Теми статей
Обрати теми

Неприбуткові організації: що змінив ПК?

Редакція ПК
Стаття

НЕПРИБУТКОВІ ОРГАНІЗАЦІЇ: ЩО ЗМІНИВ ПК?

Олександр Ключник, консультант

 

Про податкову звітність

 

Наближається граничний термін подання неприбутковими організаціями Податкового звіту про використання коштів неприбуткових установ та організацій (далі — Податковий звіт). За підсумками II кварталу 2011 року зазначений Податковий звіт уперше треба буде подавати за формою, затвердженою наказом ДПАУ від 31.01.2011 р. № 56 (далі — Наказ № 56). Загальна компоновка звіту залишилася такою ж — це таблиця, що складається із двох великих розділів (частин).

Частина I

, як і раніше, призначена для відображення доходів, звільнених від оподаткування, та витрат, пов’язаних із діяльністю, для здійснення якої неприбуткова організація створювалася. Частина II також традиційно призначена для визначення об’єкта обкладення податком на прибуток, якщо такий у неприбуткової організації раптом виникає. Це можливо у двох випадках: якщо отримані доходи із джерел інших, ніж ті, що визначені в ПК як пільговані (стосується всіх неприбуткових організацій); якщо сумарні доходи за минулий рік перевищують витрати, понесені неприбутковою організацією за минулий рік і перший квартал поточного року, більш ніж на 25 % (стосується тільки неприбуткових організацій, визначених п. п «г» п. 157.1 ПК).

Які рядки

Податкового звіту та для чого призначені, більш-менш доступно розписано в Порядку його складання. Подання Податкового звіту і сплата податку на прибуток відбуваються в терміни, установлені ПК. Тобто звіт потрібно подавати протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного кварталу, а податок сплачувати (якщо він виник, звичайно) протягом 10 календарних днів, наступних за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого для подання звіту.

Таким чином, у 2011 році

Податковий звіт за зазначеною формою подається:

— за II квартал — не пізніше 9 серпня;

— за II — III квартали — не пізніше 9 листопада;

— за II — IV квартали — не пізніше 9 лютого наступного (2012) року.

 

Про моменти виникнення доходів і витрат

 

У попередній публікації ми вже звертали увагу на те, що в

Законі про прибуток використовувалися поняття «валові доходи» і «валові витрати». Для визначення моментів їх виникнення формулювалося правило першої події. Відносно ж неприбуткових організацій Закон про прибуток оперував поняттями «доходи» і «витрати», що не збігалися з валовими. Відповідно, для них не працювало і правило першої події: доходи та витрати неприбуткових організацій виникали за рухом коштів (у певному сенсі, мав місце касовий метод обчислення доходів і витрат). Найбільш виразно подробиці оподаткування неприбуткових організацій, у тому числі правила виникнення доходів і витрат, були викладені в листі ДПАУ від 15.09.2006 р. № 10363/6/15-0516.

Із набранням чинності

розділом III ПК (з 1 квітня 2011 року) «валовість» доходів і витрат відходить у минуле. Відповідно, навіть при тому, що правила визначення доходів і витрат для обкладення податком на прибуток неприбуткових організацій відрізняються від тих, що встановлені для звичайного підприємства (цій специфіці і присвячена ст. 157 ПК), моменти їх виникнення повинні бути тепер такими ж, як у підприємств.

У той же час у формі Податкового звіту ми знову бачимо формулювання «фактично отримане фінансування за загальним фондом», «загальна сума профінансованих витрат неприбуткової організації» тощо, характерні для касового методу.

Так, яким же чином визначаються

моменти виникнення доходів і витрат неприбуткових організацій?

Звернувшись у пошуках відповіді до

Єдиної бази податкових знань на офіційному сайті www.sta.gov.ua центрального податкового відомства, читаємо:

«2755 Як формуються витрати, що зазначаються неприбутковими установами (організаціями) у рядках 8 або 9 І частини Податкового звіту про використання коштів неприбуткових установ та організацій звіту: на дату списання коштів із розрахункового рахунка чи на дату визнання витрат за правилами бухгалтерського обліку?

Повна відповідь:

Вибачте, на Ваше запитання відповідь в Єдиній базі податкових знань відсутня. В подальшому Ви можете звертатись за отриманням відповіді до рубрики «Єдина база податкових знань» на веб-сайті ДПС України (www.sta.gov.ua) в категорії 110, або зателефонувати до нас. На жаль, більш детальної інформації наразі надати не можемо.»

До цього ми намагалися отримати відповідь на запитання, що нас цікавить, поставивши його на чат-конференції «Особливості оподаткування податком на прибуток в контексті

ПК » (http://comments.ua/chat/) Наталії Хоцянівській, директору Департаменту адміністрування податку на прибуток та інших податків і зборів ДПС України:

«У чому полягає головна відмінність в обкладенні податком на прибуток для неприбуткових організацій після набрання чинності III розділом ПК? Чи змінилися для них моменти виникнення доходів і витрат чи, як і раніше, прив’язані до руху грошей?

(Відповідь) Особливості оподаткування податком на прибуток неприбуткових організацій фактично збережені в Податковому кодексі. Моменти виникнення доходів і витрат для неприбуткових організацій змінилися, як і для всіх інших платників податку на прибуток».

Загалом,

особливості збережені, а моменти змінилися . От і все… Вам зрозуміло? Нам, — на жаль, ні.

Ще однією зі спроб знайти відповідь на те ж запитання було звернення, до начальника відділу оподаткування фінансових установ, підприємств з іноземними інвестиціями і нерезидентів Департаменту податку на прибуток та інших податків і зборів (обов’язкових платежів) Раїси Боліла:

«…просимо роз’яснити, який порядок визначення доходу і витрат діє для бюджетних установ?

Дійсно,

п. 135.1 «Порядок визначення доходів та їх склад» (розд. ІІІ ПК) встановлено, що доходи, які враховуються при обчисленні об’єкта оподаткування, включаються до доходів звітного періоду за датою, визначеною відповідно до ст. 137, на підставі документів, зазначених у п. 135.2 ПК.

Отже, положення

ст. 137 ПК , якою визначено порядок визнання доходів, застосовується для обчислення об’єкта оподаткування податком на прибуток.

Особливості оподаткування неприбуткових установ та організацій передбачені

ст. 157 ПК. Необхідно зазначити, що згідно з п. 157.2 ПК від оподаткування звільняються доходи неприбуткових організацій, визначених у п.п. «а» п. 157.1 ПК (до яких, зокрема, відносяться бюджетні установи), отримані у вигляді:

— коштів або майна, які надходять безоплатно або у вигляді безповоротної фінансової допомоги чи добровільних пожертвувань;

— пасивних доходів;

— коштів або майна, які надходять таким неприбутковим організаціям як компенсація вартості отриманих державних послуг, у тому числі доходів державних навчальних закладів, отриманих від виготовлення та реалізації товарів, виконання робіт, надання послуг, у тому числі від надання платних послуг, пов’язаних з їх основною статутною діяльністю;

— дотацій або субсидій, отриманих із державного чи місцевого бюджетів, державних цільових фондів або у межах технічної чи благодійної, у тому числі гуманітарної, допомоги, крім дотацій на регулювання цін на платні послуги, що надаються таким неприбутковим організаціям або через них їх отримувачам згідно із законодавством, з метою зниження рівня таких цін.

Доходи неприбуткових організацій, визначених у

п. п «а» п. 157.1 ПК, в тому числі доходи закладів та установ освіти, науки, культури, охорони здоров’я, а також архівних установ і реабілітаційних установ для інвалідів та дітей-інвалідів, які мають відповідну ліцензію, які утримуються за рахунок бюджету, зараховуються до складу кошторисів (на спеціальний рахунок) для утримання таких неприбуткових організацій і використовуються виключно на фінансування видатків такого кошторису (у тому числі фінансування господарської діяльності згідно з їх статутами), розрахованого та затвердженого у порядку, встановленому постановою КМУ «Про затвердження порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ» від 28.02.2002 р. № 228.

Якщо за результатами звітного (податкового) року доходи, зараховані до кошторису для утримання зазначених організацій, перевищують суму визначених кошторисом витрат, сума перевищення враховується у складі кошторису наступного року.

При цьому із суми перевищення доходів над витратами зазначених неприбуткових організацій податок, передбачений у

п. 151.1 ПК, не сплачується.

Отже, бюджетні установи згідно з вимогами

ПК відображають у відповідних рядках розділу І Податкового звіту про використання коштів неприбуткових установ та організацій, форма якого затверджена наказом № 56, отримані доходи і, відповідно, фактично понесені витрати.

Що стосується заповнення

розд. ІІ Податкового звіту, то абз. 2 п. 157.11 ПК передбачено, що, якщо неприбуткова організація отримує дохід з джерел інших, ніж визначені пп. 157.2—157.9 ПК, така неприбуткова організація зобов’язана сплатити податок на прибуток, який визначається як сума доходів, отриманих із таких інших джерел, зменшена на суму витрат, пов’язаних із отриманням таких доходів, але не вище суми таких доходів».

Кінець цитати.

Ми практично повністю навели відповідь, щоб читачі змогли оцінити всю красу переходу від близького до тексту оригіналу переказу

пп. 157.2 і 157.10 ПК до висновку, викладеного після слова «отже».

Але — геть іронію. За змістом відповіді виходить, що неприбуткові організації (хоча у цитованому матеріалі йдеться лише про

бюджетні організації, на наш погляд, методологія заповнення Податкового звіту в цілому збігається для всіх неприбуткових організацій) при заповненні розділу I орієнтуються на рух грошей, а при заповненні розділу II — на загальні правила визначення моментів виникнення доходів і витрат, що диктуються Податковим кодексом.

Утім, щодо заповнення розділу II автор не висловився т

ак конкретно, а лише виклав загальний підхід до формування об’єкта оподаткування неприбуткової організації. Так би мовити, натякнув між рядків… Для підтвердження того факту, що ми натяк витлумачили правильно, знову звернемося до Єдиної бази податкових знань:

«Як оподаткуються операції неприбуткових організацій (крім бюджетних установ) із реалізації ОЗ, що не підлягають амортизації в податковому обліку?

Стисла відповідь: Доходи, отримані неприбутковими організаціями від реалізації основних засобів, не відносяться до доходів, що звільняються від оподаткування у зазначених організацій, тому оподатковуються на загальних підставах.

Повна відповідь:

Пунктами 157.3 — 157.9 ПК визначено перелік доходів неприбуткових установ та організацій, які звільняються від оподаткування податком на прибуток підприємств. Проте переліком звільнених від оподаткування доходів не передбачено отримання коштів від продажу майна. Відповідно до другого абзацу п. 157.11 ПК якщо неприбуткова організація отримує дохід із джерел, інших, ніж визначені пп. 157.2 — 157.9 цієї статті, така неприбуткова організація зобов’язана сплатити податок на прибуток, який визначається як сума доходів, отриманих із таких інших джерел, що зменшена на суму витрат, пов’язаних з отриманням таких доходів, але не вище суми таких доходів. При визначенні сум оподатковуваного прибутку згідно з абзацом другим цього пункту сума амортизаційних відрахувань не враховується (третій абзац п. 157.11 ПК).

Отже, доходи, отримані неприбутковими організаціями від реалізації основних засобів, не відносяться до доходів, що звільняються від оподаткування у зазначених організацій, і тому оподатковуються на загальних підставах. Доходи від реалізації неприбутковими організаціями основних засобів

відображаються у рядку 10 частини ІІ Податкового звіту про використання коштів неприбуткових установ та організацій, форма якого затверджена наказом ДПА України від 31.01.2011 р. № 56 «Про затвердження форми та Порядку складання Податкового звіту про використання коштів неприбуткових установ та організацій» (далі — Звіт), за наслідками податкового періоду, в якому відбувся перехід права власності до покупця на придбане майно. У рядку 11 частини ІІ Звіту відображаються витрати, пов’язані із придбанням і поліпшенням таких основних засобів».

Загалом, зібравши по крихтах розрізнені відомості, що містяться в різних консультаціях представників податкових органів,

ризикнемо резюмувати:

— стосовно доходів і видатків, пов’язаних із діяльністю, для здійснення якої неприбуткова організація створювалася, орієнтуватися слід на рух грошових коштів (цей підхід використовується при заповненні

розділу I Податкового звіту);

— стосовно доходів, які не звільняються від обкладення податком на прибуток, і відповідних їм витрат слід орієнтуватися на загальні правила визначення моментів виникнення доходів і витрат, що задаються

ПК (цей підхід використовується при заповненні розділу II Податкового звіту).

Особливо підкреслимо, що безпосередньо з

ПК такий висновок не витікає. Певним чином — це компроміс між «неприбутковими» положеннями ПК та формою Податкового звіту.

 

Про те, що податківцям ще не зрозуміло, а що — вже зрозуміло

 

Оскільки ми змушені були звернутися до Єдиної базі податкових знань, повідомимо ще низку корисних відомостей щодо оподаткування неприбуткових організацій, з цієї самої бази почерпнутих (відомостей, звичайно, а не організацій).

Для початку повідомимо інформацію маловтішну. Особи, які ведуть Єдину базу податкових знань, не готові відповісти, зокрема, на такі запитання (судячи з відповідей, наданих на офіційному сайті ДПС):

— Який порядок застосування неприбутковими організаціями (установами) п. 153.1 ПК?

— Які соціальні послуги, надані неприбутковою організацією з ознакою неприбутковості 0006, звільняються від оподаткування?

— Чи може представництво нерезидента, яке не веде господарської діяльності, бути зареєстроване як неприбуткова організація?

— Який порядок оподаткування коштів, отриманих неприбутковою організацією у вигляді відсоткової та безвідсоткової поворотної позики?

— Як у І та ІІ частинах податкового звіту неприбуткових організацій відображаються доходи (витрати), отримані (понесені) в іноземній валюті?

— Як у податковому обліку неприбуткової організації (а також бюджетної) відображаються витрати на ремонт власного (орендованого) приміщення, яке надається в оренду (суборенду)?

У той же час, досить корисними можуть виявитися такі відомості, наведені в Єдиній базі:

— тим неприбутковим організаціям, що були внесені до Реєстру неприбуткових установ та організацій до 1 квітня 2011 року, немає необхідності перереєструватися у зв’язку з набранням чинності наказом ДПАУ від 24.01.2011 р. № 37 (далі — Наказ № 37);

— подавати разом із

Податковим звітом фінансову звітність неприбутковим організаціям слід тільки в тому випадку, якщо в розділі II такого Податкового звіту містяться відомості про об’єкт оподаткування (тобто у звітному періоді виникав оподатковуваний прибуток);

— витрати, понесені неприбутковою організацією у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у фізособи-

єдиноподатника (ФОП — ЄП), без обмежень ураховуються в розділі I Податкового звіту (якщо передбачені кошторисом організації), але не можуть бути враховані у зменшення доходу з інших джерел при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток у розділі II.

Щоб не бути голослівними, нижче ми наводимо ті консультації з

Єдиної бази, які дозволили нам зробити зазначені висновки.

Декілька корисних «неприбуткових» цитат із

Єдиної бази податкових знань:

Чи потрібно неприбутковим установам та організаціям, внесеним до Реєстру згідно з

наказом ДПА України «Про затвердження Положення про Реєстр неприбуткових організацій та установ» від 11.07.97 р. № 232 (далі — Наказ № 232), отримувати нове рішення про внесення до Реєстру неприбуткових установ та організацій у зв’язку з набранням чинності наказу № 37?

Повна відповідь: Діє з 01.04.2011 р. З 1 квітня 2011 року набирає чинності

наказ № 37, яким затверджено Положення про Реєстр неприбуткових установ та організацій і визнано таким, що втратив чинність наказ № 232. Наказом № 37 не передбачено перереєстрації неприбуткових установ та організацій, які включені до Реєстру неприбуткових організацій та установ на підставі норм наказу № 232.

Чи повинні неприбуткові організації при поданні звіту про використання коштів неприбутковими установами й організаціями подавати фінансову звітність?

Повна відповідь: Діє з 01.04.2011 р. Відповідно до

п. 46.2 ПК платник податку на прибуток подає разом з відповідною податковою декларацією квартальну або річну фінансову звітність (окрім малих підприємств) у порядку, передбаченому для подання податкової декларації. Платники податку на прибуток, малі підприємства, віднесені до таких відповідно до Господарського кодексу України (далі — ГК), подають разом із річною податковою декларацією річну фінансову звітність у порядку, передбаченому для подання податкової декларації. У складі фінансової звітності платник податків зазначає тимчасові та постійні податкові різниці за формою, встановленою Міністерством фінансів України. Пунктом 1 підрозділу 4 розділу ХХ «Перехідні положення» ПК визначено, що суб’єкти господарювання — платники податку на прибуток подають фінансову звітність з урахуванням податкових різниць починаючи зі звітних періодів 2012 року. Відповідно до п.п. 133.1.4 ПК неприбуткові установи та організації у разі отримання прибутку від неосновної діяльності та/або доходів, що підлягають оподаткуванню відповідно до розділу ІІІ «Податок на прибуток підприємств» є платниками податку на прибуток. Ураховуючи зазначене, неприбуткові установи та організації у разі отримання прибутку від неосновної діяльності та/або доходів, що підлягає оподаткуванню відповідно до розділу ІІІ «Податок на прибуток підприємств», починаючи зі звітного періоду — І квартал 2011 року — зі Звітом про використання коштів неприбутковими установами та організаціями мають подавати квартальну (малі підприємства — річну) фінансову звітність у порядку, передбаченому для подання податкового звіту. При цьому за звітні періоди 2011 року у фінансовій звітності тимчасові та постійні податкові різниці не зазначаються.

Чи враховуються в обліку неприбуткових установ та організацій витрати, понесені у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) та інших матеріальних і нематеріальних активів у ФОП — платника ЄП?

Повна відповідь: Діє з 01.04.2011 р.

Підпунктом 139.1.12 ПК встановлено, що не включаються до складу витрат і не враховуються при визначенні оподатковуваного прибутку витрати, понесені у зв’язку із придбанням товарів (робіт, послуг) та інших матеріальних і нематеріальних активів у фізичної особи — підприємця, що сплачує єдиний податок (крім витрат, понесених у зв’язку із придбанням робіт, послуг у фізичної особи — платника єдиного податку, яка здійснює діяльність у сфері інформатизації). Порядок оподаткування неприбуткових установ та організацій передбачено ст. 157 ПК, зокрема: п. 157.1 цієї статті визначений перелік неприбуткових установ та організацій, що мають бути зареєстровані згідно з вимогами законодавства та внесені органами державної податкової служби в установленому порядку до Реєстру неприбуткових організацій та установ; пп. 157.2 — 157.9 ПК визначений перелік доходів неприбуткових організацій, що звільняються від оподаткування (залежно від ознаки неприбутковості). Відповідно до п. 157.11 ПК якщо неприбуткова організація отримує дохід із джерел, інших, ніж визначені п. 157.2 — 157.9 цієї статті, така неприбуткова організація зобов’язана сплатити податок на прибуток, який визначається як сума доходів, отриманих із таких інших джерел, що зменшена на суму витрат, пов’язаних з отриманням таких доходів, але не вище суми таких доходів (при визначенні сум оподатковуваного прибутку сума амортизаційних відрахувань не враховується). Таким чином, у разі отримання неприбутковою організацією звільнених від оподаткування доходів та використання їх на цілі, передбачені статутом, такі доходи та витрати не враховуються при визначенні оподатковуваного прибутку. Обмеження, установлені вищезазначеним п.п. 139.1.12 ПК, стосовно відображення в обліку у складі витрат суми здійснених оплат на користь фізичної особи — підприємця, що сплачує єдиний податок, не застосовуються до витрат неприбуткової організації, понесених у межах кошторису на утримання такої організації та виконання її статутних завдань у відповідності до положень ПК та інших законодавчих актів про неприбуткові організації. У випадку надходження неприбутковій організації доходів, що не звільняються від оподаткування (у т. ч. використання коштів та майна неприбутковою організацією не за цільовим призначенням), такі доходи (зменшені на суму витрат, пов’язаних із їх отриманням, але не вище суми таких доходів) враховуються для визначення об’єкта оподаткування. При цьому до складу відповідних витрат на підставі п.п. 139.1.12 ПК не включаються витрати, здійснені у зв’язку із придбанням товарів (робіт, послуг) та інших матеріальних і нематеріальних активів у фізичної особи — підприємця, що сплачує єдиний податок (крім витрат, понесених у зв’язку із придбанням робіт, послуг у фізичної особи — платника єдиного податку, яка здійснює діяльність у сфері інформатизації).

Звісно, у наведеній статті розглянуто далеко не всі проблеми, з якими стикаються неприбуткові організації при здійсненні обліку і складанні звітності. Надалі ми ще повернемося до цієї теми й ознайомимо вас як із новою

офіційною інформацією, так і з нашою аналітичною.

 

ВИКОРИСТАНІ НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ

ПК —

Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

ГК —

Господарський кодекс України від 16.01.2003 р. № 436-IV.

Закон про прибуток —

Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 28.12.1994 р. № 334/94-ВР.

Наказ № 56 —

Наказ Державної податкової адміністрації України «Про затвердження форми та Порядку складання Податкового звіту про використання коштів неприбуткових установ та організацій» від 31.01.2011 р. № 56.

Наказ № 37 —

Наказ Державної податкової адміністрації України «Про затвердження Положення про Реєстр неприбуткових установ та організацій» від 24.01.2011 р. № 37.

Наказ № 232

— Наказ Державної податкової адміністрації України «Про затвердження Положення про Реєстр неприбуткових організацій та установ» від 11.07.1997 р. № 232 (втратив чинність).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі