Теми статей
Обрати теми

Загальновиробничі витрати: торгівля

Редакція ПК
Відповідь на запитання

ЗАГАЛЬНОВИРОБНИЧІ ВИТРАТИ: ТОРГІВЛЯ

 

Торгове підприємство не веде облік витрат за рахунком 91. Чи зобов’язане підприємство у податковому обліку формувати показник «Загальновиробничі витрати»?

 

Відповідно до п. 138.8 ПК стаття загальновиробничих витрат (ЗВВ) включається до складу собівартості.

Мабуть, це і викликає певне занепокоєння у головбуха торгового підприємства.

Відповідно до Інструкції про застосування Плану рахунків, затвердженої наказом Мінфіну від 30.11.99 р. № 291 , підприємства торгівлі не застосовують рахунок 91 «Загальновиробничі витрати».

Зроблене це застереження, напевно, недарма.

Вочевидь, у Мінфіні виходили із припущення, що торговельна специфіка не передбачає понесення тих витрат, які прийнято включати до складу загальновиробничих. Воно й зрозуміло: які можуть бути загальноВИРОБНИЧІ витрати за відсутності власне виробництва?

На відміну від бухоблікової нормативки, ПК не містить особливого застереження про те, що торгові компанії не відображають витрати за статтею ЗВВ.

Але ми б звернули увагу головбуха на норму п. 138.6 ПК, яка регламентує склад собівартості реалізації для торгових компаній:

«Собівартість придбаних та реалізованих товарів формується відповідно до ціни їх придбання з урахуванням ввізного мита і витрат на доставку та доведення до стану, придатного для продажу».

Як бачимо, ЗВВ тут не згадуються.

На наш погляд, п. 138.8 ПК , в якому ЗВВ описуються як складова собівартості, не має прямого відношення до торгових компаній. Він призначений для виробничих компаній.

Тому нам здається, що торговцям немає потреби формувати статтю ЗВВ ні в бухгалтерському, ні в податковому обліку.

Разом з тим, ураховуючи непристосованість форми декларації до відображення торгових операцій, ми не виключаємо, що описану вище торговельну специфіку головбух буде змушений терпляче роз’яснювати особливо нетямущим податковим інспекторам.

 

Іван Чалий

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі