Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Перевірка реєстрації податкової накладної

Редакція ПК
Стаття

Перевірка реєстрації податкової накладної

Яким чином можна перевірити отриману податкову накладну в Єдиному реєстрі податкових накладних?

 

Нагадаємо, що згідно з вимогами «Перехідних положень» Податкового кодексу України з 1 липня 2011 року платниками ПДВ — продавцями здійснюється реєстрація податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних, в яких сума ПДВ в одній податковій накладній становить понад 100 тисяч гривень.

Водночас платники податків — покупці можуть перевірити наявність реєстрації такої податкової накладної в зазначеному Реєстрі.

Для формування запиту до Єдиного реєстру податкових накладних покупець може безоплатно отримати з офіційного сайту ДПА України («Платникам податків про електронну звітність»

«Програмне забезпечення» «ОПЗ-програмне забезпечення по формуванню та подачі платниками податків податкової звітності та реєстру отриманих і виданих податкових накладних до органів ДПС в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв'язку») програму (разом з інструкцією зі встановлення), за допомогою якої можна перевірити в Єдиному реєстрі податкових накладних необхідну податкову накладну, отриману від продавця.

Зазначена програма дозволяє:

— формувати запит на отримання відомостей з Єдиного реєстру податкових накладних;

— переглядати відповідь щодо відомостей з Єдиного реєстру податкових накладних.

Щоб формувати запити та переглядати відповіді, після відкриття програми необхідно зверху ліворуч через «Довідники» відкрити «Довідник документів», а в ньому відмітити позначками-пташками два документи — «J13001 Запит про отримання відомостей з Єдиного реєстру податкових накладних» (у розділі 13 «Запити») і «J14001 Виписка з Єдиного реєстру податкових накладних» (у розділі 14 «Відповіді, довідки та повідомлення»). При цьому при виході з вікна «Довідник документів» обов'язково необхідно натиснути в ньому зверху праворуч на «Зберегти зміни».

Звертаємо увагу на те, що у фізичної особи — підприємця, яка є платником ПДВ, назви обох зазначених бланків будуть такими самими, як у юросіб, за винятком першої літери, адже звітність підприємців позначається буквою «F» (відповідні бланки у підприємців матимуть кодування F13001 і F14001).

Після цього потрібно створити новий документ, натиснувши зверху ліворуч на «Документ» «Новий…». У вікні, що з'явилося посередині екрану монітора, у рядку «Звітний документ» слід обрати необхідний документ, наприклад «J13001 Запит про отримання відомостей з Єдиного реєстру податкових накладних», після чого натиснути на кнопку «Підтвердити».

Необхідний бланк відкриється, і програма запитає: «Заповнити заголовок документа?». Якщо запитувач заздалегідь уніс свої дані до «Персональних параметрів», то можна сміливо натискати на «ОК». Більшість показників платника-покупця у зазначеному бланку буде заповнено автоматично.

Звертаємо увагу на одну відмінність при формуванні бланка «Запит щодо отримання відомостей з Єдиного реєстру податкових накладних» керівником юридичної особи та фізичною особою — підприємцем.

Коли запит формує керівник юридичної особи, то в кінці бланка Запиту програма автоматично виставляє і реєстраційний номер облікової картки керівника, і його ініціали та прізвище (хоча і розміщує їх у зворотному порядку — прізвище, а потім ініціали), а ось коли такий бланк Запиту створює фізична особа — підприємець, то в такому разі в кінці бланка програма не заповнює реєстраційний номер облікової картки керівника. І це правильно, оскільки ФОП не є керівником, і до того ж саме його дані зазначено в першому полі бланка, що називається «Платника податків — покупця» (на відміну від юридичної особи, адже в першому полі для такого випадку зазначено дані саме юридичної особи).

Проте фізичній особі — підприємцю необхідно буде самому заповнити те поле, що позначається «Підпис» (ініціали та прізвище). На жаль, програма це поле автоматично не заповнює. Сподіваємося, що в наступній версії розробники програми це передбачать.

Після заповнення параметрів Запиту необхідно здійснити його збереження. Звертаємо увагу, що збереження файлів-запитів здійснюється в папку, зазначену в персональних налаштуваннях як шлях для збереження файлів. Тому дуже важливо, щоб на початку роботи з програмою «Податкова звітність» (OPZ) однією з перших дій того, хто планує формувати запити та отримувати відповіді за відомостями з Єдиного реєстру податкових накладних, було заповнення «Персональних реквізитів» платника податків, адже саме в цей момент формуються шляхи збереження, друку та відправлення документів.

Далі сформований файл Запиту готується для передачі (з урахуванням вимог щодо ЕЦП) і передається до приймального шлюзу ДПС України на електронну адресу: zvit@sta.gov.ua.

Після передачі файлу Запиту про отримання відомостей з Єдиного реєстру податкових накладних від приймального шлюзу ДПС України на поштову скриньку платника податків надходить відповідь на запит.

Отриманий файл відповіді необхідно розшифрувати і перенести до папки, де розміщені електронні документи користувача (за умовчанням — це папка XML основного каталогу, в якій установлено ОПЗ).

Після переміщення файлу відповіді необхідно обов'язково здійснити синхронізацію документів.

Ну, а вже після цього можна проглянути відповідь. Для цього необхідно відкрити отриману відповідь (у списку наявних документів з'явиться гілка дерева для документа «Відомості з Єдиного реєстру податкових накладних» (з кодом J14001 — для юридичної особи, з кодом F14001 — для фізичної особи — підприємця), переходячи углиб якої, вибираємо необхідний файл відповіді).

 

Олександра Вінцевич,

Радник податкової служби III рангу

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі