Теми статей
Обрати теми

Місцеві збори. Збір за місця для паркування транспортних засобів

Редакція ПК
Стаття

місцеві збори

 

Збір за місця для паркування транспортних засобів

 

У цьому матеріалі ми детально розберемося з одним із трьох місцевих зборів, що існують на сьогодні. Збір за місця для паркування транспортних засобів прийшов на заміну збору за паркування автотранспорту і діє з 01.01.2011 р. Та змінилась не тільки назва збору, а й принципові моменти, пов'язані з його нарахуванням та стягненням. Почергово розглянемо ці питання.

 

ПЛАТНИКИ ЗБОРУ

Платниками

збору є:

юридичні особи;

їх філії (відділення, представництва);

фізичні особи — підприємці.

Такі платники мають організовувати та провадити діяльність із забезпечення паркування транспортних засобів на майданчиках для платного паркування та спеціально відведених автостоянках згідно з рішенням сільської, селищної або міської ради.

Відповідно до

п.п. 14.1.104 ПК майданчики для платного паркування — це площа території (землі), що належить на правах власності територіальній громаді або державі, на якій відповідно до рішення органу місцевого самоврядування здійснюється платне паркування транспортних засобів.

У свою чергу,

спеціально відведені автостоянки — це площа території (землі), що належить на правах власності територіальній громаді або державі, яка визначається органами місцевого самоврядування із встановленням правил щодо відповідальності за збереження транспортного засобу (п.п. 14.1.229 ПК).

До спеціально відведених автостоянок можуть належати

комунальні гаражі, стоянки, паркінги (будівлі, споруди, їх частини), які побудовані за рахунок коштів місцевого бюджету з метою здійснення організації паркування транспортних засобів.

Не належать до спеціально відведених автостоянок

гаражі, автостоянки, власники або користувачі яких є платниками земельного податку або орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, а також земельні ділянки, що належать до прибудинкових територій.

Про порядок встановлення переліку спеціальних земельних ділянок, відведених для організації та провадження діяльності із забезпечення паркування транспортних засобів, ідеться у відповіді податківців з ЄБПЗ на с. 26. Зазначимо лише, що подібний перелік затверджується рішенням сільської, селищної або міської рад про встановлення збору і повинен містити місцезнаходження таких ділянок, їх загальну площу, технічне облаштування, кількість місць для паркування транспортних засобів.

Звернемо увагу на те, що порівняно зі збором за паркування автотранспорту кардинально змінились платники збору. З нового року платити новий збір зобов'язані вже не особи, що паркують свої автомобілі на стоянках, а ті, хто організовує для них паркування.

Також зазначимо, що платник збору, який має підрозділ без статусу юридичної особи, який провадить діяльність із забезпечення паркування транспортних засобів на земельній ділянці не за місцем реєстрації такого платника збору, зобов'язаний зареєструвати такий підрозділ як платника збору в органі державної податкової служби за місцезнаходженням земельної ділянки.

 

ОБ'ЄКТ ОПОДАТКУВАННЯ

Об'єктом оподаткування є

:

земельна ділянка, яка згідно з рішенням сільської, селищної або міської ради спеціально відведена для забезпечення паркування транспортних засобів на автомобільних дорогах загального користування, тротуарах або інших місцях;

комунальні гаражі;

стоянки;

паркінги (будівлі, споруди, їх частини), які побудовані за рахунок коштів місцевого бюджету.

Проте існують і пільги стосовно обкладення цим збором, про які йдеться у відповіді податківців з ЄБПЗ на с. 26.

Базою оподаткування

збором за місця для паркування транспортних засобів є:

— площа

земельної ділянки, відведена для паркування;

площа комунальних гаражів, стоянок, паркінгів (будівель, споруд, їх частин), які побудовані за рахунок коштів місцевого бюджету.

 

СТАВКИ ЗБОРУ

Ставки збору встановлюються за кожний день

провадження діяльності із забезпечення паркування транспортних засобів у гривнях за 1 квадратний метр площі земельної ділянки, відведеної для організації та провадження такої діяльності. Звертаємо увагу на те, що, виходячи з формулювання, наведеного в ПК, за дні, коли діяльність із забезпечення паркування не здійснюється, платити збір не потрібно. Підтверджує це і відповідь з ЄБПЗ на с. 27.

Розмір ставки — від

0,03 до 0,15 % МЗП, установленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (в 2011 р. — від 0,2823 грн. до 1,4115 грн.). Таким чином, у жовтні (кількість календарних днів — 31) у разі здійснення діяльності з організації паркування без вихідних 1 м2 площі, що використовується в такій діяльності, обійдеться її власнику від 8,75 грн. до 43,76 грн. У нашій країні часто трапляються ситуації, коли розмір МЗП встановлюється несвоєчасно і станом на 1 січня він ще невідомий, у зв'язку з чим виникло запитання, як бути платникам у подібній ситуації (див. с. 27). У стилі подібних роз'яснень, від конкретної відповіді податківці відійшли.

 

ПОРЯДОК ОБЧИСЛЕННЯ ТА СТРОКИ СПЛАТИ ЗБОРУ

Відразу зазначимо, що порядок сплати збору до бюджету, так само, як і ставки, установлюється відповідною сільською, селищною або міською радами.

Сума збору, обчислена відповідно до податкової декларації за звітний (податковий) квартал, сплачується у строки, визначені для квартального звітного (податкового) періоду, тобто протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого для подання податкової декларації. При цьому декларація подається протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу. Відтак, по закінченні звітного (податкового) кварталу платник має приблизно 50 календарних днів на те, щоб оплатити обчислену відповідно до податкової декларації суму збору.

Платити збір раз на квартал — нововведення, запроваджене

Законом № 3609, раніше платники збору були зобов'язані сплачувати авансовий внесок до 30 числа (включно) кожного місяця (у лютому до 28 (29) включно). При цьому остаточна сума збору, обчислена відповідно до податкової декларації за податковий (звітний) квартал (з урахуванням фактично внесених авансових платежів), сплачувалась у строки, визначені для квартального податкового періоду. Повною мірою застосовувати нововведення вийде лише в IV кварталі 2011 року, адже в III кварталі авансові внески вже були сплачені багатьма платниками збору. Хвилюватись з приводу включення раніше сплачених сум при розрахунку податкового зобов'язання за звітний (податковий) квартал не варто: фактично при остаточному розрахунку суми збору за три квартали діятиме старий механізм.

Форма Податкової декларації збору за місця для транспортування транспортних засобів затверджена

наказом № 1014. Цим же наказом затверджено форму Перерахунку податкового зобов'язання збору за місця для паркування транспортних засобів. Подібний перерахунок складають у разі уточнення податкових зобов'язань за минулий податковий (звітний) період у складі звітної чи звітної нової декларації та подають разом з нею.

Розглянемо приклад, який допоможе платникові зрозуміти механізм складання декларації.

 

Приклад.

Ринок «Південний» організовує та провадить діяльність із забезпечення паркування транспортних засобів на розташованих поруч з територією ринку майданчиках для платного паркування. Загальна площа таких майданчиків складає 1000 м2. Відповідною міською радою ставка збору за місця для паркування транспортних засобів у територіальній зоні, де знаходиться ринок, установлена на рівні 0,1 % МЗП, станом на 01.01.2011 р. (тобто 0,941 грн./м2). Діяльність із забезпечення паркування проводиться без вихідних. При цьому в липні було сплачено авансовий внесок у розмірі 29171 грн. (1000 м2 х 31 дн. х 0,941 грн./м2).

 

Податкова декларація збору за місця для паркування транспортних засобів за III квартал 2011 року виглядатиме таким чином:

 

img 1

img 2

img 3

 

Звернемо вашу увагу, що в декларації не відображено суму податкового зобов'язання, що підлягає сплаті. Якщо за результатами роботи за IV квартал 2011 року значення такого показника збігатиметься із значенням рядка 3 «Нарахована сума збору за звітний квартал, усього (р. 1 - р. 2)», то за результатами роботи за III квартал платникові доведеться визначати його самостійно.

Зробити це можна 2 способами:

 

I спосіб

Від загальної суми нарахованого за квартал збору потрібно відняти суму сплаченого авансового внеску. У прикладі, що розглядається, маємо:

86572 - 29171 = 57401 (грн.).

 

II спосіб

Обчислити збір за ті місяці, оплата за які у вигляді авансового внеску не проводилась (серпень та вересень). У прикладі, що розглядається, отримаємо:

1000 м2 х 0,941 грн./м2 х (31 + 30) дн. = 57401 (грн.).

 

Ми ж радимо вам зробити обчислення одним способом, а іншим перевірити.

Ось так стисло про збір за місця для паркування транспортних засобів.

 

ВIДПОВIДI НА ЗАПИТАННЯ*

 

* Відповіді на запитання підготовлені за матеріалами Єдиної бази податкових знань, яку розміщено на офіційному сайті ДПАУ www.sta.gov.ua.

 

Порядок установлення перелiку спецiальних земельних дiлянок, вiдведених для органiзацiї та провадження дiяльностi iз забезпечення паркування

 

Хто є платниками збору за місця для паркування транспортних засобів та який порядок установлення переліку спеціальних земельних ділянок, відведених для організації та провадження діяльності із забезпечення паркування?

Діє з 01.01.2011 р. Відповідно до п. 266.1 ст. 266 розд. XII Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI (далі — ПКУ) платниками збору за місця для паркування транспортних засобів є юридичні особи, їх філії (відділення, представництва), фізичні особи — підприємці, які згідно з рішенням сільської, селищної або міської рад організовують та провадять діяльність із забезпечення паркування транспортних засобів на майданчиках для платного паркування та спеціально відведених автостоянках. Перелік спеціальних земельних ділянок, відведених для організації та провадження діяльності із забезпечення паркування транспортних засобів, в якому зазначаються їх місцезнаходження, загальна площа, технічне облаштування, кількість місць для паркування транспортних засобів, затверджується рішенням сільської, селищної або міської ради про встановлення збору. Таке рішення разом із переліком осіб, які уповноважені організовувати та провадити діяльність із забезпечення паркування транспортних засобів, надається виконавчим органом сільської, селищної, міської ради органу державної податкової служби в порядку, установленому розд. I ПКУ. Згідно з п.п. 12.3.3 п. 12.3 ст. 12 розд. I ПКУ копія прийнятого рішення про встановлення місцевих податків чи зборів надсилається у десятиденний строк із дня оприлюднення до органу державної податкової служби, в якому перебувають на обліку платники відповідних місцевих податків та зборів.

 

Пiльги для iнвалiдiв з порушенням опорно-рухового апарату

 

Чи передбачено пільги щодо сплати збору за місця для паркування транспортних засобів?

Діє з 01.01.2011 р. Відповідно до п.п. 266.2.1 п. 266.2 ст. 266 розд. XII Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2775-VI об'єктом оподаткування збору за місця для паркування транспортних засобів є земельна ділянка, яка згідно з рішенням сільської, селищної або міської рад спеціально відведена для забезпечення паркування транспортних засобів на автомобільних дорогах загального користування, тротуарах або інших місцях, а також комунальні гаражі, стоянки, паркінги (будівлі, споруди, їх частини), що побудовані за рахунок коштів місцевого бюджету, за винятком площі земельної ділянки, яка відведена для безоплатного паркування транспортних засобів, передбачених ст. 30 Закону України від 21 березня 1991 року № 875-XII «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні», із змінами та доповненнями (далі — Закон № 875). Згідно із ст. 30 Закону № 875-XII органи місцевого самоврядування забезпечують виділення земельних ділянок інвалідам із захворюваннями опорно-рухового апарату під будівництво гаражів для автомобілів з ручним керуванням поблизу місця їх проживання.

 

Який розмiр мзп потрiбно використовувати при встановленнi ставок збору?

 

Який розмір мінімальної заробітної плати застосовується при встановленні ставки збору за місця для паркування транспортних засобів, а саме, що встановлена на 1 січня 2010 року чи на 1 січня 2011 року?

Діє з 01.01.2011 р. Відповідно до п. 10.4 ст. 10 розд. I Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI (далі — ПКУ) місцеві ради в межах повноважень, визначених цим Кодексом, вирішують питання відповідно до вимог цього Кодексу щодо встановлення збору за місця для паркування транспортних засобів. Відповідно до ст. 266 розд. XII ПКУ ставки збору встановлюються за кожний день провадження діяльності із забезпечення паркування транспортних засобів у гривнях за 1 квадратний метр площі земельної ділянки, відведеної для організації та провадження такої діяльності, у розмірі від 0,03 до 0,15 відсотка мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня податкового (звітного) року. Ставка збору та порядок сплати збору до бюджету встановлюються відповідною сільською, селищною або міською радами. Відповідно до ст. 10 Закону України від 24 березня 1995 року № 108/95-ВР «Про оплату праці» розмір мінімальної заробітної плати встановлюється Верховною Радою України за поданням Кабінету Міністрів України не рідше одного разу на рік у Законі про Державний бюджет України та переглядається залежно від зміни розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Отже, при встановленні відповідною сільською, селищною або міською радою в 2011 році ставки збору за місця для паркування транспортних засобів має бути застосований розмір мінімальної заробітної плати, установлений на 1 січня 2011 року у Законі про Державний бюджет України на 2011 рік.

 

Збiр обчислюється виходячи з фактичної кiлькостi днiв, у якi проводилось паркування

 

Який порядок заповнення колонки 5 «Кількість днів провадження діяльності із паркування транспортних засобів» податкової декларації збору за місця для паркування транспортних засобів?

Порядок справляння збору за місця для паркування транспортних засобів визначений ст. 266 розд. XII Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI, із змінами та доповненнями (далі — ПКУ).

Підпунктом 266.3.1 п. 266.3 ст. 266 розд. XII ПКУ визначено, що ставки збору встановлюються за кожний день провадження діяльності із забезпечення паркування транспортних засобів у гривнях за 1 квадратний метр площі земельної ділянки, відведеної для організації та провадження такої діяльності, у розмірі від 0,03 до 0,15 відсотка мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Форма податкової декларації збору за місця для паркування транспортних засобів затверджена наказом ДПА України від 24.12.2010 р. № 1014, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 12 січня 2011 року за № 35/18773. При заповненні колонки 5 «Кількість днів провадження діяльності із паркування транспортних засобів» платник збору за місця для паркування транспортних засобів повинен зазначити фактичну кількість днів, коли ним провадилася діяльність із забезпечення паркування транспортних засобів, за квартал (півріччя, три квартали, рік) відповідно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі