періоді змінює місцезнаходження або місце реєстрації проживання або фактичного проживання (за межами територіального обслуговування органу ПФУ, в якому він перебував на обліку), звіт за цей звітний період (з першого до останнього календарного числа звітного періоду) подається до органу ПФУ за новим місцем узяття на облік (п. 3.5 Порядку № 22-2).
3. Страхувальники-роботодавці, які використовують найману працю, повинні формувати та подавати таблиці 1 і 6 — щомісячно, таблиці 5 і 7 — у разі необхідності. Таблиці 2, 3, 4, 8, 9 не подаються.
Страхувальник-роботодавець зобов'язаний подати звіт у повному обсязі, тобто необхідно подати додаток 4 з усіма таблицями, які він повинен сформувати за звітний місяць. У разі неподання хоча б однієї з необхідних таблиць звіт не приймається.
4. Можливі способи подання звіту:
— в електронній формі* з використанням електронного цифрового підпису (далі — ЕЦП) через центр обробки електронних звітів. Подається згідно з Порядком № 7-7. Звіт на паперових носіях не подається;
— на паперових носіях**, завірених підписом керівника страхувальника та скріплених печаткою (за наявності), разом з електронною формою* на електронних носіях інформації. Електронна форма звіту повинна відповідати звіту на паперових носіях (п. 2.10 Порядку № 22-2);
— на паперових носіях**, якщо у страхувальника кількість застрахованих осіб не більше п'яти. Подається в друкованому вигляді або заповнюється українською мовою друкованими літерами без помарок і виправлень кульковою ручкою із синім або чорним чорнилом. Не вважається поданим звіт, надісланий поштою (п. 2.11 Порядку № 22-2)

Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб і суми нарахованого єдиного внеску
(додаток 5)

1. Звіт за формою додатка 5 надають ФОП, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, самі за себе і за членів сім'ї, які беруть участь у здійсненні підприємницької діяльності; особи, які забезпечують себе роботою самостійно, — займаються незалежною професійною діяльністю, а саме науковою, літературною, артистичною, художньою, освітньою або викладацькою, а також медичною, юридичною практикою, у тому числі адвокатською, нотаріальною діяльністю, або особи, які здійснюють релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність та отримують дохід безпосередньо від цієї діяльності, за умови, що такі особи не є найманими працівниками або підприємцями.
2. Звіт подається щороку, а точніше до 1 квітня року, наступного за звітним***. Таким чином, уперше відзвітувати до ПФУ потрібно буде
до 1 квітня 2012 року за результатами 2011 року.
3. Способи подання звіту аналогічні способам подання звіту за формою додатка 4.

4. «Пакет» таблиць, які подаються у складі звіту за формою додатка 5 до Порядку № 22-2, буде таким для:
— ФОП, які нараховують ЄСВ на суми доходу (прибутку) від підприємницької діяльності, що підлягає обкладенню ПДФО, титульний аркуш, таблиця 1 (за себе) і таблиця 4 (за членів сім'ї, які беруть участь у здійсненні підприємницької діяльності);
— ФОП, які обрали спрощену систему оподаткування (єдиний податок, фіксований податок), — титульний аркуш, таблиця 2 (за себе і за членів сім'ї, які беруть участь у здійсненні підприємницької діяльності), таблиця 5 (за членів сім'ї, які беруть участь у здійсненні підприємницької діяльності);
осіб, які забезпечують себе роботою самостійно, — займаються незалежною професійною діяльністю — титульний аркуш і таблиця 3.
Зверніть увагу: якщо ФОП або особа, яка забезпечує себе роботою самостійно, використовують працю найманих працівників, то вони зобов'язані будуть відзвітувати і за формою додатка 4 до Порядку № 22-2, оскільки в цьому випадку вони виступатимуть роботодавцями

Звіт про суми єдиного внеску, передбачені договором про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування, які підлягають сплаті, і суми доплати до органів Пенсійного фонду України
(додаток 6)

1. Звіт за формою додатка 6 подають особи, які:
— застраховані добровільно в системі загальнообов'язкового державного пенсійного (соціального) страхування (п. 3.3 Порядку № 22-2). Такий звіт подають щороку до 1 квітня року, наступного за звітним періодом.*** Таким чином, уперше за зазначеною формою необхідно буде відзвітувати до 1 квітня 2012 року;
— на підставі ч. 3 ст. 24 Закону № 1058 здійснюють доплату до мінімального страхового внеску (п. 3.4 Порядку № 22-2). Такі страхувальники звітують протягом одного календарного місяця після здійснення доплати через установи банків***.
Водночас, керівник органу ПФУ може ініціювати розробку і затвердження графіка подання звіту, що рекомендується, для страхувальників. Про це повідомляють страхувальника не пізніше ніж за 10 днів до дати подання звіту, що рекомендується (п. 2.16 Порядку № 22-2).
2
. Звіт за формою додатка 6 складається з титульного аркуша і таблиці 1 «Відомості про суми добровільних внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування або суми доплати»

*Електронна форма формується з використанням спеціалізованого програмного забезпечення, актуальні версії якого безоплатно надаються в органі ПФУ за місцем узяття на облік та розміщені на офіційному сайті ПФУ.

**На паперових носіях звіт формується у двох примірниках. Один примірник звіту з відміткою органу ПФУ про його прийняття зберігається у страхувальника.

***

Якщо останній день строку подання звіту припадає на вихідний, святковий або інший неробочий день, то останнім днем подання звіту вважається перший після нього робочий день (п. 2.15 Порядку № 22-2).

У разі зняття з обліку в органах ПФУ страхувальник зобов'язаний подати звіт за звітний період до дати зняття з обліку і звіти за попередні звітні періоди, якщо вони не подавалися (п. 2.13 Порядку № 22-2).

Звітність фізичних осіб — платників податків

Річна декларація про майновий стан і доходи (річна декларація про доходи)

Інструкція № 12

1. У загальному випадку річна декларація про доходи подається до податкового органу до 1 травня року, наступного за звітним (п. 179.7 ПК). Якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, згідно з п. 49.20 ПК граничний строк подання декларації переноситься на наступний за вихідним або святковим операційний (банківський) день.
Платники податку — резиденти, які від’їжджають за кордон на постійне місце проживання, зобов'язані подати до органу державної податкової служби податкову декларацію не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду.
2. До обов'язкових випадків декларування ПК відносить отримання:
— доходів, з яких під час їх нарахування або виплати податок не утримувався (п.п. 168.1.3 ПК);

— доходів від осіб, які не є податковими агентами (п.п. 168.2.1 ПК);
— іноземних доходів (п.п. 168.2.1 ПК);
— доходів, у тому числі, але не виключно, у вигляді заробітної плати, оподатковуваних за ставками, встановленими п. 167.1 ПК (15 % і 17 %), від двох і більше податкових агентів, якщо загальна сума таких доходів за будь-який календарний місяць перевищила 10-кратний розмір МЗП, установленої законом на 1 січня (у 2011 році — 9410 грн.) (п.п. «є» п. 176.1 ПК). Таким чином, тепер при отриманні доходів від двох і більше роботодавців, наприклад, за основним місцем роботи і за сумісництвом, працівник — платник податку зобов'язаний буде контролювати загальну суму оподатковуваного доходу. Якщо в будь-якому місяці 2011 року її розмір перевищить 9410 грн., він повинен буде подати податкову декларацію. Подати декларацію доведеться і якщо протягом року платник податків паралельно з доходами у вигляді заробітної плати отримував інші доходи, оподатковувані за ставками, встановленими п. 167.1 ПК.
Крім того, фізичні особи, які бажають скористатися правом на податкову знижку, також зобов'язані подати річну декларацію з ПДФО.
3. Згідно з п. 179.2 ПК декларація не подається в разі отримання фізичною особою доходів:
— виключно від податкових агентів, крім випадків, прямо передбачених розд. IV ПК;
від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів за якими був сплачений податок відповідно до розд. IV ПК).
Також «звільнені» від декларування доходів і такі платники податків (п. 179.4 ПК):
1) незалежно від виду та суми отриманих доходів платниками податку, які:
— є неповнолітніми або недієздатними особами і при цьому перебувають на повному утриманні інших осіб (у тому числі батьків) та/або держави станом на кінець звітного податкового року;
— перебувають під арештом або є затриманими чи засудженими до позбавлення волі, перебувають у полоні або ув'язненні на території інших держав станом на кінець граничного строку подання декларації;
— перебувають у розшуку станом на кінець звітного податкового року;
— перебувають на строковій військовій службі станом на кінець звітного податкового року;
2) в інших випадках, визначених розд. IV ПК.
4. На сьогодні декларація подається за формою, наведеною в додатку 1 до Інструкції № 12, крім того ДПАУ додатково розробила додатки до неї:
— додаток 1 «Перелік сум витрат, що включаються до складу податкового кредиту згідно зі статтею 5 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» (до декларації про доходи, одержані з 1 січня по 31 грудня 2008 року)» — заповнюється, якщо платник податків хоче скористатися правом на податковий кредит;
— додаток 2 «Розрахунок суми податку з доходів фізичних осіб (ПДФО), що підлягає поверненню платнику податку або сплаті до бюджету, у тому числі у зв'язку з нарахуванням податкового кредиту».
5. Зверніть увагу: згідно з п.п. 120.1.1 ПК неподання декларації чи включення до неї перекручених (недостовірних) даних про суми одержаних доходів, понесених витрат та якщо такі дії платника призвели до заниження суми оподатковуваного доходу, — тягнуть за собою накладення на платника податків — фізичну особу штрафу у розмірі 25 відсотків від різниці між заниженою сумою податкового зобов'язання і сумою, визначеною податковим органом. Разом з тим, в Єдиній базі податківці при визначенні штрафних санкцій за такі порушення посилаються на ст. 1641 КпАП, відповідно до якого штраф складає 3 — 8 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51 грн. — 136 грн.) та 5 — 8 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (85 грн. — 136 грн.) у разі повторного порушення протягом року

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі