Теми статей
Обрати теми

Дати виникнення податкових зобов'язань

Редакція ПК
Стаття

Дати виникнення податкових зобов'язань

 

Загальний випадок

 

У ПК збережено правило «першої події» для визначення дати виникнення податкових зобов'язань. Так, згідно з п. 187.1 ПК датою виникнення податкових зобов'язань з постачання товарів (послуг) вважається дата, що припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

а)

дата зарахування коштів від покупця (замовника) на банківський рахунок платника податку як оплата товарів (послуг), що підлягають постачанню. При цьому в разі постачання товарів (послуг) за готівку такою датою вважається дата оприбутковування коштів у касі платника податку, а за відсутності такої — дата інкасації готівки в банківській установі,що обслуговує платника податку;

б)

дата відвантаження товарів, а для послуг дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку.

Отже, у платника податку — постачальника товарів/послуг податкові зобов'язання з ПДВ виникають або в момент відвантаження товарів (оформлення акта наданих послуг), або на дату надходження коштів на його банківський рахунок (до каси) при здійсненні покупцем/замовником попередньої оплати, безумовно, якщо така подія відбудеться раніше.

Важливо зазначити, що правило «першої події» з 1 січня 2011 року поширюється і на посередницькі операції за винятком посередництва в ЗЕД. Так, згідно з

абз. 2 п. 189.4 ПК «дата збільшення податкових зобов'язань та податкового кредиту платників податків, що здійснюють постачання/отримання товарів/послуг у межах договорів комісії (консигнації), поруки, доручення, довірчого управління, інших цивільних договорів і без права власності на такі товари/послуги визначається за правилами, встановленими статтями 187 і 198 цього Кодексу». У свою чергу, ці норми і встановлюють загальне правило визначення дати виникнення податкових зобов'язань і податкового кредиту, тобто правило «першої події». Детально про посередницькі операції див. на с. 33.

 

Експорт товарів

 

У

ПК чітко визначено дату виникнення податкових зобов'язань при експорті товарів. Так, згідно з абз. «б» п. 187.1 ПК такою датою є дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетину митного кордону України та оформлена відповідно до вимог митного законодавства.

Важливо врахувати при цьому, що при експорті товарів не застосовується звичайне правило «першої події» —

попередня (авансова) оплата вартості товарів, що експортуються, не змінює значення сум податку, що відносяться до податкових зобов'язань платника податку експортера (п. 187.11 ст. 187 ПК). А це означає, що при експорті товарів податкові зобов'язання з ПДВ виникають на одну дату: дату завершення оформлення ВМД, що засвідчує факт перетину товаром, що експортується, митного кордону України.

 

Довгострокові контракти

 

Датою виникнення податкових зобов'язань виконавця довгострокових договорів (контрактів) вважається дата фактичної передачі виконавцем результатів робіт за такими договорами (контрактами) (п. 187.9 ПК). Таким чином, виконавцю тепер не потрібно проводити розрахунок співвідношення своїх витрат для цілей обкладення ПДВ.

Важливо також зазначити, що ПК змінено й саме формулювання визначення довгострокового контракту. Згідно з п. 187.9 ПК довгостроковим є будь-який договір на виготовлення товарів, виконання робіт, надання послуг з довготривалим (більше одного року) технологічним циклом виробництва і якщо договорами, укладеними на виробництво таких товарів, виконання робіт, надання послуг не передбачено поетапного їх здавання.

 

Відсотки за товарними кредитами

 

Відповідно до норм п. 187.3 ст. 187 ПК датою збільшення податкових зобов'язань при постачанні товарів за договорами товарного кредиту (товарної позики, розстрочки), умови яких передбачають сплату (нарахування) відсотків, у частині таких відсотків вважається дата їх нарахування , згідно з умовами відповідного договору. Раніше, нагадаємо, Закон про ПДВ не містив спеціальної норми, що регулює порядок оподаткування відсотків за товарним кредитом. За роз'ясненнями податківців, відсотки за товарним кредитом постачальнику товарів слід було обкладати ПДВ вже в момент відвантаження таких товарів покупцю, збільшивши при цьому на їх суму договірну вартість товару.

 

Інші випадки

 

Порядок визначення дати виникнення податкових зобов'язань в інших випадках подамо в таблиці.

 

№ з/п

Операція

Дата виникнення податкових зобов'язань

Норма ПК

1

2

3

4

1

Постачання товарів або послуг з використанням торговельних автоматів або іншого подібного устаткування, що не передбачає наявності касового апарату, контрольованого уповноваженою на це фізичною особою

Дата виймання з такого устаткування грошової виручки

П. 187.2

2

Постачання товарів/послуг через торговельні автомати з використанням жетонів, карток або інших замінників гривні

Дата постачання таких жетонів, карток або інших замінників гривні

П. 187.4

3

Постачання товарів/послуг з використанням кредитних або дебетових карток; дорожніх, комерційних, іменних або інших чеків

Залежно від того, яка подія відбулася раніше:
— або дата, що засвідчує факт постачання платником податку товарів/послуг покупцю, оформлена податковою накладною;
— або дата виписки відповідного рахунка (товарного чека)

П. 187.5

4

Операції фінансової оренди (лізингу)

Дата фактичної передачі об'єкта фінансової оренди (лізингу) в користування орендарю (лізингоотримувачу)

П. 187.6

5

Постачання товарів (послуг) з оплатою за рахунок бюджетних коштів

Податкові зобов'язання з ПДВ виникають за касовим методом. Датою збільшення податкових зобов'язань вважається:
— або дата зарахування бюджетних коштів на банківський рахунок платника податку;
 — або дата отримання відповідної компенсації в будь-якій іншій формі, включаючи зменшення заборгованості такого платника податку за його зобов'язаннями перед таким бюджетом

П. 187.7

6

Ввезення товарів на митну територію України

Дата подання митної декларації для митного оформлення

П. 187.8

7

Постачання послуг нерезидентами, місцем надання яких є митна територія України

Дата однієї з подій, що відбулася раніше:
— або дата списання коштів з банківського рахунка платника податку в оплату послуг;
— або дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг нерезидентом

П. 187.8

8

Постачання теплової енергії, газу природного (крім скрапленого), надання послуг з водопостачання, водовідведення або послуг, вартість яких включається до складу квартирної плати або плати за утримання житла, фізичним особам, бюджетним установам, не зареєстрованим як платники податку, а також житлово-експлуатаційним конторам, квартирно-експлуатаційним частинам, об'єднанням співвласників багатоквартирних будинків, іншим подібним платникам податку, які здійснюють збір грошових коштів від зазначених покупців у цілях подальшого їх перерахування продавцям таких товарів (особам, які надають послуги) у рахунок компенсації їх вартості (далі — ЖЕКи).
Постачання зазначених товарів/послуг для ЖЕКів і бюджетних установ, які одержують такі товари/послуги, якщо вони зареєстровані платниками податку

Дата зарахування коштів на банківський рахунок платника податку

П. 187.10

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі